Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
28. 2. 2023,
16.22

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,06

5

Natisni članek

PC Game Pass Microsoft Xbox Series X

Torek, 28. 2. 2023, 16.22

1 leto, 1 mesec

Novost v Sloveniji: končno so nas našli na zemljevidu sveta

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,06

5

Xbox | Cena naročnine na storitev PC Game Pass bo v predoglednem obdobju zgolj deset evrskih centov, nato pa deset evrov. Na fotografiji logotip znamke Xbox na igralni konzoli Xbox Series X.  | Foto Shutterstock

Cena naročnine na storitev PC Game Pass bo v predoglednem obdobju zgolj deset evrskih centov, nato pa deset evrov. Na fotografiji logotip znamke Xbox na igralni konzoli Xbox Series X.

Foto: Shutterstock

Svetovno prepoznavna znamka Xbox, s katero v industriji videoiger nastopa tehnološki gigant Microsoft, je po več kot dveh desetletjih obstoja našo državo končno tudi uradno prepoznala kot potencialen trg, pa čeprav vsaj za zdaj v še zelo omejenem obsegu. Slovenija se je namreč znašla na seznamu držav, kjer bo v prihodnjih mesecih vsem uporabnikom na voljo naročniška storitev PC Game Pass, ki za prgišče evrov mesečno ponuja neomejen dostop do venomer naraščajočega seznama računalniških iger.

Medtem ko je Microsoft v Sloveniji že desetletja prisoten z uradno podružnico s sedežem v Ljubljani, je bila Slovenija za njegovo vejo s področja videoiger, Xbox, ki obstaja od leta 2001, tako rekoč država tretjega sveta.

Konzole Xbox ter tudi igre in pripomočke zanje je pri nas sicer mogoče kupiti, a Slovenije še vedno ni na seznamu držav, kjer je Xbox uradno podprt. Slovenski ljubitelj konzole, ki želi izkoristiti vse, kar ponuja Xbox, je pri ustvarjanju uporabniškega računa tako rekoč prisiljen v laganje, da se nahaja v drugi državi (kjer je Xbox podprt) in ne v Sloveniji. 

Naročniški model Game Pass oziroma Xbox Game Pass je za Microsoft postal izredno pomemben, saj ustvari že okrog petino celotnih prihodkov blagovne znamke Xbox.  | Foto: Shutterstock Naročniški model Game Pass oziroma Xbox Game Pass je za Microsoft postal izredno pomemben, saj ustvari že okrog petino celotnih prihodkov blagovne znamke Xbox. Foto: Shutterstock

Stanje se zdaj vsaj malce izboljšuje, saj je bil narejen prvi korak k prepoznavi Slovenije kot uradnega trga Xboxa. Skupaj z 39 drugimi državami je od 28. februarja namreč vključena v predogledni oziroma preizkusni termin za storitev PC Game Pass, ki trenutno omogoča dostop do več sto videoiger prek aplikacije Xbox za osebni računalnik. 

PC Game Pass podobno kot platforme za pretočno predvajanje glasbe ali videa temelji na naročniškem modelu, kar pomeni, da za mesečno plačilo prejmemo dostop do vseh vsebin, v konkretnem primeru do računalniških iger. Cena naročnine za PC Game Pass je prvi mesec v predoglednem obdobju zgolj 0,1 evra, nato pa deset evrov.

Kaj dobimo za ta denar? Števec videoiger, ki so vključene v storitev Game Pass in jih je mogoče igrati na osebnih računalnikih tudi v Sloveniji, trenutno kaže številko 449.

PC Game Pass bo deloval na osebnih računalnikih z operacijskima sistemoma Windows 10 in Windows 11. | Foto: Shutterstock PC Game Pass bo deloval na osebnih računalnikih z operacijskima sistemoma Windows 10 in Windows 11. Foto: Shutterstock
Med njimi so naslovi iz številnih svetovno znanih franšiz, kot so Halo, Forza, The Elder Scrolls, Mass Effect, Gears of War, Age of Empires, Dishonored, Fallout, Assassin's Creed, Battlefield, Crusader Kings, Dead Space,  pa tudi posamične uspešnice, kot so Minecraft, Dead Cells, Death Stranding, It Takes Two, No Mans Sky, Undertale. 

PC Game Pass je za zdaj mogoče preizkusiti prek članstva v Microsoftovem programu Insider, katerega člani imajo prioritetni dostop do prihajajočih novosti v Microsoftovem ekosistemu. V prihodnjih mesecih − kdaj natanko, še ni znano − pa bo PC Game Pass na voljo vsem uporabnikom. 

Ne spreglejte