SiolNET. Digisvet Novice
0,87

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Nova prevara kroži po Facebooku

Obvestili so vas, da so vam klonirali profil na Facebooku? Ne nasedajte!

0,87

termometer

Facebook selfie pohodništvo
Vsebine, ki jih na Facebooku delite javno, so na voljo tudi nepridipravom, ki lahko z njimi klonirajo vaš uporabniški profil. Ali ni dovolj, da jih delite samo s svojimi Facebook prijatelji? Varneje zagotovo je. Foto: Thinkstock

Najnovejša prevara na družbenem omrežju Facebook se širi od minulega konca tedna, in sicer prek e-nabiralnika za sporočila. Nima značilnosti virusa, a je neresnična in zavajajoča.

Zadnjih nekaj dni vedno več uporabnikov Facebooka med svoja sporočila v nabiralniku tega družbenega omrežja prejema ''obvestilo'' v angleščini, češ da je njihov profil na Facebooku kloniran. V istem sporočilu uporabnikom ''svetujejo'', naj vsem svojim Facebook prijateljem in znancem posredujejo to sporočilo in jih tako ''seznanijo'', da je profil posredovalca kloniran.

Facebook, prisluškovanje Digisvet Facebook zaprl 32 računov z lažnivo politično vsebino

Nikar ne posredujte tega lažnega sporočila!

Medijski predstavnik Facebooka je potrdil obstoj te prevare, uporabnikom, ki so to sporočilo prejeli, pa svetuje, da ga preprosto izbrišejo.

S to prevaro bi ustvarjalci tega lažnega sporočila lahko prišli do seznama veljavnih profilov, kar bi potem lahko izkoristili za distribucijo svojih nadležnih, neželenih in naročenih objav in sporočil (z eno besedo: spam).

Pri Facebooku vedo za to lažno "obvestilo" in uporabnikom svetujejo, da ga preprosto izbrišejo in da ga nikakor ne posredujejo naprej, saj s tem le širijo prevaro. Pri Facebooku vedo za to lažno "obvestilo" in uporabnikom svetujejo, da ga preprosto izbrišejo in da ga nikakor ne posredujejo naprej, saj s tem le širijo prevaro. Foto: Reuters

Niste poslali niti enega zahtevka, kaj šele dveh!

Lažno sporočilo so do zdaj zaznali le v angleščini, in ne tudi v drugih jezikih. Pošiljatelj tega lažnega sporočila zatrjuje, da je prejel dva zahtevka za prijateljstvo od prejemnika tega lažnega sporočila, kar naj bi dokazovalo, da je profil kloniran.

V resnici niste poslali niti enega in tako je tudi prav. Če pa boste nasedli ''nasvetu'' in to lažno sporočilo posredovali naprej, boste ustvarili nepotrebno in nesmiselno viralnost, ker bo marsikdo izmed prejemnikov lahko posumil, da je tudi z njegovim profilom kaj narobe, svari ameriški časnik Wall Street Journal.

Facebook, prisluškovanje Digisvet Facebooku grozi 1,4 milijarde evrov kazni

Morebitne nepravilnosti prijavljajte skrbnikom, ne pa vsem po vrsti

Prevare z množičnim kloniranjem računov na Facebooku so se sicer dogajale v preteklosti, tudi poleti 2016. S kloniranjem profila se nepridipravi pod pretvezo ukradene identitete lahko približajo novim žrtvam na tem družbenem omrežju.

Toda tokrat so uradni predstavniki Facebooka omenjenemu ameriškemu časniku zagotovili, da to sporočilo ne odraža dejanskega stanja in da kloniranja profilov na Facebooku ni.

Facebook, prisluškovanje Digisvet Hekerski napad na Facebook: na udaru najmanj 50 milijonov računov

Morebitnega dvojnika boste najlažje našli sami

Če pa imate kljub tem zagotovilom pomisleke, da vam je nekdo kloniral profil, se prepričajte tako, da morebitnega dvojnika poiščete v Facebookovem iskalniku. Vpišite svoje ime in priimek, vzdevek oziroma tisto ime, ki ga uporabljate na Facebooku, in preverite, ali se bo pojavil še kakšen profil z vašimi fotografijami in objavami (zgolj isto ime še ne dokazuje kloniranja, so pač ljudje z enakimi imeni in vzdevki).

Facebook članek Digisvet Alarm pri Facebooku: po novem razkritju grozi še en škandal?

V zelo malo verjetnem primeru, da takega dvojnika vendarle najdete, ne zasipavajte svojih prijateljev in znancev s sporočili, temveč to in katerokoli drugo kršitev nemudoma prijavite Facebooku (navodila).

Ni vse za vse oči

Nepridipravi, ki klonirajo profile drugih uporabnikov, lahko za svoja nečedna dejanja izkoristijo samo tiste vsebine, ki jih uporabniki v nastavitvah zasebnosti določijo za javne (Public).

Vsebine, ki na Facebooku niso javno vidne, bodo nepridipravom veliko težje dostopne, zato namesto javnega dostopa (Public) za svoje izjave raje izberite neko drugo (in bolj omejevalno) nastavitev zasebnosti. Vsebine, ki na Facebooku niso javno vidne, bodo nepridipravom veliko težje dostopne, zato namesto javnega dostopa (Public) za svoje izjave raje izberite neko drugo (in bolj omejevalno) nastavitev zasebnosti. Foto: Srdjan Cvjetović

Zato premislite, ali je res treba prav vse, kar imate nastavljeno kot vidno vsem, razkazovati prav vsem, in se raje odločite za to, da vaše objave in vse, kar je v njih, vidijo samo vaši prijatelji na Facebooku.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 31
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin