Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
25. 5. 2015,
17.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Android iOS trojanci Matic Tomšič pametni telefoni

Ponedeljek, 25. 5. 2015, 17.24

8 let

Nasveti za zaščito pred zlonamernimi aplikacijami

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Aplikacije za pametne telefone in tablice so v zadnjem času postale eden glavnih medijev za širjenje virusov, trojanskih konjev, črvov in drugih zlonamernih skupkov programske kode.

Podjetje McAfee, ki izdaja istoimensko protivirusno zaščito, je v poročilu o računalniških grožnjah za leto 2014 ugotovilo, da je število različnih zlonamernih programov, ki napadajo mobilne naprave, glede na leto prej zraslo za 112 odstotkov. Unikatnih mobilnih virusov, trojanskih konjev, črvov, primerkov ransomwara (ta zaklene podatke in zanje zahteva odkupnino) in drugih zlonamernih programov so pri McAfeeju lani tako našteli več kot pet milijonov. Zdaj je številka najbrž še višja.

Zlonamerne aplikacije, ki si za tarče izbirajo mobilne naprave, imajo praviloma en sam cilj – krajo. Tatovom, ki s tovrstnimi aplikacijami priložnost iščejo na mobilnem trgu, po okužbi pametnih telefonov in tablic ponavadi posredujejo osebne podatke (uporabniška imena in gesla, imena naprav). Nekatere si znajo celo prilastiti sredstva, najsi gre za zlorabo sporočil SMS ali e-bančništva. Uporabnik sodobne tehnologije do spletnih storitev namreč čedalje pogosteje dostopa prek mobilne naprave. Kako se torej lahko zaščitimo?

Aplikacije nameščajte le iz uradnih, zaupanja vrednih virov To pomeni Google Play za uporabnike Androida, App Store za uporabnike Applovih mobilnih naprav in Windows Phone Store za uporabnike Microsoftove mobilne platforme.

Omenjeni servisi samodejno nadzirajo vse nove aplikacije, ki postanejo del ponudbe. Čeprav je sistem mogoče pretentati, bodo morebitne zlonamerne aplikacije odstranjene zelo hitro, težavnejše maskiranje prave narave tovrstnih aplikacij pa sicer že na začetku odvrne večino njihovih razvijalcev.

Kot kažejo podatki Googla, ima uporabnik, ki za nalaganje aplikacij uporablja izključno Google Play, manj kot 0,1 odstotka možnosti, da svojo napravo okuži z virusom. Uporabnik, ki aplikacije namešča iz drugih virov, pa kar od 0,7 odstotka do enega odstotka.

V deležu mobilnih naprav, okuženih z zlonamernimi programi, vodi Rusija, kjer so neuradni servisi za prenos aplikacij zelo priljubljeni. Google ugotavlja, da z mobilnim virusom ali trojanskim konjem sobiva vsak tretji ruski uporabnik.

Tablice ali telefona ne odklepajte Rootanje (Android) ali jailbreakanje (iOS) mobilne naprave uporabniku resda omogoči, da lahko nanjo namesti določene vsebine, ki jih razvijalec operacijskega sistema ni predvidel, a tudi ohromi določene vidike zaščite, ki so del privzetih tovarniških nastavitev. Odklepanje telefona ali tablice zato priporočamo le tistim uporabnikom, ki bodo znali poskrbeti tudi za varnost.

Redno posodabljajte aplikacije in ne odlašajte z nameščanjem sistemskih nadgradenj Poskrbite, da bodo nameščene aplikacije vedno ali pa vsaj zelo pogosto posodobljene na najnovejšo različico. Razvijalci mobilnih aplikacij namreč redno izdajajo posodobitve, ki odpravljajo hrošče, varnostne luknje in druge težave z delovanjem. Mnogo zlonamernih programov uporabnikovo napravo namreč pogosto okuži ravno prek aplikacij.

Pomembno je tudi takojšnje nameščanje nadgradenj mobilnega operacijskega sistema, kadar te postanejo na voljo. Mnogo uporabnikov z njimi odlaša, saj tovrstne posodobitve (še posebej pri Androidu) pogosto trajajo malce dlje. A nekaj minut, potrebnih za ponoven zagon telefona, zagotovo odtehta neprijetnosti, ki bi jih lahko povzročil virus.

Uporabljajte protivirusno zaščito Zelo zanesljiva rešitev in dodatna varnostna plast za zaščitno pred zlonamernimi aplikacijami je uporaba protivirusnega programa. Teh je za mobilne platforme na voljo precej, kar nekaj kakovostnih je tudi brezplačnih. Preverite naš izbor:

Ne spreglejte