Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
13. 4. 2016,
15.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

1

Natisni članek

pretočni video video monitor televizor Ultra HD HDR Netflix

Sreda, 13. 4. 2016, 15.05

6 let, 6 mesecev

Netflix začenja predvajati HDR vsebine, a le ob občutno dražji naročnini

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

1

V sliki najvišje kakovosti bodo najprej uživali gledalci prve sezone nanizanke Marco Polo – a le, če imajo zraven premijske naročnine tudi tehnološki ustrezno opremljen sprejemnik.

Netflix je uradno potrdil, da so v svojo ponudbo začeli postopoma uvajati tovrstne vsebine, toda za uživanje v prvovrstni sliki je seveda treba imeti televizor ali monitor, ki podpira to tehnologijo, poleg tega pa bo Netflix HDR ponudil le naročnikom svojih premijskih storitev.

HDR (High Dynamic Range) videovsebine so gledalcem videti veliko bolj realistične, saj tehnologija omogoča predvajanje več milijonov dodatnih barvnih odtenkov in višje ravni svetlobe. HDR postavlja višje zahteve za kakovost slike v tehnologiji 4K, ki v primerjavi s predhodnicami ima večjo gostoto pik – HDR pa zahteva, da morajo te gostejše pike obenem prikazati več barv in več svetlobe.

Medtem ko so prednosti tehnologije 4K vidne le pri dovolj velikem zaslonu in/ali dovolj majhni razdalji gledalca od zaslona, doživetje bogastva barv in svetlobe, ki ga zagotavlja HDR, pa je neodvisno od velikosti in razdalje zaslona ustrezno opremljenega sprejemnika. Pogoj je, seveda, da je tudi videovsebina ustrezno pripravljena. Visoka kakovost slike pri pretoku pomeni tudi velika količina podatkov, zato brez dovolj zmogljive širokopasovne povezave ne bo šlo.

Netflix, ki je v začetku leta svojo ponudbo razširil na skoraj ves svet, je v mnogih državah, vključno s Slovenijo, neprijetno presenetil mnoge uporabnike, saj ob primerljivih naročninah ne nudi niti približno enakega nabora vsebin in prevodov.

Prva sezona serije Marco Polo bo prva vsebina, ki jo bo Netflix svojim (premijskim) naročnikom ponudil v najvišji kakovosti slike.

Amazon Instant Video: tekmec, ki je prej uvedel HDR, a (uradno) deluje v manj kot desetih državah

Netflix sicer ni prvi, ki je uvedel HDR v svoje storitve pretočnega videa nanizank in filmov: na konkurenčni Amazonovi storitvi Instant Video so v kakbosti HDR že pred tem začeli oddajati nanizanko Mozart v džungli.

Toda Instant Video je poleg ZDA na voljo le v peščici držav po svetu, med katerimi celo ni Kanade, Francije Italije ali skandinavskih držav – nam najbližja država, kjer Instant Video deluje, je Avstrija.

Standard postavili januarja, vsebine bodo sledile

Prve vsebine HDR prihajajo po tem, ko so proizvajalci januarja znotraj združenja UHD Alliance uskladili standarde, ki jih televizor s podporo 4K in HDR mora izpolniti, če se želi pohvaliti in tržiti z oznako Ultra HD Premium. Že takrat so tudi naznanili, da bo med prvimi vsebinami, ki jih bodo pripravili v tem formatu tudi televizijska nanizanka Daredevil.

A novo razkošje slike je, vsaj v Združenem kraljestvu, prineslo tudi nove cene. Tisti, ki bodo ostali na dozdajšnji Netflixovi naročnini 7,99 evra, ne bodo mogli spremljati vsebin v najvišji kakovosti, prav tako ne več kot na eni napravi naenkrat. Če tega ne bodo izvedeli iz medijev ali njihove spletne strani, bo vseh dvomov konec, ko jih bo predvidoma do konca meseca o tem obvestil tudi Netflix.

En cent manj kot 12 evrov bodo vsak mesec morali odšteti tisti slovenski naročniki, ki bodo želeli kakovosti 4K in HDR, v tej naročnini bodo vsebine lahko sočasno predvajali na štirih napravah.  | Foto: En cent manj kot 12 evrov bodo vsak mesec morali odšteti tisti slovenski naročniki, ki bodo želeli kakovosti 4K in HDR, v tej naročnini bodo vsebine lahko sočasno predvajali na štirih napravah.

Za vrhunsko sliko pol višja naročnina

Udobje sočasnega spremljanja na dveh zaslonih v kakovosti HD (1080p) podraži mesečno naročnino za dva evra. En cent manj kot 12 evrov bodo vsak mesec morali odšteti tisti slovenski naročniki, ki bodo želeli kakovosti 4K in HDR, v tej naročnini bodo vsebine lahko sočasno predvajali na štirih napravah.

Tehnologijo HDR bodo že do konca leta podpirali praktično vsi televizorji srednjega in zlasti višjega razreda, nekateri lanski modeli v teh skupinah pa lahko v drugi polovici leta pričakujejo programske nadgradnje, s katerimi bodo tudi ti postali združljivi s tehnologijo trenutno najboljše kakovosti videoslike.

Ne spreglejte