Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
13. 4. 2015,
20.13

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

hekerji Matic Tomšič

Ponedeljek, 13. 4. 2015, 20.13

6 let, 7 mesecev

Program, s katerim so hekerji ohromili Sony, lahko kupi vsak

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Strokovnjaki za računalniško varnost so ugotovili, da za uničevalen hekerski napad, kot je bil lanski na Sony Pictures, ni potrebno znanje, temveč tehnologija, ki jo je mogoče kupiti na spletu.

Koliko stane program, s katerim se lahko vsak računalničar prelevi v hekerja, ki zna vdreti v informacijske sisteme največjih svetovnih korporacij? Po pisanju portala CNET naj bi bilo treba za zmogljivo tehnologijo, ki je bila menda uporabljena tudi pri lanskem odmevnem hekerskem napadu na filmski studio Sony Pictures, odšteti slabih 30 tisoč evrov. Nizka cena, če upoštevamo, da lahko sleherniku pomaga vlomiti v dobro zavarovane strežnike tehnoloških, gospodarskih in finančnih velikanov.

Digitalni Divji zahod Strokovnjaki podjetja za računalniško varnost Cylance naj bi ugotovili, da napredno tehnologijo, ki omogoča izvajanje kiberkriminalnih dejavnosti, na spletu prodajajo ruski hekerji. V Cylanceu ocenjujejo, da je programsko opremo do zdaj od Rusov morda že kupilo najmanj tri, morda pa celo pet tisoč posameznikov. Ti imajo zdaj vso potrebno opremo, da izvedejo uničevalen hekerski napad, ki lahko ne le ohromi informacijskih sistemov, temveč tarčo (podjetje, organizacijo) celo pokoplje.

Če ruskih hekerjev, ki se za zdaj spretno izmikajo oblastem, te ne bodo ujele, se bo svetovni splet počasi spremenil v digitalni Divji zahod, so na blogu še zapisali v podjetju Cylance. "Glede na trenutno raven zaščite, ki jo za varovanje svojih računalniških sistemov uporablja večina svetovnih podjetij, bi vsak heker s programom ob vdoru lahko ogrozil do 90 odstotkov njihove infrastrukture," pa je za Cnet povedal Jon Miller, nekdanji heker in podpredsednik družbe Cylance.

Spomnimo – ob napadu na Sony Pictures, za katerega so glavni osumljenci še vedno severnokorejski hekerji, je bilo uničenih več kot tri tisoč računalnikov. Ob tem so na splet pobegnile številne občutljive informacije, kot so osebni podatki zvezdnikov, ki so sodelovali s filmskim studiem, sporočila, ki so si jih izmenjevali vodilni možje podjetja, in še neizdani filmi, kot je zloglasni Intervju.

Ne spreglejte