Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
2. 3. 2016,
11.51

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

internet nasveti Matic Tomšič

Sreda, 2. 3. 2016, 11.51

7 let, 12 mesecev

Si doma želite hitrejši brezžični internet?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Zamenjava starega mrežnega usmerjevalnika z novejšim je eden najbolj zanesljivih načinov za izboljšanje kakovosti domačega brezžičnega iomrežja tako z vidika hitrosti kot pokritosti s signalom.

Mrežni usmerjevalnik ali ruter (router po angleško) je zelo pomemben košček sestavljanke v domačem internetnem omrežju, njegova vloga pa je pogosto spregledana.

Prek usmerjevalnika poteka ves spletni promet do osebnih računalnikov, tablic, pametnih telefonov. To pomeni, da je usmerjevalnik lahko tudi povzročitelj pešanja ali nezanesljivosti internetne povezave.

Vzroke za težave z internetom nato pogosto iščemo drugje, na usmerjevalnik pa se spomnimo le takrat, ko kdo predlaga, da ga izklopimo in ponovno vklopimo v električno omrežje. A če je usmerjevalnik star, to ne bo pomagalo.

Preverili smo, kdaj je pravi čas za zamenjavo starega mrežnega usmerjevalnika z novim in kaj lahko domači uporabnik s tem pridobi, pa tudi, koliko pri nas stane dober, zanesljiv usmerjevalnik.

Kdaj je čas, da stari usmerjevalnik roma v zbiralnik za odpadno elektroniko - Ko signal ne doseže več dnevne sobe, včasih pa jo je. Če v stanovanju ali hiši do brezžičnega interneta ne morete več dostopati v vseh prostorih ali pa se jakost signala postopoma zmanjšuje, je to znak, da je čas za nov usmerjevalnik. Alternativa je sicer lahko ojačevalec signala (tako imenovani repeater po angleško), ki ga priklopimo v prostoru, kjer je usmerjevalnikov signal še dovolj krepak, nato pa ga širi naprej v prostore, kjer dostop do brezžičnega interneta prej ni bil mogoč. A to je začasna rešitev – ruter bo nekoč tako ali tako zamenjati zaradi razlogov, ki jih bomo še našteli.

- Ko nalaganje spletnih vsebin, na primer videa, pogosto traja predolgo, a krivda zagotovo ni na strani počasne internetne povezave. Če smo naročeni na 20-, 50- ali stomegabitni internet, za počasno nalaganje spletnih vsebin zagotovo ni kriva povezava, temveč slab signal ali prevelika obremenitev brezžičnega omrežja zaradi drugih povezanih naprav.

- Ko domači internet deluje po polžje, če je z usmerjevalnikom povezanih več naprav. To se zna dogajati pri starejših usmerjevalnikih, ki podpirajo spletni promet le v 2,4-gigaherčnem (2,4 GHz) frekvenčnem pasu in imajo samo eno anteno. Brezžični signal v 2,4 GHz frekvenčnem pasu sicer seže dlje, a ga lahko zmoti in ovira več potencialnih dejavnikov, saj v tem pasu delujejo tudi naprave bluetooth in domači brezžični telefoni. Alternativa je petgigaherčni frekvenčni pas, ki omogoča boljšo pokritost z manj motnjami, podpirajo pa ga praktično vse sodobne povezljive naprave.

- Če je preprosto že zelooo star. Poleg tega, da verjetno ne podpira najnovejših omrežnih standardov, je pomanjkljiv tudi na področju varovanja domačega omrežja.

Prednosti, ki jih uporabniku prinaša nakup novega mrežnega usmerjevalnika Hitrejši internet, sploh v primeru, če se z usmerjevalnikom povezuje več uporabnikov. Boljši novejši usmerjevalniki podpirajo prenos signala v dveh frekvenčnih pasovih (2,4- in petgigaherčnem) ali tako imenovani dual band. To pomeni, da lahko enako kakovosten signal hkrati nudi napravam v obeh frekvenčnih pasovih oziroma tako starejšim, ki podpirajo samo 2,4 GHz, kot tudi novejšim s podporo pet GHz.

Boljši domet in pokritost s signalom. Ta je kombinacija zgoraj omenjenega izkoriščanja več frekvenčnih pasov in dejstva, da imajo nekateri sodobni omrežni usmerjevalniki več kot le eno anteno za vsak frekvenčni pas. To pomeni boljšo pokritost in večji domet v vse smeri od usmerjevalnika, pa tudi višjo jakost signala v bolj oddaljenih prostorih.

Izboljšana varnost omrežja. Ob tem, da omogočajo boljšo zaščito omrežja z novejšimi varnostnimi mehanizmi, so novejši usmerjevalniki deležni tudi redne podpore proizvajalcev. Ti z izdajanjem novih različic programske opreme zanje skrbijo za sprotno krpanje morebitnih varnostnih lukenj.

Preprosto spreminjanje nastavitev usmerjevalnika. Starejši usmerjevalniki so imeli špartanske menije (ruterji proizvajalca Netgear, na primer) za spreminjanje nastavitev omrežja in naprave, zaradi katerih je moral laik na pomoč pogosto poklicati strokovnjaka. Pri novejših je drugače, saj so vmesniki praviloma preprosti in logični.

Napredne funkcije, ki jih verjetno ne bo uporabljal nihče, a je vseeno lepo vedeti, da so tam. Sodobni usmerjevalniki uporabnikom na primer omogočajo, da na zelo preprost način določenim napravam omejijo hitrost interneta za to, da lahko druge podatke s spleta prenašajo hitreje, pa tudi, da določijo čas prekinitve povezave s spletom (za elektronske naprave otrok ali gostov). Zanesljivi in kakovostni sodobni usmerjevalniki, ki jih lahko kupimo tudi v Sloveniji

Ne spreglejte