Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
19. 3. 2019,
16.40

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,14

3

Natisni članek

Momčil Elenkov Srdjan Novaković Andrej Andoljšek Rakuten Addiko Chat Banking Viber Addiko Bank

Torek, 19. 3. 2019, 16.40

5 let, 1 mesec

Nov pristop k digitalizaciji bank

Položnico ali račun boste zdaj lahko plačali kar prek – Viberja

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,14

3

Addiko Chat Banking, Viber | Addiko Chat Banking: bančna opravila v mobilni aplikaciji Viber, ki jo uporabljamo vsak dan. | Foto Srdjan Cvjetović

Addiko Chat Banking: bančna opravila v mobilni aplikaciji Viber, ki jo uporabljamo vsak dan.

Foto: Srdjan Cvjetović

Addiko Bank prinaša (tudi) v Slovenijo storitev bančništva prek komunikacijske platforme Viber, ki omogoča izvajanje najpogostejših bančnih opravil – tudi plačevanje računov in položnic.

Storitev Addiko Chat Banking je prva tovrstna v Sloveniji ter med prvimi v regiji in na svetu, so povedali predstavniki slovenske Addiko Bank in podjetja Rakuten Viber. Skupina Addiko jo namreč ponuja še na štirih trgih, kjer so prisotni.

"Pri vseh digitalnih transformacijah in digitalizacijah je ključna uporabniška izkušnja. Danes smo predstavili novo izkušnjo bančnega poslovanja z Viberjem, kanalom, ki je uporabnikom domač in ga tudi sicer uporabljajo vsak dan. Storitev je prijetna, uporabna, zabavna in simpatična, zato upamo, da smo zadeli," je novo storitev za Siol.net komentiral predsednik uprave Addiko Bank Andrej Andoljšek.

Predsednik uprave Addiko Bank Andrej Andoljšek: "Pri vseh digitalnih transformacijah in digitalizacijah je ključna uporabniška izkušnja." | Foto: Srdjan Cvjetović Predsednik uprave Addiko Bank Andrej Andoljšek: "Pri vseh digitalnih transformacijah in digitalizacijah je ključna uporabniška izkušnja." Foto: Srdjan Cvjetović

V Viberju vsa najpogostejša plačila in vsi prenosi

Nova storitev omogoča izvajanje najpogostejših bančnih opravil za posameznike in manjša podjetja: plačila znotraj države, uporabo plačilnih predlogov, prenos sredstev med lastnimi računi in posamezniki, pregled stanja na računu, pregled transakcij ter iskanje najbližjih poslovalnic in bankomatov.

Vse predloge plačil, ki jih je uporabnik shranil v svoji spletni ali mobilni banki, se namreč prikažejo tudi v storitvi Addiko Chat Banking in tako omogočajo izvajanje najpogostejših plačil prek Viberja z le nekaj dotiki na zaslonu.

Plačilo računov v aplikaciji Viber zdaj tudi v Sloveniji | Foto: Srdjan Cvjetović Plačilo računov v aplikaciji Viber zdaj tudi v Sloveniji Foto: Srdjan Cvjetović

Storitev Addiko Chat Banking omogoča tudi obveščanje in uporabniško podporo prek sporočil v aplikaciji Viber, pri čemer za najpogostejša ter najpreprostejša vprašanja in opravila poskrbi pogovorni robotek (chatbot).

"Na Viberju uporabniki že zdaj preživijo veliko časa"

"Viber smo izbrali, ker največ ljudi uporablja platforme za klepet (chat) in tam preživijo veliko časa – največ prav na Viberju. Zato se nam je zdelo naravno, da jim ravno tam, kjer poznajo aplikacijo in njen uporabniški vmesnik, ponudimo najpogostejše bančne storitve in tudi nalepke (stickers), ki imajo izrazito marketinško moč," je za naš medij povedal regijski izvršni direktor digitalnega poslovanja v skupini Addiko Srdjan Novaković.

