Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
29. 8. 2014,
18.11

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Android Wear Tizen pametna ura Matic Tomšič

Petek, 29. 8. 2014, 18.11

6 let, 7 mesecev

Samsung postavil svojevrsten rekord: šest pametnih ur v letu dni

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Še pred berlinskim sejmom elektronike IFA je Samsung napovedal že šesto pametno uro, Gear S. Ta bo uporabnikom kot prva samostojno ponudila povezavi 3G in Wi-Fi brez opiranja na telefon ali tablico.

"Če deluje, ne popravljaj" je rek, ki se ga pri Samsungu več kot očitno ne držijo, saj so od septembra lani do danes predstavili kar šest pametnih ur. Začelo se je z mlačno sprejeto Galaxy Gear, ki smo jo dober mesec pred uradnim izidom na sejmu IFA 2013 preizkusili tudi mi, nadaljevalo z aprilsko četverico Gear 2, Gear 2 Neo, Gear Fit in Gear Live, zadnji predstavnik Samsungovega urarskega baby-booma pa je Gear S.

Končno pametna ura, na katero smo čakali? Morda smo že dobili zmagovalko neizogibne jesenske in praznične dirke nosljivih napravic, saj je Samsung Gear S na papirju videti odlično. Njen ukrivljeni petcentimetrski zaslon vrste AMOLED z ločljivostjo 360 x 480 slikovnih pik, ki je bila pred leti domena telefonov višjega srednjega cenovnega razreda, je na fotografijah videti vrhunsko. Glede na to, da gre za majceno napravo, je spoštovanja vreden tudi seznam komponent (2-jedrni procesor, 4 GB shranjevalnega pomnilnika). Najboljša lastnost Geara S je zagotovo avtonomnost, saj se lahko s spletom (3G ali Wi-Fi) končno poveže samostojno. Trenutno gre sploh za prvo pametno uro, ki bo medmrežje lahko obiskala brez zanašanja na deljenje povezave s pametnim telefonom ali tablico. Čeprav je Android Wear, najbrž najboljša platforma za nosljive naprave, na voljo že od junija, bo Samsung tudi pri Gearu S vztrajal z operacijskim sistemom Tizen. Ta naj bi z več kot tisoč razvitimi aplikacijami počasi vendarle postajal polnopravni mobilni ekosistem.

Skupnost navdušencev nad digitalnim Samsung medtem že opozarja, da bi jih lahko dizajnerska togost (tudi njihova šesta pametna ura je pravokotne oblike) znova stala tržnega deleža. Kot primer vrhunskega oblikovanja so izpostavili b>Moto 360, čudovito prihajajočo Motorolino napravo, ki je takšna, kot pametna ura mora biti – okrogla.

Ne spreglejte