Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
24. 7. 2017,
12.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

Natisni članek

Pokemon Go digizgodbe

Ponedeljek, 24. 7. 2017, 12.45

6 let, 7 mesecev

Poslednji žebelj v krsto enega največjih fenomenov zadnjega leta?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

Prvo uradno srečanje za ljubitelje priljubljene mobilne igre Pokemon Go se je sprevrglo v velik fiasko, potem ko aplikacija za večino od 20 tisoč igralcev, ki so na prizorišče dogodka v Chicagu v ZDA prišli celo iz Evrope, Azije in Avstralije, zaradi tehničnih težav ni delovala. Gre še za eno v vrsti skoraj neverjetnih neumnosti, ki jih s Pokemon Go, kokošjo, ki bi lahko nesla najdebelejša zlata jajca, počne razvijalec igre Niantic.

Mobilna igra Pokemon Go je izšla 6. julija 2016. Izdalo jo je podjetje Niantic, ki ga vodi John Hanke (na fotografiji). | Foto: Reuters Mobilna igra Pokemon Go je izšla 6. julija 2016. Izdalo jo je podjetje Niantic, ki ga vodi John Hanke (na fotografiji). Foto: Reuters

Ko se je v soboto na odru dogodka Pokemon Go Fest, ki je potekal v parku Grant v ameriškem velemestu Chicago, pojavil John Hanke, prvi mož podjetja Niantic, ki razvija igro mobilno Pokemon Go, so mu obiskovalci namesto aplavza namenili vzklike neodobravanja:

Na druženje z drugimi ljubitelji mobilne igre Pokemon Go, ki sicer velja za fenomen leta 2016, a jo še vedno igra več deset milijonov ljudi, je v Chicago prišlo okrog 20 tisoč igralcev z vsega sveta, piše Business Insider.

Organizatorji dogodka so obiskovalcem med drugim obljubili, da bodo v Chicagu lahko med prvimi ulovili tako imenovane legendarne Pokemone, ki se v aplikaciji Pokemon Go do zdaj še niso pojavili, pa tudi nekaj redkih Pokemonov, ki jih je mogoče najti le v določenih regijah.

Promocijski poster za dogodek Pokemon Go Fest. | Foto: Niantic Promocijski poster za dogodek Pokemon Go Fest. Foto: Niantic

 A ogromno igralcev priložnosti za lov na zelo redke Pokemone sploh ni dobilo. Kot v zadnjih dneh piše več ameriških tehnoloških medijev, je podjetje Niantic podcenilo naval igralcev na dogodek Pokemon Go Fest in njihovi strežniki ter lokalna omrežja nekaterih mobilnih operaterjev, kot sta AT&T in Verizon, so klecnili pod obremenitvijo.

"Ne moremo igrati! Ne moremo igrati!" je na tisoče igralcev nato skandiralo pred glavnim odrom prizorišča, na katerem John Hanke pravzaprav ni vedel, kaj naj reče.

Gneča pred glavnim odrom dogodka Pokemon Go Fest v Chicagu. | Foto: YouTube Gneča pred glavnim odrom dogodka Pokemon Go Fest v Chicagu. Foto: YouTube

Na koncu je Hanke prav vsakemu od približno 20 tisoč obiskovalcev obljubil vračilo denarja za vstopnico na dogodek (20 ameriških dolarjev oziroma 17 evrov) in sto evrov dobroimetja v interni valuti igre Pokemon Go (tako imenovanih poke kovancih).

Vsak obiskovalec je prejel tudi enega od redkih legendarnih Pokemonov, Lugio (bel ptič na posnetku zaslona). | Foto: YouTube Vsak obiskovalec je prejel tudi enega od redkih legendarnih Pokemonov, Lugio (bel ptič na posnetku zaslona). Foto: YouTube

Omenjeni lov na regijsko omejene Pokemone je igralce, ki jim je aplikacija na dogodku vendarle delovala brez težav, večidel razočaral, saj je bilo mogoče ujeti le enega, in sicer nerazburljivega Heracrossa, še piše Business Insider.

Večina obiskovalcev je dogodek Pokemon Go Fest zapustila že precej pred uradnim koncem ob 19. uri. 

Mož, ki ničesar ne naredi prav

Uvodoma omenjeni John Hanke, direktor razvijalca mobilne igre Pokemon Go Niantic, na spletu velja za človeka, ki je v zadnjem letu razočaral in razjezil ogromno ljudi. 

John Hanke je pred vodenjem podjetja Niantic delal za Google, kjer je načeloval oddelku za razvoj navigacijskih storitev, kot so Google Zemljevidi (Google Maps), Google Zemlja (Google Earth) in Panoramio. | Foto: Reuters John Hanke je pred vodenjem podjetja Niantic delal za Google, kjer je načeloval oddelku za razvoj navigacijskih storitev, kot so Google Zemljevidi (Google Maps), Google Zemlja (Google Earth) in Panoramio. Foto: Reuters

Prvi očitek, ki je lani tik po julijskem izidu Pokemon Go letel na Hankeja in njegov Niantic, je bil, da je igra še daleč od dokončane, saj jo je pestilo mnogo tehničnih težav. Niantic je takrat tudi (prvič) podcenil, kako velik hit bo Pokemon Go, in svojih strežnikov ni ustrezno pripravil na velik naval igralcev, zaradi česar se mnogim dolgo ni uspelo povezati z aplikacijo. 

A igralci so v Pokemon Go vseeno izredno uživali, kar sta dokazala tudi priljubljenost igre v trgovinah z aplikacijami in rekord v številu prenosov - dokler Niantic ni naredil prve res velike neumnosti in iz Pokemon Go umaknil možnosti sledenja Pokemonom v bližini s pomočjo števca korakov, ki so nakazovali, kako oddaljen oziroma kako blizu je domišljijsko bitje od igralčeve lokacije.

Kliknite na fotografijo za članek o vsem, kar morate vedeti o igri Pokemon Go. | Foto: Reuters Kliknite na fotografijo za članek o vsem, kar morate vedeti o igri Pokemon Go. Foto: Reuters

Vse še ni bilo izgubljeno - igralci so se za sledenje Pokemonom nato začeli zanašati na ljubiteljsko ustvarjene spletne zemljevide, ki so s pomočjo izvorne programske kode aplikacije Pokemon Go prikazovali lokacije, kjer so se pojavljali Pokemoni.

Priljubljenost igre je tudi po njihovi zaslugi zrasla na izjemno raven, nato pa se je Niantic odločil, da zemljevidov, ki jih je ustvarjala skupnost ljubiteljev Pokemon Go, ne sme biti. Igra je s tem po njihovem mnenju izgubila ves čar.

Preberite našo reportažo z "lova" na Pokemone v Celju, ki je nastala le nekaj dni pred posodobitvijo aplikacije Pokemon Go, ki je onemogočila iskanje Pokemonov s pomočjo spletnih zemljevidov.  | Foto: Matic Tomšič Preberite našo reportažo z "lova" na Pokemone v Celju, ki je nastala le nekaj dni pred posodobitvijo aplikacije Pokemon Go, ki je onemogočila iskanje Pokemonov s pomočjo spletnih zemljevidov. Foto: Matic Tomšič

Niantic je ustvarjalce zemljevidov zatožil svojemu partnerju v razvoju Pokemon Go, velikemu japonskemu Nintendu, ki je nanje pritisnil tudi s sodnimi grožnjami, in velika večina se jih je umaknila. 

Takole je o prenehanju delovanja igralce Pokemon Go obvestil Pokevision, eden najbolj znanih ustvarjalcev zemljevidov za iskanje Pokemonov:

Niantic je nato ignoriral prošnje skupnosti ljubiteljev Pokemon Go, naj vendarle znova omogoči sledenje Pokemonom oziroma doda nove prvine, kot so bitke med igralci, ki se srečajo na ulici.

Mnogi so zato izgubili zanimanje za igro in že do septembra 2016, to je samo dva meseca po izidu Pokemon Go, je število igralcev padlo za 80 odstotkov. Niantic se je ob koncu preteklega leta nato vendarle zdramil in izdal nekaj posodobitev in popravkov, zadnjega pred samo nekaj tedni, a škoda je bila nepopravljiva. Fenomena Pokemon Go, ki je imel na vrhuncu priljubljenosti skoraj pol milijarde igralcev, je konec. 


Preberite tudi:

Rus Pokemone iskal v cerkvi, zdaj ga čaka zapor

Ne spreglejte