Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
28. 2. 2021,
18.48

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,16

3

Natisni članek

Siol plus digizgodbe

Nedelja, 28. 2. 2021, 18.48

2 leti, 10 mesecev

Skrivnost hriba, ki ga ne opazi nihče, a ga poznamo vsi

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,16

3

Hrib, Bliss | Foto Google Street View

Foto: Google Street View

Po magistralki 12 v kalifornijski vinorodni krajini Napa Valley v ZDA se na stotine voznikov vsak dan pelje mimo nevpadljivega griča, ki je posejan z vinsko trto. Iz leta v leto jih vse manj ve, da gre za morda najslavnejšo vzpetino vseh časov. 

Pred nekaj več kot 25 leti, januarja 1996, je zgornji hrib, ko se po njem še niso razraščali vinogradi, fotografiral ameriški poklicni fotograf Charles O'Rear.

Nastala je fotografija z imenom Bliss, ki jo je po nekaterih ocenah videla več kot milijarda ljudi, morda več kot katero koli drugo fotografijo v zgodovini:

Fotografiji je ime Bliss nadel Microsoft, izvirni avtor jo je poimenoval Bucolic Green Hills. | Foto: Microsoft Fotografiji je ime Bliss nadel Microsoft, izvirni avtor jo je poimenoval Bucolic Green Hills. Foto: Microsoft

Fotografija Bliss (ali blaženost v slovenskem prevodu) je bila privzeto ozadje Microsoftovega operacijskega sistema za osebne računalnike Windows XP

Eden od najbolj priljubljenih in prodajno uspešnih Microsoftovih operacijskih sistemov je izšel 25. oktobra 2001, letos bo praznoval okroglo 20. obletnico izida. 

Microsoft je za oglasno kampanjo za Windows XP zapravil več kot 200 milijonov dolarjev, kar je danes ob upoštevanju inflacije skoraj 300 milijonov dolarjev.  | Foto: AP / Guliverimage Microsoft je za oglasno kampanjo za Windows XP zapravil več kot 200 milijonov dolarjev, kar je danes ob upoštevanju inflacije skoraj 300 milijonov dolarjev. Foto: AP / Guliverimage

Kje?

Uporabniki so kmalu po izidu Windows XP začeli ugibati, kje je nastala fotografija Bliss. Med največkrat omenjenimi lokacijami so bile Velika Britanija, Nova Zelandija, Švica, Francija.

Kot eden od najresnejših kandidatov se je ponujala tudi Irska, a ne zaradi zelenosti griča, ki bi mu podobnega z lahkoto našli tudi tam, temveč zato, ker se fotografija v nizozemski različici Windows XP ni imenovala Bliss, temveč Ireland.

Heker, kiberkriminal, hekerji
Novice Iran je bil prva tarča orožja, kot ga svet še ni videl

Največji skeptiki so trdili, da lokacija v resnici sploh ne obstaja, temveč gre za računalniško grafiko, kar naj bi dokazovale zelo nasičene barve na fotografiji Bliss. Toda te so bile posledica specifičnega fotografskega filma (Fujifilm Velvia), ki ga je januarja 1996, ko je fotografiral hrib v kalifornijski vinorodni krajini, uporabil fotograf Charles O'Rear.

To je prava lokacija danes za marsikoga neprepoznavnega griča iz sistema Windows XP:

Če bi izbral kateri koli drugi dan, bi bilo sodobno računalništvo verjetno za odtenek drugačno

Danes 79-letni O'Rear, ki je bil sicer dolgoletni fotograf za poljudnoznanstveno revijo National Geographic, a si ga bo javnost najbolj zapomnila po računalniškem ozadju, je ob vznožje hriba zahajal, ker je imel tam dekle.

Kot je dejal pozneje, je bilo nebo na dan nastanka ikonične fotografije "popolno", a da so prizor malce pokvarili oblaki, ki so se nad grič privalili ravno v času, ko je pripravljal fotografsko opremo. 

Email.si
Novice Ena od največjih polomij slovenskega interneta: tisoči so izgubili vse

Fotografijo je O'Rear pozneje naložil na servis Westlight, kjer je lahko licenco za uporabo fotografije na svoji spletni strani zakupil vsak. Westlight se je pozneje združil s konkurenčno storitvijo Corbis, katere lastnik je bil Bill Gates, takrat še direktor računalniškega podjetja Microsoft.

Bill Gates na newyorškem trgu Times Square na dan izida Windows XP. | Foto: Reuters Bill Gates na newyorškem trgu Times Square na dan izida Windows XP. Foto: Reuters

Prav na Corbisu je Microsoft leta 2000 iskal fotografijo, ki bi bila privzeto ozadje novega operacijskega sistema. Našli so popolno: O'Rearovo.

Fotografijo jim je moral dostaviti sam

Microsoft fotografije sicer ni želel zgolj uporabiti prek odkupa licence, temveč postati njen lastnik. O'Rearu so ponudili znesek, ki ga ni mogel zavrniti.

Natančne številke ni razkril, saj je v skladu s pogodbo ni smel, šlo pa naj bi za šestmestno število (v dolarjih). O'Rear se je pred leti pohvalil, da je šlo za drugi najvišji znesek, ki ga je kateri koli fotograf prejel za eno samo fotografijo. 

Glede na prodajne številke Windows XP je zelo verjetno, da je fotografijo Bliss videla vsaj milijarda ljudi, najverjetneje pa še precej več.  | Foto: Glede na prodajne številke Windows XP je zelo verjetno, da je fotografijo Bliss videla vsaj milijarda ljudi, najverjetneje pa še precej več.

Charles O'Rear je moral izvirni film s fotografijo griča Microsoftu sicer dostaviti osebno. Kurirske službe si tovora zaradi dragocenosti namreč niso upale prevzeti. Microsoft je fotografu zato plačal letalsko vozovnico, da jim je film prinesel na sedež podjetja v Redmond v zvezni državi Washington.

Kako je bil ikonični hrib videti v zadnjih letih:

Bliss | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Bliss | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Članek o tej temi je bil v nekoliko drugačni obliki prvič objavljen ob 15. obletnici izida Windows XP.

Ne spreglejte