SiolNET. Digisvet Novice
0,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Netflixu se načrti ne izpolnjujejo

0,38

termometer

Pričakovali so 2,5 milijona novih uporabnikov v spomladanskih treh mesecih, pridobili pa so jih samo 1,68 milijona. Napovedane podražitve jim pri doseganju načrtov gotovo ne bodo pomagale.

Finančni trgi so se na novico o neizpolnjenih načrtih odzvali takoj in razmeroma kruto: vrednost Netflixove delnice je bila med trgovanjem po včerajšnjem zapiranju newyorške borze nižja za več kot 12 odstotkov glede na vrednost ob začetku dneva. Če bo takšna cena obveljala ob današnjem odpiranju borze, bi to za Netflix v tem letu pomenilo pocenitev za skoraj četrtino, ocenjuje britanska medijska hiša BBC.

Velika nihanja kot posledica različnih pričakovanj

Delnice Netflixa so že velikokrat sunkovito poskočile ali padle, kar je posledica različnih in predvsem še negotovih pričakovanj o tem, kako bo Netflix spremenil navade gledalcev televizije po svetu. Tokratni padec je tako velik, ker gre za upočasnjeno rast naročnikov na domačem terenu, tistemu, ki je s svojimi dobički pokrival izgube na mnogih mednarodnih trgih, kjer Netflixov vstop ni požel pričakovanega odziva.

Kot tudi uporabniki v Sloveniji žal predobro vedo, eden od razlogov, zakaj Netflix ni požel pričakovanega odziva na trgih zunaj svoje domovine, je predvsem ta, da je v nekaterih državah nastopil z močno okrnjeno vsebinsko ponudbo in zelo pomanjkljivo lokalizacijo, a vse to vendarle ob primerljivih cenah kot v ZDA.

Kako se bodo Američani odzvali na podražitev?

Rdeče številke hrumijo, še preden bo del naročnikov v ZDA, njih približno 20 milijonov, na svojih mesečnih računih predvidoma pred koncem leta dobilo za dolar ali dva (približno toliko evrov) višjo naročnino.

Prav to napovedano podražitev Netflix vidi kot eden od razlogov za zelo upočasnjeno rast števila uporabnikov. Medtem ko letos v poletnih mesecih pričakujejo komaj 300 tisoč novih naročnikov v ZDA, so lani v enakem obdobju pridobili 880 tisoč novih naročnikov. Četrtletni prihodki so sicer narasli za 28 odstotkov, a to predvsem na račun podražitev in ne zaradi večjega števila uporabnikov.

Siva lisa za Netflix, a tudi za njegove tekmece, ostaja Kitajska, ki je vrata za Netflix zaprla zaradi, kot mu Netflix pravi, "zahtevnejšega regulacijskega okolja".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin