Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
13. 7. 2016,
18.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Natisni članek

Sreda, 13. 7. 2016, 18.35

6 let, 6 mesecev

Vse, kar morate vedeti o trenutno najpomembnejši stvari na svetu

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Mobilna igra Pokemon Go je v manj kot enem tednu po izidu obnorela svet. Postala je najbolj priljubljena aplikacija za iPhone in Android, po številu uporabnikov se bliža Twitterju. Igralci zaradi nje med kolovratenjem po pločnikih, cestah in brezpotjih ukročeno zrejo v zaslone svojih naprav in še bolj spominjajo na žive mrtvece. Zakaj je Pokemon Go postal svetovni fenomen?

Kaj je to - Pokemon?

Pokemoni so domišljijske živalce in pošasti, vsaka z edinstvenimi sposobnostmi in osebnostjo. Prvič so se pojavili leta 1996 v istoimenskih igrah za ročno igralno konzolo Nintendo Game Boy in v naslednjih letih postali popkulturni fenomen. Pojavili so se na priljubljenih igralnih kartah in v zelo uspešni risanki.

V Nintendovem domišljijskem svetu Pokemoni sobivajo z ljudmi kot njihovi prijatelji, pomočniki in predvsem gladiatorji. Zelo priljubljene so namreč bitke Pokemonov. V njih se dva Pokemona borita, dokler eden od njiju ne omedli. Smrti ni.

Pokemoni so letos praznovali 20. rojstni dan

Cilj vsakega trenerja Pokemonov je, da jih v posebne pok-žoge zbere čim več. Od tod izhaja tudi glavno geslo blagovne znamke Pokemon: "Gotta catch 'em all!" ("Ujeti moram vse!") V izvirni seriji iger je obstajalo 150 različnih Pokemonov, poznejše izdaje so jih dodale nekaj sto.

Najbolj znan Pokemon je brez dvoma Pikachu. Tu je v družbi trenerja Asha Ketchuma (levo), glavnega junaka risanke Pokemon.  | Foto: Najbolj znan Pokemon je brez dvoma Pikachu. Tu je v družbi trenerja Asha Ketchuma (levo), glavnega junaka risanke Pokemon. 

Kaj pa je Pokemon Go?

Pokemon Go je igra za pametne telefone in tablice, ki igralca postavi v vlogo trenerja Pokemonov. Njegov cilj je potovati po svetu, v pokežoge ujeti čim več Pokemonov in se z njimi bojevati v arenah.

Posebnost igre Pokemon Go in glavni razlog za to, da je postala velikanska uspešnica, je, da virtualno zabavo meša z resničnostjo. Igralec namreč ne raziskuje domišljijskega sveta, temveč se potika po zemljevidu resničnega - po svojem mestu in bližnjem gozdu, na primer.

Pokemon Go je precej podoben zemljevidu Google Maps, kar ni naključje. John Hanke, prvi mož podjetja Niantec, ki je v sodelovanju z The Pokemon Company izdalo igro Pokemon Go, je bil eden glavnih razvijalcev aplikacije Google Earth, pozneje pa je pri Googlu lep čas načeloval razvoju zemljevida in navigacije Google Maps. | Foto: Pokemon Go je precej podoben zemljevidu Google Maps, kar ni naključje. John Hanke, prvi mož podjetja Niantec, ki je v sodelovanju z The Pokemon Company izdalo igro Pokemon Go, je bil eden glavnih razvijalcev aplikacije Google Earth, pozneje pa je pri Googlu lep čas načeloval razvoju zemljevida in navigacije Google Maps.

Pokemoni se v tem svetu, po katerem se igralec orientira s pomočjo antene GPS na svoji napravi, pojavljajo naključno. Ko se mu igralec dovolj približa in nanj tapne s prstom, se Pokemon prek kamere na njegovem telefonu ali tablici pojavi v igralčevi okolici.

Pokemon Go spada v zvrst iger, ki igralcu ponujajo obogateno resničnost. To pomeni, da se elementi aplikacije mešajo z našo okolico. | Foto: Pokemon Go spada v zvrst iger, ki igralcu ponujajo obogateno resničnost. To pomeni, da se elementi aplikacije mešajo z našo okolico.

Kako ga ujamemo? Zadeti ga moramo s pokežogo, ki se pojavi na spodnjem robu zaslona. To vržemo tako, da jo s prstom frcnemo proti Pokemonu. Ob zadetku ga bo žoga vsrkala vase. Vsi zadetki niso uspešni, večina pa. Ob uspešnem bo Pokemon ostal v žogi, na zaslonu pa se bo izpisalo: "Gotcha!" ("Imam te!")

 | Foto: Zbrani Pokemoni se preselijo v naše okolje in Pokedex, enciklopedijo vseh Pokemonov. Kaj pa lahko nato z njimi počnemo? Razvijamo lahko njihove bojne sposobnosti (Power Up, spodaj) in jih, ko zberemo dovolj bonbonov za posamezno bitjece, pošljemo skozi proces evolucije v močnejšega Pokemona (Evolve, spodaj). Večina Pokemonov ima tri evolucijske stopnje. 

 | Foto:   

Med svojim pohajkovanjem po navidezno resničnem svetu lahko ob Pokemonih naletimo na dve lokaciji - Pokestope in Pokegyme. Pokestop je postojanka, kjer se lahko igralec oskrbi z zalogo pokežog (če jih zmečemo preveč, jih lahko zmanjka) in bonbonov, Pokegym pa arena, kjer se je mogoče bojevati z drugimi igralci.

Pokestop:

Pokestopi oziroma postojanke, kjer se lahko oskrbimo z zalogami, so na istih lokacijah za vse igralce Pokemon Go. Največkrat jih najdemo tam, kjer stojijo lokalne znamenitosti. V mojem domačem mestu jih je okrog deset. | Foto: Pokestopi oziroma postojanke, kjer se lahko oskrbimo z zalogami, so na istih lokacijah za vse igralce Pokemon Go. Največkrat jih najdemo tam, kjer stojijo lokalne znamenitosti. V mojem domačem mestu jih je okrog deset.

Pokegym:

Za dostop do arene je treba naš lik v igri spraviti do 5. stopnje. To storimo z uspešnim zbiranjem Pokemonov.  | Foto: Za dostop do arene je treba naš lik v igri spraviti do 5. stopnje. To storimo z uspešnim zbiranjem Pokemonov.

Napredovanje po stopnjah:

Za vsakega novega Pokemona dobimo 600 izkušenjskih točk, za napredovanje na višjo stopnjo jih potrebujemo nekaj tisoč. | Foto: Za vsakega novega Pokemona dobimo 600 izkušenjskih točk, za napredovanje na višjo stopnjo jih potrebujemo nekaj tisoč.

 

Pokemon Go bi igral tudi jaz. Kje ga dobim?

Pokemon Go za iOS v Sloveniji uradno še ni na voljo. Uporabniki Applovih naprav si lahko igro naložijo na uradni spletni strani iTunes, če imajo račun v tujini, sicer bodo morali še malce počakati na izid v več državah. 

Pokemon Go je trenutno najbolj priljubljena aplikacija za iOS ... | Foto: Pokemon Go je trenutno najbolj priljubljena aplikacija za iOS ...

Uporabniki Androida si lahko igro namestijo s te povezave (namestitvena datoteka) ali pa jo prenesejo prek uradne povezave na servisu Google Play v spletnem brskalniku. Igre nam prek aplikacije Google Play na pametnem telefonu namreč ni uspelo ne namestiti ne najti, prek brskalnika pa smo jo namestili brez težav. Za namestitev morate biti prijavljeni v svoj račun Google. 

... in najbolj priljubljena aplikacija za Android. | Foto: ... in najbolj priljubljena aplikacija za Android.

Pokemon Go - motivacija za telesno vadbo?

Nam Pokemon Go na skrivaj skuša izboljšati telesno pripravljenost? Zdi se že tako, saj igralcem ponuja precej motivacije za hojo. Na postojankah Pokestop je namreč mogoče najti tudi jajca, iz katerih se lahko izvali nov Pokemon, da bi se to zgodilo, pa mora igralec prehoditi pet ali deset kilometrov. 

Poglejte, v kakšen cirkus rogoviljenja s pametnimi telefoni se je zaradi Pokemon Go spremenil Centralni park v New Yorku:

Na družbenih omrežjih se že pojavljajo šale na račun povečane telesne aktivnosti zaradi igre Pokemon Go. Tale fant z Instagrama pravi, da je zaradi Pokemon Go konkretno shujšal:

"Pred Pokemon Go, po Pokemon Go" | Foto: "Pred Pokemon Go, po Pokemon Go"

Na kaj je treba paziti med igranjem Pokemon Go?

Najprej tehnološki opomin - Pokemon Go zelo hitro golta baterijo. Ker ga igramo na prostem, bo treba zvišati svetlost zaslona, ves čas igranja je treba imeti vključen tudi brezžični internet in anteno GPS. Na našem zadnjem lovu na Pokemone nam je aplikacija v 45 minutah požrla 25 odstotkov baterije na pametnem telefonu Samsung Galaxy S7, ki sicer spada med telefone z učinkovitejšim upravljanjem baterije.
Proti pričakovanjem pa Pokemon Go ne porabi preveč mobilnih podatkov - igramo štiri dni, pa je zahtevala samo okrog 11 megabajtov. 

 | Foto: Proti pričakovanjem pa Pokemon Go ne porabi preveč mobilnih podatkov - igramo štiri dni, pa je zahtevala samo okrog 11 megabajtov. 

Drugi opomin je namenjen previdnosti pri raziskovanju okolice in odkrivanju novih Pokemonov. Med Poke pustolovščino sem, čeprav živim v majhnem mestu z le okrog 5.000 prebivalci, opazil dve gruči mladostnikov, ki so se v iskanju domišljijskih bitij s telefoni v dlaneh in očmi, uprtimi v zaslone, ne ozirajoč se na promet zagnali čez cesto proti eni od postojank Pokestop, ki sem jo sam obiskal nekaj minut prej. 

V Združenih državah Amerike je policija že izdala opozorilo igralcem Pokemon Go, naj med iskanjem Pokemonov ne pozabijo na svojo okolico.  | Foto: V Združenih državah Amerike je policija že izdala opozorilo igralcem Pokemon Go, naj med iskanjem Pokemonov ne pozabijo na svojo okolico. 

Tretji opomin - nekatere stalne lokacije in najdišča redkih Pokemonov so na zasebni posesti in neprimernih krajih. Nekateri ljudje se že pritožujejo, ker se pred njihovimi hišami nenehno ustavljajo igralci ...

... drugi so zgroženi, ker igralci Pokemone iščejo po pokopališčih, bolnišnicah in celo v muzeju holokavsta (kjer so - malce črnega humorja - našli Pokemona, katerega glavno orožje je napad s plinom):

 | Foto:

Kaj lahko igralci Pokemon Go še pričakujejo?

Igra Pokemon Go je še vedno v razvoju, kar izdajajo pogoste napake in zmrzovanje brez razloga. Nam se je med drugim zgodilo, da smo med lovljenjem Pokemona s pokežogo prejeli telefonski klic, nato pa je igra obstala v načinu kamere. Razvijalci te hrošče odpravljajo, sčasoma pa bodo dodali tudi nove funkcije, kot je na primer trgovanje s Pokemoni.

Nintendo pripravlja tudi pametno zapestnico, ki bo igralce opozarjala, da so v bližini divji Pokemoni.  | Foto: Nintendo pripravlja tudi pametno zapestnico, ki bo igralce opozarjala, da so v bližini divji Pokemoni. 

Zakaj se Nintendu zaradi Pokemon Go lahko samo smeji?

Pokemon Go je trenutno najbolj priljubljena aplikacija na svetu, v zadnjih dneh jo je na naprave z iOS in Androidom preneslo več uporabnikov kot katerokoli drugo aplikacijo. Igra je na dobri poti, da po številu dnevno aktivnih uporabnikov prehiti Twitter. 

Tržna kapitalizacija Nintenda je na krilih nove priljubljenosti blagovne znamke Pokemon medtem v nekaj dneh po izidu 6. julija zrasla za tretjino. Treba je vedeti tudi, da je Pokemon Go trenutno uradno na voljo samo v peščici držav. Prava eksplozija priljubljenosti najverjetneje šele prihaja. 

Ne spreglejte