SiolNET. Digisvet Novice
0,51

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Zakaj nekaterih programov ne moremo sami (preprosto) odstraniti z mobilnih naprav?

Nepotrebnih daril ne maramo, zlasti če jih ne moremo zavreči

0,51

termometer

jeza, mobilni telefon, pametni telefon
Foto: Pixabay

Skoraj tretjino slovenskih uporabnikov pametnih telefonov moti, da na svojem digitalnem spremljevalcu ne morejo odstraniti prednameščenih programov.

To je eden od sklepov anketne raziskave, ki jo je družba HMD Global, lastnica blagovne znamke Nokia za mobilne telefone, opravila na statistično relevantnem vzorcu skoraj 200 uporabnikov pametnih telefonov v Sloveniji.

Hrepenimo po preprostejšem življenju

Dobra četrtina vprašanih, natančneje 27 odstotkov, si želi poenostaviti življenjski slog – še bolj pa si tega želijo mlajši uporabniki (med 15 in 29 let), saj si to v tej skupini želi skoraj 35 odstotkov vprašanih, je še pokazala omenjena raziskava.

Prazen akumulator ostaja največja muka

Po pričakovanjih pa ostaja prazen akumulator (oziroma baterija, kot ji številni pravijo ne povsem pravilno) tisto, kar (slovenske) uporabnike pametnih telefonov najbolj moti – tako je odgovorila skoraj polovica vprašanih.

Manj je lahko več

Ti rezultati so seveda voda na mlin naročniku raziskave, kajti pametni telefoni Nokia so (poleg Googlovih pametnih telefonov, ki na naš konec sveta zaidejo le stežka) eni od redkih, ki ob nakupu pametnega telefona ponujajo le čisti operacijski sistem Android brez kakršnih koli dodatnih programov brez potrditve uporabnika.

Preostali proizvajalci pametnih telefonov večinoma namreč radi namestijo programe, za katere menijo, da bodo uporabnikom prišli prav. To sicer ne bi bilo nič slabega, če bi uporabniki lahko odstranili tiste, ki jih ne potrebujejo ali ne želijo, a so pogosto ti nameščeni tako, da to brez posebnih zvijač ni mogoče. Teh programov, tako v svetu računalnikov kot v svetu mobilnih naprav, se je prejelo ime bloatware – po naše navlaka, ker jemljejo tako dragoceni shrambni prostor kot tudi energijo in druga sredstva na napravah.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin