SiolNET. Digisvet Novice
2,42

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Šahovski arhivi razkrivajo učinkovitost naših možganov

Pri kateri starosti so naši možgani na vrhuncu?

2,42

termometer

Možgani
Učinkovitost naših možganov je postopoma rasla vse 20. stoletje, v devetdesetih pa še občutno hitreje. Foto: Thinkstock

Znanstveniki so proučili 1,6 milijona potez v več kot 24 tisoč partijah na šahovskih tekmovanjih med letoma 1890 in 2014 in tako ugotavljali, kako starost vpliva na naše kognitivne zmožnosti, in s tem med drugim tudi starost, pri kateri so naši možgani v najvišji prestavi.

Zmogljivost naših možganov hitro raste do zgodnjih dvajsetih let, nato pa se ta rast ustavi oziroma zelo upočasni, je med drugim pokazala raziskava nemških, francoskih in nizozemskih raziskovalcev, o kateri so poročali v znanstveni reviji Proceedings of the National Academy of Sciences.

Poslušanje glasbe Digisvet Znanstveniki pojasnili, zakaj dobimo kurjo polt med poslušanjem prijetne glasbe

Pri starosti okrog 35 let dosežejo naši možgani svojo najvišjo točko, približno deset let pozneje pa se krivulja začne obračati navzdol in tako sklene podobo grbe.

Strojno učenje, možgani, deep learning, umetna inteligenca Digisvet Ali nam lahko prek vsadkov "shekajo" tudi možgane?

Raste, raste, raste …

Dva različna matematična modela obravnavata odvisnost kognitivnih zmogljivosti, ki jo ponazarja odstotek optimalno izbranih potez, od starosti igralcev. Dva različna matematična modela obravnavata odvisnost kognitivnih zmogljivosti, ki jo ponazarja odstotek optimalno izbranih potez, od starosti igralcev. Foto: PNAS Ravno tako so ugotovili, da se je možganska učinkovitost postopno krepila vse 20. stoletje, v devetdesetih pa se je ta rast še krepko pospešila. To pojasnjujejo s sočasnim razmahom digitalnih tehnologij, ki so med drugim veliko uspešneje približale šahovsko znanje zelo širokemu krogu ljudi.

Igralcem, rojenim v sedemdesetih letih 20. stoletja in pozneje, so izmerili približno osem odstotkov višjo kognitivno zmožnost kot rojenim v sedemdesetih letih 19. stoletja.

Drugače povedano, naši možgani delujejo v povprečju bolje, kot so delovali možgani naših prednikov.

Primerjali z računalnikom

V raziskavi so primerjali poteze s številnih šahovskih tekmovanj v obdobju 125 let z optimalnimi potezami po presoji šahovskih računalnikov in te podatke korelirali s starostjo igralcev in letom dogodka.

možgani, Alzheimerjeva bolezen Digisvet Odkrili povezavo med pomanjkanjem kakovostnega spanca in Alzheimerjevo boleznijo

Med drugim so zajeli vse svetovne prvake, začenši z Wilhelmom Steinitzem, ki je živel med letoma 1836 in 1900, vse do Magnusa Carlsena, ki se je rodil leta 1990 in se je na najvišjo svetovno stopnico šahistov prvič prebil leta 2013.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin