SiolNET. Digisvet Novice
4,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Projekt stoletja na severu Evrope: izkop tisočletnega artefakta

4,68

termometer

>

Norveška vlada je tamkajšnjim arheologom s skoraj poldrugim milijonom evrov finančne pomoči prižgala zeleno luč za izkop ene od najbolj odmevnih starodavnih najdb prejšnjega desetletja. To je več kot tisoč let stara vikinška ladja Gjellestad, ki so jo novembra 2018 odkrili zakopano na travniku v bližini ene od avtocest na Norveškem. Šlo bo za prvi tovrstni projekt po več kot sto letih. 

Tupoljev Tu-144 Digisvet Vsak, ki je potoval s tem letalom, je lahko hvaležen, da je ostal živ

Vikinško ladjo Gjellestad so jeseni 2018 arheologi odkrili zakopano zgolj nekaj deset centimetrov pod površjem travnika kmetije v neposredni bližini avtoceste na jugovzhodu Norveške. 

Na približno dvajsetmetrsko plovilo Vikingov, ki bi lahko bilo staro celo do 1.200 let, so arheologi Norveškega inštituta za kulturno dediščino (NIKU) naleteli med proučevanjem starodavnega grobišča z georadarjem, instrumentom, ki omogoča pogled skozi tla. 

Georadarska slika, ki prikazuje položaj in dimenzije zakopane vikinške ladje Gjellestad. Georadarska slika, ki prikazuje položaj in dimenzije zakopane vikinške ladje Gjellestad. Foto: Reuters

Rudnik Mir Digisvet Za kako veliko luknjo gre, vidiš, šele ko opaziš stanovanjske bloke

Posnetki georadarja so dokazali, da je ladja Gjellestad za tako častitljivo starost izjemno ohranjena, pravzaprav tako rekoč nedotaknjena. Najdbe vikinških ladij v takšnem stanju so bile do zdaj izjemno redke, preštejemo jih lahko na prste ene roke.

O morebitnem izkopu ladje se je govorilo že ob odkritju novembra 2018, a so se pojavile polemike. Takšen projekt bi bil namreč precej drag, obenem pa bi tisočletni les ob stiku s svežim zrakom začel zelo hitro gniti. 

Najdišče vikinške ladje je tik ob norveški avtocesti Rv41. Georadarska slika je sicer razkrila vso razsežnost starodavnega vikinškega grobišča, kjer je bilo ob ladji še nekaj drugih objektov. Najdišče vikinške ladje je tik ob norveški avtocesti Rv41. Georadarska slika je sicer razkrila vso razsežnost starodavnega vikinškega grobišča, kjer je bilo ob ladji še nekaj drugih objektov. Foto: NIKU

A če hočejo norveški arheologi vikinško ladjo ohraniti celo, je izkop zdaj edina možnost. Konec leta 2019 so namreč pridobili vzorec njenega lesa in ugotovili, da je ladjo napadla plesen.

Podobno kot Titanik na dnu Atlantika se vikinška ladja postopoma razkraja. Če je ne bodo kmalu izkopali, lahko sčasoma povsem izgine oziroma se spremeni v lesno kašo. 

Digitalna rekonstrukcija ladje Gjellestad. Tako je bila po prepričanju arheologov videti tik pred ceremonialnim pokopom. Digitalna rekonstrukcija ladje Gjellestad. Tako je bila po prepričanju arheologov videti tik pred ceremonialnim pokopom. Foto: NIKU

Bager 258 Digisvet Pozabljen pošasten stroj, ki so ga Nemci pustili, da zgnije

Izkop ladje se začne prihodnji mesec. Šlo bo šele za četrti projekt takšnih razsežnosti v zgodovini in prvega, pri katerem bodo arheologi uporabili sodobno opremo.

Zadnjo povsem ohranjeno vikinško ladjo so na Norveškem namreč izkopali davnega leta 1904. 

To je Gokstad, ena od najslavnejših povsem ohranjenih vikinških ladij. Razstavljena je v muzeju vikinških ladij v norveški prestolnici Oslo. Odkrili so jo leta 1880, stara pa je več kot 1.100 let. To je Gokstad, ena od najslavnejših povsem ohranjenih vikinških ladij. Razstavljena je v muzeju vikinških ladij v norveški prestolnici Oslo. Odkrili so jo leta 1880, stara pa je več kot 1.100 let. Foto: Wikimedia Commons

Zelo verjetno gre za kraj zadnjega počitka vplivnega Vikinga

Ker je znano dejstvo, da so Vikingi visoke pripadnike svoje družbene hierarhije, ki so padli v boju, pokopavali skupaj z njihovimi ladjami, so arheologi NIKU že leta 2018 izrazili prepričanje, da je bilo skupaj z ladjo Gjellestad najverjetneje zakopano truplo vplivnega Vikinga ali Vikinginje.

Poljudnoznanstveni medij National Geographic je medtem poročal, da je zelo verjetno, da je bilo grobišče, kjer je zakopana ladja Gjellestad, zadnji kraj počitka vikinškega kralja ali kraljice. 

Takole je bil videti zadnji veliki izkop povsem ohranjene vikinške ladje na Norveškem. Imenovala se je Oseberg, na površje pa so jo arheologi spravili med letoma 1904 in 1905. Takole je bil videti zadnji veliki izkop povsem ohranjene vikinške ladje na Norveškem. Imenovala se je Oseberg, na površje pa so jo arheologi spravili med letoma 1904 in 1905. Foto: Wikimedia Commons

Bodo junija skupaj z ladjo torej izkopali tudi pomembno truplo? To ni najbolj verjetno, saj Vikingi svojih umrlih niso pokopavali z namenom kar največje ohranitve telesnih tkiv. Vikinška grobišča so pogosto obiskovali tudi plenilci grobov. 

Preberite tudi:

SS Richard Montgomery Digisvet Speča grožnja ob britanski obali, ki se je nihče ne upa prebuditi Machu Picchu, Huayna Picchu Digisvet Začenja se reševanje enega od sedmih čudes sveta Projekt Pluton, SLAM Digisvet Apokaliptični vojni stroj, ki so se ga na smrt bali tudi njegovi stvaritelji Vremenska napoved Francija Digisvet Ekstremna vremenska napoved, ki se je uresničila 31 let prekmalu

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin