Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
27. 10. 2014,
19.21

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

lego kocke Pokemon Matic Tomšič

Ponedeljek, 27. 10. 2014, 19.21

6 let, 6 mesecev

Vaš stari Game Boy je morda vreden celo premoženje

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Dobro ohranjene Nintendove konzole, komplete legokock in celo tamagočije, s katerimi smo se igrali na prelomu tisočletja, lastniki na spletnih dražbah prodajajo za vrtoglave vsote.

Če ob pospravljanju bivalnih prostorov po deset in več letih znova naletite na stare igralne konzole, kot sta Nintendova SNES ali Game Boy, zaprašene legokocke, diskete ali cedeje z videoigrami, tamagočije in karte Pokemon, naj nikar ne romajo v smeti. Namesto tega jih raje očistite, fotografirajte in poskusite prodati na eBayu. Zbirateljev, ki v njih namesto stare šare vidijo neprecenljive dragocenosti, je namreč ogromno, za dobro ohranjene primerke pa so pripravljeni odšteti tudi več tisoč evrov.

Nov Gameboy Advance 13 let po izidu kar 33-krat dražji Med najbolj vročimi predstavniki zgodovine digitalne zabave so Nintendove ročne igralne konzole Game Boy Advance, ki jo je japonski igričarski gigant trgu ponudil leta 2001, njena cena pa je ob izidu znašala 150 ameriških dolarjev (pri nas takrat dobrih 30 tisoč tolarjev). Posamezniki, ki so nanje od nakupa pazili odlično oziroma jih sploh niso odpirali, danes najbolj brezhibne primerke na eBayu dražijo za več tisoč dolarjev. Kupci zanimanje praviloma pokažejo že v nekaj urah po objavi oglasa.

Za med gredo tudi kasete z igrami za Game Boy Advance, starejši Color in izvirni Game Boy. Med najbolj priljubljenimi so naslovi iz franšiz Mario, Donkey Kong in izvirna Pokemon Red in Blue, ki imata med igralci še danes status kultnih legend.

Legokocke ali kako obogateti čez noč Kompleti legokock z vsemi pripadajočimi kockami in ohranjenimi navodili ter embalažo spadajo med najdonosnejše zbirateljske artefakte. Če ste konec osemdesetih oziroma v prvi polovici devetdesetih let prejšnjega stoletja, v tako imenovani zlati dobi lego kock, kupili katero od največjih škatel, ki so praviloma domovale na najvišjih policah trgovin z igračami, in z njeno vsebino v prihodnjih dveh desetletjih ravnali previdno, lahko zanjo skoraj brez zbijanja cene s strani kupca iztržite vsaj nekaj evrskih stotakov. Še malo iznajdljivosti, pa lahko izkupičku dodate še eno ničlo.

Med zbiratelji so še posebej priljubljene piratske ladje, kot je komplet 6286 iz leta 1993, kompleti z vlakci (slika zgoraj) in artikli iz serije Lego Vojna zvezd, kot je Tisočletni sokol s kar 5.195 koščki. Visoke cene dosegajo tudi redke minifigurice (za najredkejše zbiratelji odštejejo več sto evrov), znan pa je tudi primer nekega legofanatika, ki je za en sam košček, plastično masko figure iz serije Lego Bionicle, plačal neverjetnih 11.800 evrov. Karte Pokemon – bogastvo, skrito v omari marsikaterega dvajsetletnika Igralne karte s Pokemoni, domišljijskimi bitji z nadnaravnimi sposobnostmi, ki so na prelomu tisočletja pobegnila z Japonske in obnorela svet, so bile za slovensko mladino zbirateljski hobi, ne toliko družabne igre. Marsikateri osnovnošolec si je lastil lep kupček kart, med katerimi so se našli tudi primerki, ki so se svetili oziroma so bili na dnu označeni z zvezdico.

Čeprav je razburjenja, ki so ga povzročili Pokemoni, pri nas že zdavnaj konec, so prav omenjene karte med zbiratelji še vedno izredno cenjene in iskane. Želijo jih za vsako ceno – lani je zelo redka karta s Pikachujem, rumeno ikono Pokemonov, ki iz repa strelja elektriko, na dražbi presegla sto tisoč ameriških dolarjev oziroma skoraj 80 tisoč evrov. Za nekaj tisočakov se na eBayu zelo pogosto prodajajo tudi Charizardi, Bulbasaurji in Mewtwoji. Če spadate v generacijo, ki je v osnovni šoli med odmori namesto prepisovanja domače naloge barantala s Pokemoni, se v vašem predalu s staro šaro morda skriva zlato jajce.

Ne spreglejte