Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 7. 2009,
8.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 12. 7. 2009, 8.19

8 let

Našli slovenskega potapljača

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Hrvaška policija je danes sporočila, da so so davi na glavnem izviru reke Cetine našli truplo moškega, potem ko so tretji dan začeli iskati pogrešenega slovenskega potapljača.

Dodali so, da bodo po identifikaciji lahko potrdili, ali gre za 38-letnega Mariborčana, ki ga pogrešajo od sobote dopoldan. "Mrtvo telo moškega so locirali speleoreševalci Hrvaške gorske reševalne službe pri prvem današnjem potapljanju v nadaljevanju iskanja pogrešenega slovenskega potapljača", je dejal vodja reševalne službe Vinko Prizmić. Poudaril je, da bo treba še nesrečnega moškega izvleči iz izvira.

Potapljač verjetno izgubil orientacijo

Dodal je, da je bilo iskanje izjemno zahtevno in nevarno zaradi konfiguracije izvira reke, v katerem je več slepih prehodov in kanalov. Potapljanje poteka tudi na 100 metrov globine v omejenem prostoru ob slabi vidljivosti. Kot je poudaril, omenjena potapljanja opravlja le nekaj ljudi na Hrvaškem, ki so izurjeni za tehnično in speleopotapljanje.

Hrvaška tiskovna agencija, Hina je še povzela Prizmićeve besede, da je slovenski potapljač verjetno izgubil orientacijo in ni uspel priti na površino izvira zaradi motne vode in slabe vidljivosti.

V iskanju sodelovalo 20 potapljačev

V iskanju slovenskega potapljačem, ki je v soboto izginil v reki Cetini pri hrvaškem mestu Civljane, je sodelovalo okoli 20 pripadnikov Hrvaške gorsko reševalne službe, ki so v soboto in nedeljo trikrat iskali pogrešanega Mariborčana.

Tiskovna predstavnica šibeniško-kninske policijske uprave Marica Kosor je potrdila, da so slovenski potapljači imeli veljavna dovoljenja za potapljanje, policija pa zaenkrat nima podatka, ali so imeli tudi dovoljenje za potapljanje ob izviru Cetine.

Izvor Cetine potopljeni speleološki objekt Izvor Cetine je potopljeni speleološki objekt, globok 100 metrov, kjer je potapljanje mogoče samo ob pomoči mešanice Trimix, v takšnem okolju pa se lahko potapljajo samo usposobljeni speleoreševalci.

Ne spreglejte