Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
21. 5. 2015,
15.44

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Matic Tomšič hekerji

Četrtek, 21. 5. 2015, 15.44

7 let, 12 mesecev

Nekdanji agent CIA: Kiberterorizem je nevarnejši od jedrskih bomb

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Barry Royden, ki je nekdaj za ameriško obveščevalno agencijo CIA delal kot agent in vodja oddelka, meni, da bodo ZDA prej ali slej doživele kiberteroristični napad, obramba pa je nemogoča.

Po prepričanju številnih vodilnih strokovnjakov za računalniško varnost bo kiberterorizem že zelo kmalu postal ena največjih groženj svetovnemu miru. Računalnik lahko v pravih rokah namreč poenostavi napade, ki jih morajo teroristi danes izvajati "na roke". Po žici je namreč mogoče sabotirati kritično infrastrukturo (sisteme za nadzor prometa, energetike, vodovodne napeljave) in s tem začasno ohromiti gospodarstvo ter življenje državljanov, pa tudi krasti oziroma uničevati občutljive podatke. Tovrstne napade je za nameček zelo težko izslediti.

ZDA bodo prva tarča kiberterorizma, meni nekdanji agent Da je srečanje s kiberterorizmom zelo blizu, prva tarča pa bodo Združene države Amerike, je prepričan Barry Royden, nekdanji sodelavec obveščevalne agencije CIA, piše Business Insider. Royden je za CIA 35 let delal kot agent na terenu, 5 let pa je vodil oddelek za protiobveščevalne dejavnosti. Po njegovem mnenju so največja grožnja informacijskim sistemom ameriških bolnišnic, šol, bank, elektrarn in drugih javnih ustanov niso odpadniške teroristične organizacije, temveč kar vlade nekaterih držav, ki se z ZDA ne razumejo najbolje. Mednje spada kar večina držav na Bližnjem vzhodu, nekaj držav Južne in Srednje Amerike ter seveda Severna Koreja, ki naj bi se podobnih podvigov že lotevala.

Pirovo vračanje udarcev Royden meni tudi, da je kiberterorizem vsaj tako nevaren kot jedrsko vojskovanje, če ne še hujši. Čeprav lahko ameriški hekerji napadalcem (predpostavimo, da so iz Irana) udarec vrnejo z isto mero, bo morebitna materialna škoda zaradi sabotaž na gospodarsko bolj razviti ameriški strani precej večja. Upokojeni agent je za Business Insider dodal, da se bo kibernetskim napadom nemogoče izogniti, saj je s spletom povezano že praktično vse. Dokler je povezano, pa je tudi ranljivo.

Ne spreglejte