Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
11. 8. 2015,
13.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nokia Android Microsoft

Torek, 11. 8. 2015, 13.42

8 let

Nokia vendarle načrtuje vrnitev v svet mobilnih telefonov

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Finci so začeli priprave za proizvodnjo novega mobilnega telefona, ki naj bi luč dneva zagledal proti koncu prihodnjega leta - tri leta po tem, ko so ta trg morali zapustiti.

Nekoč so bili največji svetovni proizvajalec mobilnih telefonov, potem pa so bili leta 2013 zaradi lastne zaspanosti in spleta ponesrečenih poslovnih odločitev iz tega področja dobesedno iztisnjeni – takrat so svojo enoto za mobilno telefonijo prodali Microsoftu. Usmerjanje na temeljno dejavnost – a velike ljubezni se ne da preboleti Finska Nokia je izstopila še z nekaterih področij, kar so utemeljevali z željo, da se usmerijo na svojo temeljno dejavnost – telekomunikacijsko infrastrukturo. Prav zato se tudi združujejo s francosko-ameriškim podjetjem Alcatel-Lucent.

A videti je, da se vendarle niso pripravljeni posloviti od sveta mobilnih telefonov, kjer so bili nekoč na videz nedotakljivi prvaki. Predvsem zdajšnji prvi mož Nokie Rajeev Suri želi ponovno videti svoje podjetje tam, kjer je bilo nekoč alfa in omega. Do konca leta 2016 ne smejo tekmovati s svojo nekdanjo enoto mobilne telefonije Svoj novi telefon bodo trgu predstavili konec leta 2016 – takrat se namreč Fincem izteče pogodbeno določilo, ki jim na tem področju ne dopušča konkurence Microsoftu, a že zdaj ponovno zaposlujejo (predvsem) programerje in iščejo prodajne partnerje.

Iz razpisov za prosta delovna mesta je (dodatno) jasno, da bodo Finci pri razvoju svojih povratniških mobilnih telefonov izbrali Android. To potrjuje tudi aplikacija Z Launcher, ki so jo pred kratkim, sicer še vedno v beta fazi, objavili na tržnici z androidnimi programi Google Play. Nokijini patenti: ne dovolj izkoriščen zaklad Nikakor ni zanemarljivo, da s prodajo svoje enote za mobilne telefone Microsoftu Finci niso prodali svojih mnogih patentov na področju mobilnih telekomunikacij. Morda se jim le posvetilo, da je to izjemno velik zaklad, na katerem nima smisla zgolj sedeti.

"Ne bomo ponavljali napak iz preteklosti Dojeli so tudi, da mora biti njihova odzivnost na nove tehnološke trende hitrejša, prav tako tudi na spreminjajoče se zahteve in pričakovanja potrošnikov. Pravijo, da ne bodo ponovili napak iz preteklosti, ali bo temu res tako, pa bomo izvedeli najpozneje v dveh letih. To bo tudi preizkus, ali je Nokia kot blagovna znamka ohranila dovolj veljave in prepoznavnosti, da bi lahko ponovno uspela na trgu mobilnih telefonov. Povsem drugačen poslovni model Finci so si svojo vrnitev v svet mobilnih telefonov zamislili tako, da bi nove naprave razvijali sami in pod svojo blagovno znamko, njihovo množično proizvodnjo, trženje in prodajo pa nameravajo prepustiti drugim. Za to bi od svojih partnerjev prejemali licenčnine, obenem pa bi sebi zmanjšali poslovna tveganja. Na ta način so tablico N1, ki deluje z operacijskim sistemom Android, ponudili kitajskemu trgu.

Nova strategija je popoln zasuk od njihovega nekdanjega poslovnega modela, ko so sami proizvajali vse svoje mobilne telefone in na vrhuncu svoje vladavine zaposlovali več deset tisoč ljudi.

A ne brez razloga: tak način sicer obeta manjše zaslužke, a tudi veliko manjša tveganja. Vse to ob predpostavki, da novi kitajski in indijski proizvajalci ne bodo konkurenčnejši, kar bi si lahko privoščili z nižjimi cenami in stroški. Za Fince torej še ena neznanka v že zdaj zapleteni enačbi.

Ne spreglejte