Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
11. 3. 2021,
22.03

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,36

6

Natisni članek

Siol plus kriptovalute bitcoin kriptovaluta NFT

Četrtek, 11. 3. 2021, 22.03

2 leti, 11 mesecev

Prvak tržne niše, ki je obnorela svet: to je novi kriptokralj

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,36

6

Mike Winkelmann | Za Mika Winkelmanna zunaj "mehurčka" privržencev njegove umetnosti ni slišal še tako rekoč nihče, a gre za človeka, ki tlakuje pot novodobni simbiozi ustvarjanja in zbiranja umetniških del ter tehnologije. | Foto YouTube / Posnetek zaslona

Za Mika Winkelmanna zunaj "mehurčka" privržencev njegove umetnosti ni slišal še tako rekoč nihče, a gre za človeka, ki tlakuje pot novodobni simbiozi ustvarjanja in zbiranja umetniških del ter tehnologije.

Foto: YouTube / Posnetek zaslona

Christie's, ena od najbolj znanih avkcijskih hiš na svetu, je v četrtek na dražbi, kakršne še ni bilo, za skoraj 60 milijonov evrov prodala en samcat kriptožeton. Kupec je z njim postal lastnik umetniškega dela z imenom 5.000 dni, ki ga je izdelal Američan Mike Winkelmann, umetnik, ki je na spletu bolj znan po vzdevku beeple. Gre za dozdajšnji vrhunec nove kriptonorije, ki ima vse več privržencev.

Avkcijska hiša Christie's je za dobrih 69 milijonov dolarjev oziroma okrog 58 milijonov evrov na četrtkovi dražbi prodala tako imenovani NFT ali non-fungible token, kar pomeni nezamenljivi kriptožeton

Posebnost kriptožetonov NFT je, da so edinstveni, najpogosteje pa so nosilci lastniških pravic za določeno digitalno dobrino, pa naj bo to umetnina, pesem, tudi videoigra ali film. Če tak kriptožeton prodamo, ga lahko nazaj dobimo le tako, da kupimo natanko tistega, ki smo ga prodali. To je v nasprotju s kriptovalutami, ki temeljijo na isti tehnologiji kot NFT: če en bitcoin prodamo in kupimo drugega, smo na istem. 

Gramatik, Denis Jašarević
Novice Slovenski glasbenik v petih minutah zaslužil 1,3 milijona evrov

Napeta dražba Christie's – končna cena je v zadnji minuti poskočila za kar deset milijonov dolarjev – je podrla rekord za najdražji prodani NFT. Denar bo prejel Mike Winkelmann, umetnik iz ZDA, ki je svoja digitalna umetniška dela še lani jeseni prodajal za manj kot sto evrov.

NFT, ki ga je na dražbi prodajala Christie's, na kupca namreč prenaša lastništvo Winkelmannovega umetniškega kolaža Vsak dan: 5.000 prvih dni. Gre za sestavljanko vseh njegovih digitalnih umetniških del, ki jih je izdelal v zadnjih 14 letih. Skoraj eno umetnino na dan. 

Winkelmann, na spletu je poznan po vzdevku beeple, je na vse bolj nor vlakec smrti NFT, na katerem ga potniki zdaj vidijo kot strojevodjo, skočil ob koncu leta 2020.

Prve umetnine je kot kriptožetone NFT prodajal za simbolnih 66.666 ameriških dolarjev, decembra je serijo svojih umetniških del prodal za skoraj tri milijone evrov. Petindvajsetega februarja je z animirano sliko Donalda Trumpa, ki z glavo navzdol leži v travi, zaslužil 6,6 milijona dolarjev:

Zakaj bi za kriptožeton nekdo zapravil toliko denarja?

Kupce kriptožetonov NFT, ki so vezani na umetnine ali druge digitalne vsebine, najbolj pritegneta ekskluzivnost in pa pričakovanje, da se bo trg NFT v prihodnosti še širil in bodo lahko svoje edinstvene kriptožetone pozneje prodali po višjih cenah – nanje gledajo kot na dolgoročno naložbo.

Gre za novo digitalno dobo zbirateljstva, ki se bo čez čas marsikomu močno obrestovalo, verjamejo nekateri.

Christie's | Foto: AP / Guliverimage Foto: AP / Guliverimage

Eksplozije NFT so sicer še posebej veseli umetniki in ustvarjalci (digitalnih) vsebin, ki so našli novo tržno nišo za distribucijo svojih kreacij. Med njimi je tudi Slovenec Denis Jašarević, v svetu bolj znan po svojem umetniškem imenu Gramatik, ki je za svoj NFT, s katerim na kupca prenaša lastniške pravice do svoje glasbe, prejšnji mesec zaslužil 1,3 milijona evrov.

Trg NFT ni brez kritik. Najpogostejša očitka sta, da so cene prodanih kriptožetonov NFT trenutno preveč napihnjene zaradi pompa na družbenih omrežjih in v medijih ter da ta nova oblika trženja umetnosti negativno vpliva na okolje, saj se zanaša na tehnologijo blockchain, ta pa na stalno brnenje energetsko požrešnih računalnikov povsod po svetu. 

Preberite tudi:

Heker, maska
Novice Slovo zloglasnega Jokerja: zaslužil je dovolj denarja za tisoč življenj
Damian Merlak
Novice Eden od najbogatejših Slovencev zaprl knjigo, ki mu je prinesla milijone
Ne spreglejte