Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
23. 9. 2015,
14.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

John McAfee volitve ZDA Matic Tomšič

Sreda, 23. 9. 2015, 14.43

8 let

Nori računalniški genij, ki bi se rad preselil v Belo hišo

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ne le da je napovedal kandidaturo za predsednika ZDA, "odštekana" legenda računalniškega programiranja John McAfee pričakuje tudi, da bo na volitvah prepričljivo zmagal.

Programer, kritik, genij, žurer, ubežnik, novi predsednik ZDA? Danes 70-letni računalniški programer John McAfee je širši javnosti morda najbolje znan kot ustanovitelj podjetja McAfee Associates, ki je razvilo prvi komercialni protivirusni program McAfee AntiVirus. V svoji več desetletij trajajoči karieri na tehnološkem področju je McAfee med drugim sodeloval z Naso in opremljevalcem ameriške vojske Lockheed Martinom ter si z različnimi zasebnimi poslovnimi uspehi, pa tudi s prodajo svojega deleža v podjetju McAfee Associates, nabral premoženje v višini sto milijonov ameriških dolarjev. John McAfee je vedno slovel kot zaščitnik digitalne zasebnosti in človek brez dlake na jeziku, ki mu ni bilo težko javno kritizirati ameriške vlade, gospodarstva in tekmecev v svojem poklicu. Zaradi ugleda podjetja McAfee Associates so njegovo mnenje mnogi zelo cenili – pri tem je malce pomagalo tudi dejstvo, da je John McAfee član Mense, mednarodnega združenja za nadpovprečno inteligentne ljudi.

A McAfee je imel tudi temno stran – zlorabo alkohola in prepovedanih drog. Piti je začel že v srednji šoli, ki jo je obiskoval v zgodnjih 60. letih prejšnjega stoletja, njegova zasvojenost pa se je stopnjevala do srede 80. let, ko si je črtice kokaina delal kar na mizi podjetja, za katerega je takrat delal (Omex). Čeprav naj bi zasvojenost uspešno zajezil ob ustanovitvi podjetja McAfee Associates (1987), ga je v vrtinec drog znova potegnila globalna gospodarska kriza (2008–2009), zaradi katere se je njegovo premoženje s sto milijonov skrčilo na vsega štiri milijone dolarjev. Preselil se je v srednjeameriško državo Belize in v svoji novi hiši začel prirejati divje zabave.

Ko je v sumljivih okoliščinah leta 2012 umrl njegov novi sosed, ameriški izseljenec v Belize Gregory Viant Faull, je McAfee pobegnil, pa čeprav nikoli ni veljal za osumljenca za Faullovo smrt. Oblasti so ga kljub temu iskale in ga decembra istega leta aretirale v Gvatemali ter ga deportirale v ZDA. Obtožen ni bil ničesar, so pa oblasti na Belizeju na dražbi prodale njegovo imetje in do tal požgale njegovo hišo.

McAfee se je nato za nekaj časa potuhnil (z izjemo tega nadvse … zanimivega videoposnetka), nato pa se pred slabima dvema tednoma znova pojavil na naslovnicah časopisov – napovedal je, da bo kandidiral za novega predsednika Združenih držav Amerike. To je sicer oznanil le dober mesec po tem, ko so ga oblasti v zvezni državi Tennessee aretirale zaradi vožnje pod vplivom alkohola.

Volilne zablode računalniškega odpadnika John McAfee ni le vstopil v dirko za predsednika ZDA, prepričan je tudi, da bo zmagal z večinsko podporo. Zastopal ne bo ne demokratov ne republikancev, temveč je ustanovil svojo Spletno stranko (Cyber Party). Napovedal je, da se bo v prvi vrsti boril za večjo zaščito digitalne zasebnosti, ki jo državljani ZDA izgubljajo zaradi domnevnega zagotavljanja nacionalne varnosti. Na tehnološki konferenci TechCrunch Disrupt, ki te dni poteka v San Franciscu, pa se je McAfee razgovoril o strategiji za pridobivanje volivcev na svojo stran. Če je privlečena za lase, ocenite sami.

Kot zase pravi McAfee, ima zaradi statusa računalniške legende zagotovljeno podporo praktično vseh Američanov, ki delajo v tehnološkem sektorju. Ker ima precej tatujev, je McAfee prepričan tudi, da bodo zanj volili vsi državljani ZDA s telesnimi poslikavami – tatu naj bi imel vsak peti.

Češnja na torti je zadnji McAfeejev argument. Meni namreč , da Ben Carson, edini temnopolti kandidat za novega predsednika ZDA, ne bo dobil nominacije republikanske stranke, zato bo v volitve vpeta le še ena temnopolta oseba – njegova žena Janice McAfee. Mar John verjame, da bodo samo zaradi tega zanj glasovali tudi vsi temnopolti Američani?

Ne spreglejte