Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
26. 10. 2017,
12.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

prometna varnost mobilni telefon mobilne naprave Honolulu ZDA prehod za pešce pešci prekršek cestni promet Havaji

Četrtek, 26. 10. 2017, 12.54

6 let, 6 mesecev

Kako preprečiti nepremišljeno uporabo mobilnih telefonov v prometu?

Ne le v avtu, tudi kot pešec ste lahko kaznovani za nepremišljeno uporabo mobilnega telefona!

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
pešec, prehod za pešce, mobilni telefon | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Pretirana uporaba mobilnih telefonov v prometu je resna težava - ne le v vozilih, temveč tudi med pešci. Kako to zajeziti? Ali bi bile kazni pravi način? Župan mesta Honolulu je prepričan, da bi bile.

Zdaj je uradno začelo veljati: če boste med prečkanjem ceste na kakšnem od prehodov za pešce v havajskem velemestu Honolulu zavzeto gledali v svoj mobilni telefon, namesto da bi spremljali razmere v prometu, vas lahko doleti do 99 ameriških dolarjev (okrog 85 evrov) kazni.

Pogovor lahko, družbena omrežja ne

Temelj za to kazen je zakonsko določilo, ki pravi, da "pešec ne sme prečkati ceste ali avtoceste, dokler gleda mobilno elektronsko napravo".

V to kategorijo poleg mobilnih telefonov prištevajo tudi naprave za sporočanje, osebne digitalne pomočnike, videoigre, prenosne računalnike ter naprave za digitalni zajem slike in videa, ne pa tudi predvajalnikov glasbe. Kaznivo je namreč gledanje naprave, zato običajen pogovor, ko je mobilni telefon na ušesu, ne bo v nasprotju z novim zakonom.

Kakršnakoli uporaba elektronske naprave za klic v sili prav tako ni prekršek.

Prvič in drugič malo nižja kazen

Kazen bodo v polnem znesku izrekali ob tretjem in vsakem naslednjem tovrstnem prekršku. Prvič vas bodo olajšali (le) za 35 ameriških dolarjev (30 evrov), drug prekršek predvideva že 75 ameriških dolarjev (65 evrov) kazni, potem pa samo še najvišji predvideni znesek.

Uporaba elektronskih naprav med hojo že spreminja način hoje, ugotavljajo znanstveniki. | Foto: Uporaba elektronskih naprav med hojo že spreminja način hoje, ugotavljajo znanstveniki.

Ameriška zvezna država New Jersey, ki meji na New York, je že lani sprejela nekoliko ohlapnejši zakon, ki predvideva do 50 ameriških dolarjev (42 evrov) kazni ali kar do 15 dni zapora za "moteno hojo".

Mobilni telefoni spreminjajo način hoje

Znanstveniki še ugotavljajo da zavzeta uporaba mobilnih telefonov med hojo dejansko spreminja način, kako hodimo po ulici, še poroča britanski časnik The Guardian. Hodimo vedno bolj previdno (ker ne spremljamo razmer okrog sebe) ter posledično počasneje in z več trki.

V eni od prometnejših londonskih ulic so zato celo oblazinili stebre, da bi vsaj malo omilili posledice zaletavanj, ki se ob uporabi telefonov med hojo zgodijo slej ko prej.

Nekateri razvijalci so celo ustvarili aplikacije, ki v oknu mobilnega telefona predvajajo sliko razmer pred uporabnikom – del tistega, kar bi videl, če se ne bi ukvarjal s telefonom.

Ne spreglejte