Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
27. 2. 2016,
20.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Pokemon Nintendo Matic Tomšič

Sobota, 27. 2. 2016, 20.24

8 let

Vse najboljše, Pikachu!

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Na današnji dan pred 20 leti je Nintendo na Japonskem izdal videoigre Pokemon za prenosno igralno konzolo Game Boy in tlakoval pot enemu največjih popkulturnih fenomenov v zgodovini.

Igri Pokemon Red in Green, pozneje se jima je pridružila še Blue, sta igralca na Nintendovi ročni konzoli Game Boy postavila v vlogo trenerja, ki raziskuje domišljijsko deželo in pri tem zbira, uri in se bojuje s pokemoni, bitji s supermočmi.

Igralec je svojega prvega pokemona prejel kot darilo na začetku igre, preostale pa je nato zbiral med potikanjem po divjini in pri dvobojevanju z drugimi trenerji. V obeh primerih je moral premagati ali divjega pokemona ali pa pokemona svojega nasprotnika.

Primeri dvobojev v igrah Pokemon Red in Pokemon Blue:

Poraženca oziroma poraženčevega pokemona je nato lahko, če je imel na voljo kakšno prazno, pospravil v poke-žogo, okroglo kapsulo za shranjevanje udomačenih pokemonov. Ti so z zmagovanjem v dvobojih pridobivali izkušnje in se, ko so jih nabrali dovolj, razvili v močnejše inkarnacije. Nekateri pokemoni so imeli tri razvojne stopnje, nekateri samo dve.

Pikachu in druščina Glavni razlog za huronsko uspešnost iger Pokemon, ki so v Evropi (5. oktober 1999) izšle kar tri leta in pol pozneje kot na Japonskem (27. februar 1996), je bila raznolikost pokemonov, živalic in pošasti s supermočmi.

V prvi generaciji iger (pozneje jih je izšlo še veliko več) je bilo mogoče najti 150 svojevrstnih pokemonov, ki so nasprotnike napadali z vodo, ognjem, udarcih teh in onih vrst, elektriko in drugimi elementarnimi silami.

"Pikachu, jaz izberem tebe!" Igre Pokemon so bile ob prelomu tisočletja, ko so jih naposled začeli igrati tudi v Evropi in Severni Ameriki, med najbolj priljubljenimi in kritično najbolje sprejetimi na svetu. A pravo evforijo so domišljijska bitjeca sprožila, ko se je na Zahodu začelo predvajanje risanke Pokemon, ki so jo na Japonskem začeli producirati leta 1997.

V glavni vlogi je nastopal deček Ash Ketchum, ki je želel postati najboljši trener pokemonov na svetu. S privoljenjem mame je odpotoval pustolovščini naproti in se pri tem spoprijateljil s številnimi trenerji in pokemonom Pikachujem, ki je s TV-serijo naposled postal zaščitni znak medijske franšize Pokemon.

Asha Ketchuma smo gledali tudi v Sloveniji, sinhronizirana risanka je bila na več domačih televizijskih kanalih na sporedu v dopoldanskih urah. Še dobro se spomnimo Asheve priljubljene fraze, s katero je začel vsak dvoboj: "(Vstavi ime pokemona), jaz izberem tebe!"

Naslovna pesem animirane serije Pokemon, v kateri se večkrat ponovi njen glavni slogan "Gotta catch 'em all" (Ujeti moram vse):

Kvartopirska evforija Strašanski priljubljenosti Pokemonov so pomagale tudi igralne karte, ki so se na Japonskem prvič pojavile že oktobra 1996, na zahodnih trgih pa jih je podjetje Wizards of the Coast, znano po kartah Magic:The Gathering, začelo izdajati konec leta 1998.

Princip kvartopirskega bojevanja s pokemoni je bil podoben kot v videoigri - v grobem sta igralca vsaksebi postavila karte s pokemoni, na katerih so bili navedeni moč njihovih napadov in življenjske točke. Zmagal je tisti, čigar napad je presegel število življenjskih točk sovražnega pokemona. V boj je bilo mogoče, tako kot v videoigri, poslati do šest pokemonov - igralec, ki mu jih je zmanjkalo, je izgubil.

Pokemonom so očitali marsikaj Blagovna znamka Pokemon ob velikem uspehu videoiger, animirane TV-serije, igralnih kart in izdelkov s praktično vseh področij, od oblačil do skodelic za kavo, ki so nosili podobo Pikachuja, ni bila brez kritikov.

Med prvimi so Pokemon kritizirale krščanske institucije, ki jih je zmotila igralna mehanika, pri kateri so se pokemoni z zbiranjem izkušenj razvijali v močnejše in trpežnejše inkarnacije. Snovalcem igre so očitali, da s tem predstavljajo evolucijo življenja, ki je v nasprotju s svetopisemsko teorijo o nastanku sveta in življenjskih oblik.

Društva proti mučenju živali so snovalce iger in animirane serije Pokemon večkrat obtožila, da spodbuja živalske boje in zasužnjevanje živali za zadovoljevanje potreb ljudi.

Podjetju Pokemon Company, ki je upravljalo z licencami za različne izdelke Pokemon, so mnogi očitali tudi, da pri mlajših generacijah spodbuja materialistično in potrošniško razmišljanje. Ukvarjanje s pokemoni je bilo res pogojeno z nakupom igralne konzole, iger in paketkov igralnih kart. Iz tega vidika franšize Pokemon so se med drugim norčevali v eni od epizod (Chinpokomon) kultne risanke za odrasle South Park.

Nekaj epizod animirane serije Pokemon, ki so bile predvajanje na Japonskem in Kitajskem, pa je pri otroških gledalcih povzročilo več sto primerov epileptičnih napadov. Epizode so bile umaknjene, risanka pa je bila na Kitajskem zaradi incidentov kratek čas celo prepovedana, nato pa prestavljena na manj ugoden termin predvajanja.

Kako je Nintendo proslavil 20. obletnico Pokemonov Nintendo je na predvečer 20. rojstnega dneva svoje druge najbolj uspešne znamke videoiger in druge najbolj prodajane serije iger sploh - pred Pokemoni je le prav tako Nintendova franšiza Mario - oznanil dve novi igri, Pokemon Sun in Pokemon Moon. Njun izid je napovedan za konec leta 2016, na voljo pa bosta za ročni igralni konzoli Nintendo 2DS in 3DS.

Ne spreglejte