Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
4. 3. 2019,
20.27

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

Natisni članek

pametni telefon Function X PundiX Blockchain XPhone MWC 2019

Ponedeljek, 4. 3. 2019, 20.27

5 let, 1 mesec

Operacijski sistem, ki poskrbi, da so naši podatki varni in decentralizirani

Prvi mobilni telefon na svetu, ki deluje na tehnologiji blockchain

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48
XPhone, Pundi, blockchain, pametni telefon | Pametni telefon XPhone proizvajalca PundiX zatrjuje, da je do temeljev decentraliziran, kot narekuje tehnologija blockchain, in zato tudi varen.  | Foto Srdjan Cvjetović

Pametni telefon XPhone proizvajalca PundiX zatrjuje, da je do temeljev decentraliziran, kot narekuje tehnologija blockchain, in zato tudi varen.

Foto: Srdjan Cvjetović

Na letošnjem Mobile World Congressu smo videli nekaj telefonov, ki s programskimi dodatki že ob prvem zagonu podpirajo poslovanje s kriptovalutami, a le eden od njih se je pohvalil, da je prvi na svetu, ki v celoti deluje na temeljih tehnologije blockchain.

Pametni telefon XPhone proizvajalca PundiX zatrjuje, da je do temeljev decentraliziran, kot narekuje tehnologija blockchain, in zato tudi varen. Poganja ga ekosistem, ki so ga poimenovali Function X in je v celoti zgrajen na tehnologiji blockchain.

Naš telefon ni samo denarnica in posredovalnica kriptovalut, temveč prvi, ki od temeljev deluje na načelih distribuiranosti z vsemi prednostmi za varnost, ki jo prinaša, so nam povedali predstavniki družbe PundiX  v Barceloni. "Vsaka takšna naprava bo vozlišče, ki bo zagotavljalo različne storitve glede na svoje tehnične značilnosti, lokacijo in raven zaupanja."

"Naš telefon ni samo denarnica in posredovalnica kriptovalut, temveč prvi, ki od temeljev naprej deluje na načelih distribuiranosti z vsemi prednosti za varnost, ki to prinaša", so nam povedali predstavniki družbe PundiX  v Barceloni.  | Foto: Srdjan Cvjetović "Naš telefon ni samo denarnica in posredovalnica kriptovalut, temveč prvi, ki od temeljev naprej deluje na načelih distribuiranosti z vsemi prednosti za varnost, ki to prinaša", so nam povedali predstavniki družbe PundiX v Barceloni. Foto: Srdjan Cvjetović

Za varnost podatkov blockchain, a vendarle združljiv z androidom

Takšna arhitektura uporabnikom omogoča, da za klice, sporočanje, pregled internetnih vsebin in dostop do aplikacij ne potrebuje več centraliziranega ponudnika storitev. Operacijski sistem Function X pa ob tem omogoča tudi gladek prehod v običajen način dela, kot ga poznamo z operacijskim sistemom Android 9.0, in s tem tudi nemoteno uporabo vseh aplikacij tega, recimo mu, tradicionalnega operacijskega sistema.

Gotovo je razlog za takšno združljivost, da je operacijski sistem Function X pravzaprav zgrajen na modificirani različici omenjenega androida, tehnologija blockchain, na kateri operacijski sistem Function X temelji, pa zagotavlja kriptirano in varno shranjevanje pomembnih podatkov.

Operacijski sistem Function X uporabnikom omogoča, da za klice, sporočanje, pregled internetnih vsebin in dostop do aplikacij ne potrebuje več centraliziranega ponudnika storitev.  | Foto: Srdjan Cvjetović Operacijski sistem Function X uporabnikom omogoča, da za klice, sporočanje, pregled internetnih vsebin in dostop do aplikacij ne potrebuje več centraliziranega ponudnika storitev. Foto: Srdjan Cvjetović

Pametni telefon XPhone, ki smo ga videli in prejeli v roke na letošnjem največjem svetovnem dogodku mobilnih komunikacij Mobile World Congress v Barceloni, ima procesor Snapdragon 660, šest gigabajtov delovnega pomnilnika in 64 gigabajtov shrambnega prostora.

Naši podatki so naš zaklad

Mobile World Congress je najbrž bil ena od redkih priložnosti za srečanje s tem telefonom, ker ga v trgovinah ne bomo našli. Do konca leta jih bodo sicer naredili okrog pet tisoč in jih prodali neposredno, kar pa želijo doseči in kar je razvijalce pravzaprav pripeljalo v Barcelono, je želja, da bi med proizvajalci pametnih telefonov našli partnerje, ki bi razvili svoje pametne telefone z operacijskim sistemom Function X.

Pametnega telefona XPhone v trgovinah le ne bomo našli, a njegovi snovalci upajo in si želijo, da bi z operacijskim sistemom Function X prepričali druge proizvajalce pametnih telefonov, s katerimi bi sklenili partnerstvo,
 | Foto: Srdjan Cvjetović Pametnega telefona XPhone v trgovinah le ne bomo našli, a njegovi snovalci upajo in si želijo, da bi z operacijskim sistemom Function X prepričali druge proizvajalce pametnih telefonov, s katerimi bi sklenili partnerstvo, Foto: Srdjan Cvjetović

Ob tem so pri družbi PundiX poudarili , da njihova želja ni drvenje v 5G, 6G ali 7G, temveč ustvarjanje sveta, v katerem bi uporabniki imeli popoln nadzor nad tem, kaj se dogaja z našimi podatki ter kdo in kako jih uporablja.

Preberite še:

5G, Xiaomi
Novice MWC 2019: Igrali smo se z enim od najtežje pričakovanih telefonov
Sony Xperia 1
Novice Je to zadnji poskus rešitve hude težave tehnološkega velikana?
Noa, pametni telefon, Hrvaška
Novice Na Hrvaškem nastaja novo veliko ime mobilne telefonije, širi se tudi prek nas
Huawei Mate X
Novice Začelo se je: Huawei agresivno v novo dirko pametnih telefonov
Samsung Galaxy S10
Novice Prve Samsungove desetke pohitele pod soj žarometov
Samsung Galaxy Fold
Novice Samsung uresničil napoved in predstavil telefon prihodnosti
Ne spreglejte