Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
24. 6. 2018,
18.02

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Natisni članek

Hrvaška nedeljska znanost digizgodbe viralko

Nedelja, 24. 6. 2018, 18.02

5 let, 9 mesecev

Pozabljena hrvaška luknja "brez dna", v kateri je umrl Slovenec

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Reka Cetina, izvir reke Cetine | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Le redki spletni turistični vodniki obiskovalcu Hrvaške svetujejo, naj si ogleda izvir reke Cetine, eno od njenih najbolj spektakularnih naravnih znamenitosti.  Gre za kraško brezno oziroma tako imenovano kopensko modro luknjo. Izvir reke Cetine, ki je na jugovzhodu Hrvaške, je najverjetneje globlji celo od največje in najbolj znane tovrstne morske luknje na svetu. Brezno je pred devetimi leti zahtevalo tudi življenje 38-letnega slovenskega potapljača. 

Cetina je najbolj vodnata oziroma ima največji pretok od vseh rek v hrvaški Dalmaciji. Pri Omišu, kraju med Splitom in Makarsko, se izliva v Jadransko morje, njena približno sto kilometrov dolga pot skozi hribovit kraški teren osrednje Dalmacije pa se začne pri istoimenskem kraju Cetina, ki leži blizu hrvaške meje z Bosno in Hercegovino:

Reka Cetina ima tri izvire, najbolj prepoznaven pa je največji, ki mu lokalni prebivalci pravijo Glavaš ali Veliko Vrilo. Ta izvir je pravzaprav ogromno kraško brezno, ki ga polni podzemna voda iz bližnje vzpetine.

Novice Sredi morja so našli smrtonosno praznino, veliko za štiri Slovenije

Z vidika opazovalca, ki stoji ob izviru, se izvir Cetine ne zdi pretirano globok, a ko ga pogledamo z višine, se izkaže, da se dna izvira pravzaprav ne vidi:

Reka Cetina, izvir reke Cetine | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Mnenja speleologov (strokovnjakov za jame) o tem, kako globoko je pravzaprav brezno, iz katerega izvira reka Cetina, se krešejo. Ocene se gibljejo med 120 in 130 metri, nekateri najbolj radodarni globino ocenjujejo tudi na 150 metrov. Potapljači so sicer že dosegli globino okrog 115 metrov

Reka Cetina, izvir reke Cetine | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Julija 2009 so odpravo do izvira reke Cetine organizirali tudi slovenski potapljači, a se je končala tragično. 38-letni potapljač in uveljavljeni podvodni fotograf iz Maribora je zaradi slabe vidljivosti zašel in utonil v labirintu kraških votlin, ki se začne globoko pod površjem izvira Cetine. Reševalno-iskalna akcija je potekala štiri dni, slovenskega potapljača so iskali tudi na globini 100 metrov. 

Novice Je velika katastrofa v tem gorskem paradižu le še vprašanje časa?

Kaj je "na dnu" izvira Cetine?

Čeprav pravega dna kraškega brezna potapljači še niso dosegli, so se nekajkrat potopili že zelo globoko in med enim od potopov leta 2010 naleteli na zanimivo odkritje. Več kot sto metrov globoko v izviru so namreč naleteli na avtomobilske pnevmatike:

Neuradna razlaga tega pojava je, da bili za to najverjetneje krivi lokalni otroci - izvir reke Cetine namreč obkroža nekaj pobočij, po katerih bi bilo najverjetneje zabavno zavaliti pnevmatiko in opazovati, kako bo z veliko hitrostjo pljusknila v naravni bazen "brez dna". 

Če radodarne ocene o največji globini držijo, je izvir Cetine globlji od najslavnejše tovrstne luknje na svetu

Za najslavnejšo velja tako imenovana Velika modra luknja ob obali srednjeameriške države Belize, ki je, če jo pogledamo dovolj od daleč, skoraj povsem okrogla in počez meri skoraj 320 metrov, na najgloblji točki pa je globoka 124 metrov. 

Ker je pretok vode v Veliki modri luknji zaradi njene oblike slab, je njena spodnja polovica zelo neprijazna do morskih življenjskih oblik. Tam lahko pravzaprav uspevajo samo bakterije.  | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Ker je pretok vode v Veliki modri luknji zaradi njene oblike slab, je njena spodnja polovica zelo neprijazna do morskih življenjskih oblik. Tam lahko pravzaprav uspevajo samo bakterije. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Najgloblja modra luknja na svetu je sicer Zmajeva luknja v Južnokitajskem morju, katere vhod in dno ločuje kar 300 metrov vode. Z 202 metroma globine ji sledi Deanova modra luknja na Bahamih:

Deanova modra luknja na Bahamih. | Foto: Thinkstock Deanova modra luknja na Bahamih. Foto: Thinkstock

Najgloblja potopljena luknja kakršnekoli oblike ali izvora na svetu je sicer najverjetneje brezno Hranice na Češkem. Potrjena globina od gladine je 404 metre, resnična globina pa je najverjetneje še precej večja, saj je velik del brezna še neraziskan. Češki speleologi menijo, da bi globina Hranic lahko presegla celo kilometer. 

Preberite tudi:

Beringovo morje, Diomed, Diomid
Novice Skrb vzbujajoče dogajanje v najslavnejšem morju na televiziji
Toča Thumb
Novice Trdijo, da poznajo resnico o toči, ki je razbila Črnomelj

 

 

Ne spreglejte