Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
21. 3. 2019,
17.25

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

Natisni članek

BCG Samsung Microsoft Apple Amazon Google inovativnost

Četrtek, 21. 3. 2019, 17.25

5 let, 1 mesec

Umetna inteligenca pomemben dejavnik sprememb ustvarjalnosti vodilnih podjetij

Po 13 letih Apple ni več najbolj inovativno podjetje, vodstvo je prevzel Google

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66
Google Alphabet | Google in njegovo krovno podjetje Alphabet sta prvič postala najbolj inovativno podjetje na lestvici svetovalne družbe Boston Consulting Group. | Foto Reuters

Google in njegovo krovno podjetje Alphabet sta prvič postala najbolj inovativno podjetje na lestvici svetovalne družbe Boston Consulting Group.

Foto: Reuters

Alphabet/Google, Amazon, Apple – tako se začne letošnja lestvica najbolj inovativnih podjetij na svetu po merilih svetovalne družbe Boston Consulting Group.

Leto 2019 je prineslo spremembe na vrhu lestvice inovativnih podjetij, ki jo od leta 2005 objavlja svetovalno podjetje Boston Consulting Group (BCG). Prvič na tej vsakoletni lestvici Appla ni na prvem mestu, ampak je dve mesti nižje.

Letošnje najbolj inovativno podjetje je Google, na drugo mesto pa se je uvrstil Amazon. Tretjemu Applu sledita še Microsoft in Samsung.

Družba Boston Consulting Group omenjeno raziskavo izvaja na širokem naboru panog in v številnih državah sveta, so pojasnili svojo metodologijo. Pri najnovejši so zbirali odgovore pri 2.500 vodilnih v podjetjih s prihodki, višjimi od deset milijonov dolarjev.

Po vseh 13 letih na vrhu lestvice je Apple letos pristal na tretjem mestu lestvice najbolj inovativnih podjetij, ki jo objavlja BCG. | Foto: Reuters Po vseh 13 letih na vrhu lestvice je Apple letos pristal na tretjem mestu lestvice najbolj inovativnih podjetij, ki jo objavlja BCG. Foto: Reuters

Med prvimi desetimi je devet tehnoloških podjetij

Med prvimi desetimi je kar devet tehnoloških podjetij, čast podjetij v tradicionalnih panogah pa brani Adidas, ki se je uvrstil na deseto mesto, 25 mest višje kot leto prej. Adidas je obenem tudi najvišje uvrščeno evropsko podjetje.

IT tehnologija
Novice Poznavalci: Prihodnost je v robotiki, umetni inteligenci in alternativnih virih

Kljub prevladi tehnoloških podjetij med prvo deseterico je med 50 najbolje uvrščenimi podjetji na lestvici inovativnosti še vedno več kot polovica tistih iz tradicionalnih panog.

Odgovori sodelujočih nakazujejo, da bodo v naslednjem od tri- do petletnem obdobju tehnološke platforme, hitro prilagajanje na nove tehnologije, digitalni dizajn, masovni podatki (big data), mobilnost in umetna inteligenca (AI) najvplivnejši dejavniki inovativnosti.

Najvišje uvrščeno evropsko podjetje na lestvici inovativnih podjetij je nemški Adidas, ki je obenem edini izmed prvih desetih, ki ne prihaja iz ene od tehnoloških panog. | Foto: Reuters Najvišje uvrščeno evropsko podjetje na lestvici inovativnih podjetij je nemški Adidas, ki je obenem edini izmed prvih desetih, ki ne prihaja iz ene od tehnoloških panog. Foto: Reuters

Zmagovalci znajo uporabljati umetno inteligenco

Ravno umetna inteligenca se je že do zdaj pokazala kot ločnica med najbolj inovativnimi podjetji in tistimi, ki to niso.

Najuspešnejši inovatorji iščejo in najdejo načine za uporabo umetne inteligence v velikem obsegu, pri čemer so nekateri avtomobilski proizvajalci, čeprav so del tradicionalnih panog, odličen primer dobre prakse.

Umetna inteligenca, dr. Shang-Ling Jui, Christophe Coutelle
Novice Filmska industrija umetni inteligenci ne dela nobene usluge

Kje je Evropa?

Na najnovejši lestvici najbolj inovativnih podjetij na svetu je (samo) 13 evropskih podjetij. Prepričljivo vodi Nemčija z devetimi podjetji, tri podjetja so iz Nizozemske in eno iz Francije.

Ne spreglejte