SiolNET. Digisvet Novice
0,39

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Najsodobnejši mobilni in širokopasovni dostop pod Poncami

Planico pokrili s 5G in širokopasovno optiko

0,39

termometer

Planica 2020, 5G, telekomunikacijska infrastruktura
Tudi dolina pod Poncami je pokrita s signalom mobilnega omrežja pete generacije Telekoma Slovenije. Foto: Telekom Slovenije

Območje Planice, kjer poteka svetovno prvenstvo v smučarskih poletih, ima zagotovljeno pokritost z mobilnim omrežjem 5G in širokopasovnim optičnim dostopom Telekoma Slovenije.

Letos je tudi Planica drugačna kot vsa leta. Ne le, da je letošnje tekmovanje svetovnega prvenstva v smučarskih poletih na skakalnici pod Poncami decembra namesto marca in pod žarometi namesto ob dnevni svetlobi, še največja posebnost letošnjega tekmovanja je odsotnost gledalcev zaradi epidemioloških ukrepov.

To pomeni, da bo veliko več gledalcev poskusilo vsaj virtualno obiskati Planico, kar bo veliko večje breme za komunikacijsko infrastrukturo.

Rok Tarman Sportal Letalnica bratov Gorišek preizkušena, najdaljši polet 225 metrov

Vsa najzmogljivejša širokopasovnost

Telekom Slovenije, ki že vrsto let sodeluje z organizatorji tekmovanja v Planici, je zato na celotnem območju doline zagotovil signal mobilnega omrežja 5G, edinega v Sloveniji, ter v medijskem središču in Nordijskem centru Planica vzpostavil dostop prek optičnih širokopasovnih povezav.

Optično omrežje omogoča povezave s hitrostmi do deset gigabitov v sekundi, mobilno omrežje pa do 450 megabitov v sekundi v smeri do uporabnika in do 100 megabitov v sekundi v obratni smeri.

Domače in tuje medijske hiše bodo prek desetgigabitnega optičnega omrežja Telekoma Slovenije iz Planice posredovale vsa pomembne informacije o dogajanju tekmovanja v smučarskih poletih. Domače in tuje medijske hiše bodo prek desetgigabitnega optičnega omrežja Telekoma Slovenije iz Planice posredovale vsa pomembne informacije o dogajanju tekmovanja v smučarskih poletih. Foto: Telekom Slovenije

Optične povezave predvsem za medije

Gigabitne optične povezave so namenjene predvsem medijskim hišam, ki bodo prek njih posredovale predvsem živo sliko in zvok tako za dogodke kakor tudi za spremljajoče vsebine, kot so intervjuji in zgodbe iz ozadja, so sporočili iz Telekoma Slovenije.

Eduard Escalona, Charisma, Telekom Slovenije Digisvet Z omrežji 5G bomo delali stvari, ki si jih uporabniki danes morda sploh še ne morejo predstavljati

Komunikacijsko infrastrukturo Telekoma Slovenije v Nordijskem centru Planica, novinarskem središču in na celotnem prizorišču v dolini pod Poncami uporabljajo tudi tuje televizijske hiše.

Tako bo, na primer, nemška medijska hiša ZDF svojim gledalcem tekmovanje prenašala prek omenjenega desetgigabitnega omrežja, naprave v Planici pa bodo povezane z njihovim nadzornim centrom v Nemčiji, od koder bodo upravljali vsebine za svoj spored.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin