Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
24. 8. 2020,
18.52

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,07

5

Natisni članek

Facebook

Ponedeljek, 24. 8. 2020, 18.52

3 leta, 8 mesecev

Naužijte se ga: 1. septembra se Facebook drastično spreminja

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,07

5

Prihodnji torek bo Facebook za vse uporabnike uveljavil eno od najbolj radikalnih sprememb podobe v 16-letni zgodovini tega družbenega omrežja. Facebookova prepoznavna modro-bela shema se večinoma poslavlja. Do spremembe, ki jo lahko sicer preizkušamo že nekaj mesecev, so številni zelo kritični. 

Novice Novo razkritje: "pospravili" so dokaze, kaj Facebook dela ljudem

Nova podoba Facebooka je znana že več kot eno leto, saj so jo razkrili konec aprila lani. Uporabnikom je prenovljeni Facebook medtem na voljo od letošnje pomladi, a imajo tudi možnost izbire, saj lahko še naprej uporabljajo klasični Facebook. 

Novi videz Facebooka, ki je sicer dostopen že nekaj mesecev, ponuja možnost preklopa na klasični videz družbenega omrežja. To po 1. septembru ne bo več mogoče.  | Foto: Matic Tomšič Novi videz Facebooka, ki je sicer dostopen že nekaj mesecev, ponuja možnost preklopa na klasični videz družbenega omrežja. To po 1. septembru ne bo več mogoče. Foto: Matic Tomšič

Od 1. septembra 2020 to ne bo več mogoče, saj bo Facebook dokončno upokojil dosedanji videz in vsem 2,7 milijarde uporabnikom na računalniške zaslone potisnil novega. 

Kaj je drugače?

Nov uporabniški vmesnik je predvsem zelo minimalističen, klasična modro-bela barvna shema, ki je zaščitni znak Facebooka že poldrugo desetletje, pa je še komaj opazna. 

Prenovljeni Facebook med drugim veliko bolj kot klasični izpostavlja skupine, v katere je uporabnik včlanjen, strani, ki jim sledi, in Facebookovo centralo z videoposnetki Watch.

Takšna bo po 1. septembru nova začetna stran družbenega omrežja Facebook. Veliko bo praznega prostora, na zaslonu pa bo lahko hkrati samo ena objava, pa četudi bi dvignili ločljivost.  | Foto: Matic Tomšič Takšna bo po 1. septembru nova začetna stran družbenega omrežja Facebook. Veliko bo praznega prostora, na zaslonu pa bo lahko hkrati samo ena objava, pa četudi bi dvignili ločljivost. Foto: Matic Tomšič

Zaradi minimalizma je na zaslonu tudi manj vsega kot prej, eden od razlogov za to pa je tudi večja pisava, zaradi katere se Facebook občasno zdi manj "resen" kot pri starejših različicah uporabniškega vmesnika. 

Novost je tudi možnost vklopa temnega načina, pri katerem belo ozadje Facebooka nadomestita črnina in sivina. Temni način je v namenjen predvsem varčevanju z baterijo, kadar Facebook uporabljamo na prenosnem računalniku, ali pa za večerne seanse, ko ne želimo preveč mučiti oči

Temni način je, ironično, po mnenju številnih ena od redkih svetlih točk novega Facebookovega videza.  | Foto: Matic Tomšič Temni način je, ironično, po mnenju številnih ena od redkih svetlih točk novega Facebookovega videza. Foto: Matic Tomšič

Prevara Facebook
Novice Žrtve še kar iščejo po vsej Sloveniji, ne verjemite jim

"Ogabno"

Odzivi uporabnikov na nov videz Facebooka so bili do zdaj zvečine negativni oziroma zelo kritični. Na Twitterju, na primer, ni bilo malo tistih, ki so nov videz Facebooka označili z besedami za "grd" in "ogaben".

Nekoliko bolj prizanesljivi uporabniki medtem najpogosteje kritizirajo veliko neizkoriščenega zaslonskega prostora in pa Facebookov nadaljnji odmik od časovnice, saj je na zaslonu v celoti lahko največ ena objava, pa četudi ločljivost dvignemo na 4K. Redkih pohval je medtem deležen zgolj temni način.

Takšen je Facebook za številne uporabnike danes. Tako bo še dober teden dni, nato pa se poslavlja. Kdor želi njegovo podobo zamenjati že danes, lahko to stori s klikom na obkroženi gumb.  | Foto: Matic Tomšič Takšen je Facebook za številne uporabnike danes. Tako bo še dober teden dni, nato pa se poslavlja. Kdor želi njegovo podobo zamenjati že danes, lahko to stori s klikom na obkroženi gumb. Foto: Matic Tomšič

Pri tem je treba opozoriti, da se je skupnost uporabnikov podobno histerično odzvala na tako rekoč vsako od Facebookovih velikih stilskih preobrazb (v letih 2008, 2011 in 2013, na primer). 

Preberite tudi:

Tim Cook, Apple
Novice Prvi mož Appla uradno milijarder, a ima prvi mož Facebooka stokrat več
Mark Zuckerberg
Novice Težave superbogatih: koliko kreme za sončenje je še "normalno"?
Huawei P40, predstavitev
Novice Kako do Facebooka in Instagrama na androidnih pametnih telefonih brez Googla?
Mark Zuckerberg, Facebook
Novice Koronavirus podrl načrte Marka Zuckerberga
facebook
Novice Facebook zapira vrata manipuliranim medijskim vsebinam
Ne spreglejte