Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
25. 10. 2019,
4.10

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,34

Natisni članek

Nike

Petek, 25. 10. 2019, 4.10

4 leta, 5 mesecev

Nike presenetil z odločitvijo, bi moralo trgovine skrbeti?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,34
Nike | Nike je po podatkih ameriškega poslovnega medija Forbes 14. najvrednejša blagovna znamka na svetu. Uvršča se pred nekatera najbolj znana imena iz drugih industrij, kot so avtomobilski BMW, znamka cigaret Marlboro, velikan kozmetike L'Oréal.  | Foto Reuters

Nike je po podatkih ameriškega poslovnega medija Forbes 14. najvrednejša blagovna znamka na svetu. Uvršča se pred nekatera najbolj znana imena iz drugih industrij, kot so avtomobilski BMW, znamka cigaret Marlboro, velikan kozmetike L'Oréal.

Foto: Reuters

Največji proizvajalec športnih copat in oblačil na svetu bo nepričakovano dobil novega direktorja. Po 13 letih se z vodilnega mesta v ameriški družbi Nike poslavlja Mark Parker, zamenjal pa ga bo veteran Silicijeve doline John Donahoe. Nekdanji direktor tehnološkega velikana Ebay je po mnenju uprave podjetja pravi človek za nadaljevanje agresivne digitalne preobrazbe družbe, ki pa manjšim in srednje velikim trgovcem s športno opremo po mnenju analitikov morda ne prinaša nič dobrega. 

Adidas
Novice Adidasova oblačila in obutev kmalu čaka velika sprememba

Mark Parker je bil direktor podjetja Nike od leta 2006, eden od njegovih največjih dosežkov pa je bila digitalna strategija, tako imenovana neposredna ofenziva na potrošnika.

Z njo je Nike prek spletnih kanalov odrezal posrednike in začel svoje izdelke kupcem prodajati neposredno, s pomočjo tehnoloških rešitev, kot je klub NikePlus, pa jim je ponudil tudi bolj celostno in osebno izkušnjo nakupa.

Zanimivo je, da sta se na isti dan, v torek, zgodila kar dva odstopa direktorjev velikih proizvajalcev športne opreme. Ob Marku Parkerju, ki je od leta 2006 vodil Nike, je vodstveni položaj zapustil tudi Kevin Plank, ustanovitelj in dozdajšnji šef podjetja Under Armour. | Foto: Reuters Zanimivo je, da sta se na isti dan, v torek, zgodila kar dva odstopa direktorjev velikih proizvajalcev športne opreme. Ob Marku Parkerju, ki je od leta 2006 vodil Nike, je vodstveni položaj zapustil tudi Kevin Plank, ustanovitelj in dozdajšnji šef podjetja Under Armour. Foto: Reuters

Strategija je bila precej uspešna, saj je Nike letos zabeležil občutno rast prihodkov v primerjavi s prejšnjim letom, cena delnice podjetja pa je prav v začetku tega tedna dosegla najvišjo vrednost, odkar Nike kotira na newyorški borzi NYSE. 

Čeprav je Parker napovedal, da bo Nike vodil tudi po letu 2020, se to ne bo zgodilo. Kljub uspešnosti in zaupanju, ki ga ima pri upravi podjetja, Parker vajeti družbe Nike 13. januarja prihodnje leto prepušča 59-letnemu Johnu Donahoeju

John Donahoe | Foto: Reuters Foto: Reuters
Gre za moža z izjemno kilometrino na vodstvenih mestih velikih podjetij. John Donahoe je bil direktor svetovalne multinacionalke Bain & Company, med letoma 2008 in 2015 je vodil internetnega veletrgovca Ebay, nazadnje je deloval kot direktor računalniškega podjetja ServiceNow in predsednik uprave plačilnega giganta PayPal

The North Face
Novice Zahrbtna poteza očrnila ugled velikana športne opreme: Zelo nam je žal

Nekateri manjši trgovci bodo lahko zaprli vrata, napovedujejo analitiki

Tako dozdajšnji direktor Mark Parker kot uprava podjetja menijo, da je Donahoe pravi človek za še bolj dosledno izpeljavo agresivne digitalne preobrazbe družbe.

Nekateri tržni analitiki sicer opozarjajo, da takšna digitalna strategija dolgoročno ogroža ne le prihodke, temveč celo obstoj številnih manjših in srednje velikih trgovcev s športno opremo.

Nike se bo v svoji tako imenovani neposredni ofenzivi na potrošnika namreč osredotočil zgolj na 40 največjih trgovskih partnerjev, ki imajo dovolj velik doseg in predvsem sredstva, da kupcem ponudijo izkušnjo izbiranja nove športne opreme, kot si jo je zamislila družba.

Eden od trgovcev, ki jih Nike uvršča med elito štiridesetih, ki ustrezajo kriterijem digitalne preobrazbe podjetja, je tudi Slovencem dobro znani britanski Asos. | Foto: Matic Tomšič Eden od trgovcev, ki jih Nike uvršča med elito štiridesetih, ki ustrezajo kriterijem digitalne preobrazbe podjetja, je tudi Slovencem dobro znani britanski Asos. Foto: Matic Tomšič

Preostali trgovski partnerji, teh je po vsem svetu več deset tisoč, bodo dobili drobtinice oziroma jih bo Nike celo povsem odrezal, opozorila tržnih analitikov navaja Business Insider. Za manjše trgovce, na primer družinske butike s športno opremo, lahko to pomeni tudi propad.

Preberite tudi:

Novice Znani proizvajalec športne opreme težave nakopal milijonom ljudi
Novice Čevlji, ki so bili tako napredni, da jih je Adidas nehal prodajati
Ne spreglejte