Regijski izvršni direktor digitalnega poslovanja v skupini Addiko Srdjan Novaković | Foto: Srdjan Cvjetović Regijski izvršni direktor digitalnega poslovanja v skupini Addiko Srdjan Novaković Foto: Srdjan Cvjetović

"Addiko Chat Banking je prva tovrstna celovita storitev prek Viberja, saj so drugod po svetu redke banke ponudile le fragmente te ponudbe," je še poudaril.

Sledilo bo še več bančnih opravil v Viberju

Za uporabo storitve Addiko Chat Banking je potrebna brezplačna aktivacija v spletni banki Addiko Ebank (kmalu bo omogočena aktivacija tudi v mobilni banki banke Addiko), saj se s tem opravi tudi avtentikacija uporabnika. Razvijalci obljubljajo, da bodo nabor storitev, ki jih bo omogočal Addiko Chat Banking, postopoma še okrepili in prav tako zagotovili še preprostejšo uporabo nove pridobitve.

Vpogled v stanje računa je eno od najpogostejših opravil v spletni in mobilni banki, ki ga bodo imetniki osebnih računov Addiko Bank zdaj lahko opravili tudi v aplikaciji Viber. | Foto: Srdjan Cvjetović Vpogled v stanje računa je eno od najpogostejših opravil v spletni in mobilni banki, ki ga bodo imetniki osebnih računov Addiko Bank zdaj lahko opravili tudi v aplikaciji Viber. Foto: Srdjan Cvjetović

Plačevanje posameznikom tudi zgolj s številko mobilnega telefona

Med prednostmi storitve Addiko Chat Banking so pri Addiko Bank poudarili možnost nakazovanja denarja prejemnikom zgolj prek njihove (slovenske) mobilne številke (peer-to-peer), kajti prejemnik plačila ne potrebuje računa v banki Addiko ali storitve Addiko Chat Banking. Tovrstna plačevanja sicer niso popolna novost v slovenskem prostoru, a jih prvič omogoča "tradicionalna" slovenska banka.

Na Viberju (tudi) slovenski uporabniki preživimo veliko časa. | Foto: Srdjan Cvjetović Na Viberju (tudi) slovenski uporabniki preživimo veliko časa. Foto: Srdjan Cvjetović

Imetniki osebnega računa v banki Addiko bodo tako (prek mobilne številke) nakazan denar prejeli takoj na svoj račun, vsi preostali pa bodo prejeli obvestilo o prejetem nakazilu prek storitve Addiko Chat Banking z navodili za nadaljevanje postopka.

Zunanja plačila, ki se obravnavajo kot preostala e-plačila, so omejena na sto evrov dnevno, prenosi med lastnimi računi pa nimajo omejitev, so med drugim pojasnili snovalci nove storitve.

Globalni direktor partnerskih povezovanj družbe Rakuten Viber Momčil Elenkov: "Addiko Chat Banking je rezultat naravnega zavezništva – za njih v smeri digitalizacije, za nas pa v smeri novih tržnih priložnosti."  | Foto: Srdjan Cvjetović Globalni direktor partnerskih povezovanj družbe Rakuten Viber Momčil Elenkov: "Addiko Chat Banking je rezultat naravnega zavezništva – za njih v smeri digitalizacije, za nas pa v smeri novih tržnih priložnosti." Foto: Srdjan Cvjetović

"Naravno zavezništvo"

Nova storitev pomeni tudi razširitev poslovanja in prisotnosti za družbo Rakuten Viber, ki jo večina uporabnikov še vedno pozna le prek temeljne funkcionalnosti aplikacije Viber.

"Pred nekaj leti smo javno objavili nekatere svoje programske vmesnike (API) in tako začeli iskati zainteresirane partnerje. Takrat še nismo vedeli, katere panoge bodo najbolj odzivne in obetavne, a so se na enem od predstavitvenih dogodkov začeli pogovori tudi s skupino Addiko in danes smo tako v petih državah," nam je povedal globalni direktor partnerskih povezovanj družbe Rakuten Viber Momčil Elenkov. "To je bilo naravno zavezništvo – za njih v smeri digitalizacije, za nas pa v smeri novih tržnih priložnosti." 

Ne spreglejte