SiolNET. Digisvet Novice
0,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Podjetje Elona Muska v vesolje poslalo 64 satelitov naenkrat

0,05

termometer

Falcon 9 |  | Foto: Twitter
Foto: Twitter

Zasebno podjetje Space X je včeraj iz vojaške baze Vandenberg v Kaliforniji, kjer ima svoje izstrelišče, poslalo v vesolje raketo falcon 9 s kar 64 sateliti naenkrat. Gre za tako imenovane mikrosatelite, ki tehtajo le po nekaj kilogramov.

Space X, ki je v lasti milijarderja Elona Muska, je misijo opravil po naročilu podjetja Spaceflight, ki se ponaša s tem, da pošilja v vesolje več satelitov naenkrat.

Space X je pri izstrelitvi že tretjič uporabil reciklirano potisno raketo, od vseh izstrelitev do zdaj pa se mu jih je nabralo skupaj 30 in jih namerava uporabljati znova. Taka potisna raketa namreč stane več milijonov dolarjev, do zdaj pa so zaradi precej zahtevne tehnologije pristanka običajno pustili, da so potonile v ocean.

Ponoven pristanek je izvrstno uspel tudi ponedeljkovi izstrelitvi. Potisna raketa je, potem ko je opravila svojo nalogo, brezhibno pristala na plavajoči platformi v Tihem oceanu.

 

Pot plačalo 34 različnih strank iz 17 držav

V vesolje je odletelo 15 mikrosatelitov in 49 še manjših, tako imenovanih CubeSats. Za pot je plačalo 34 različnih strank iz 17 držav, med njimi tudi univerze, podjetja in celo zasebniki.

Vse, kar je šlo v vesolje, sicer ni uporabno, saj je na primer Muzej umetnosti Nevade poslal v vesolje skulpturo umetnika Trevorja Paglena, imenovano Orbital Reflector.

Ta kip bo nekaj tednov krožil okrog Zemlje, potem pa po zagotovilih muzeja menda popolnoma razpadel ob vrnitvi v Zemljino atmosfero.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin