Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
21. 8. 2014,
12.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Telekom Slovenije Rudolf Skobe TSmedia

Četrtek, 21. 8. 2014, 12.00

8 let

Rezultati vendarle nad prvotnimi pričakovanji

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Bilanca podjetja je zdrava, je prepričan član uprave, zadolžen za finance, Zoran Janko.

Primerjave z lanskim letom so sicer nehvaležne, ker se obdobji precej razlikujeta, je ob predstavitvi nerevidiranih poslovnih rezultatov Skupine Telekom Slovenije in njene matične družbe za prvo letošnje polletje povedal predsednik uprave Telekoma Slovenije Rudolf Skobe. "Samo zaradi februarskega žleda smo imeli letos 6,5 milijona evrov dodatnih stroškov, prvo letošnje polletje je Hrvaška že bila pod Evrotarifo, kar v enakem lanskem obdobju ni bila, kar vpliva na naše prihodke iz mobilnega gostovanja," je povedal ob predstavitvi rezultatov, pri katerih nekateri kazalniki ne dosegajo primerljivih lanskih, a so vendarle nad prejšnjimi napovedmi.

Pričakovanja za leto 2014 tako ostajajo nespremenjena: 63 milijonov evrov čistega poslovnega izida Skupine Telekom Slovenije. Število uporabnikov narašča Telekom Slovenije je povečal število svojih uporabnikov na vseh ključnih segmentih svojega poslovanja (mobilna telefonija, fiksni širokopasovni dostop, dostop do televizijskih programov), a prihodkovno stran je še naprej prizadelo manjšanje števila uporabnikov klasične govorne telefonije in manjšanje prihodkov mobilne telefonije zaradi vedno ugodnejših naročniških paketov. Čisti prihodki od prodaje pa so kljub temu v prvem letošnjem polletju na ravni tistih, doseženih v enakem lanskem obdobju, in znašajo 381,6 milijona evrov. Ob polletju je čisti poslovni izid Skupine Telekom Slovenije dosegel skoraj 31 milijonov evrov. Strategija ostaja nespremenjena Poslovanje v Makedoniji so izredne poravnave pognale nekoliko globlje v rdeče številke, a na vprašanje prihodnosti Telekoma Slovenije v tej in drugih državah jugovzhodne Evrope Skobe odgovarja, da strategija Telekoma Slovenije ostaja nespremenjena: "Povsod, kjer smo prisotni, želimo biti najmanj prvi alternativni telekomunikacijski operater, če tega ne moremo uresničiti, bomo razmišljali o odhodu." Tako kot v Albaniji, kjer je Telekom Slovenije prodal svoj lastniški delež v družbi Primo.

Skobe pa je primerjal poslovanje drugih primerljivih evropskih telekomunikacijskih operaterjev in ugotovil, da je Telekom Slovenije nekje v zlati sredini. Edini prvotni evropski telekomunikacijski operaterji, ki so imeli omembe vredno rast, so tisti, ki so poslovali na neevropskih trgih in rasli predvsem tam (Deutsche Telekom v ZDA in Telenor v Aziji) ali odprodajali svoje premoženje (Belgacom). Praktično vse naše naložbe so infrastrukturne Telekom Slovenije je v prvem letošnjem polletju okrepil svoje naložbe, predvsem gradnji in posodabljanju mobilnega omrežja tretje in četrte generacije. Naložbam so namenili 101,1 milijona evrov, uporabniki pa bodo zato lahko med drugim računali z okrepljeno pokritostjo s signalom 4G/LTE. Ta zdaj znaša okrog 60 odstotkov prebivalstva, do konca leta pa bo dosegla 75 odstotkov.

Prav zaradi intenzivne vpletenosti Telekoma Slovenije v infrastrukturo si Skobe ločitve infrastrukture ne predstavlja, čeprav obenem poudarja, da so vsa vprašanja okrog privatizacije primernejša za lastnika kot za upravo družbe. "Ne glede na lastnika bo uprava vedno delovala v korist družbe," je še povedal Skobe.

Ne spreglejte