SiolNET. Digisvet Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Našli kamero GoPro, ki je padla (skoraj) iz vesolja

2

termometer

Kamera GoPro, ki jo je skupina ameriških študentov leta 2013 pripeto na vremenski balon poslala v stratosfero, je po tem, ko je balon počil, padla nazaj na Zemljo. Kaj je posnela?

Študentje, ki so želeli Zemljo fotografirati z velike višine, so na vremenski balon junija 2013 pripeli s 3D-tiskalnikom izdelano plastično ohišje, v katerem sta bila kamera GoPro in pametni telefon Samsung, ki naj bi jim prek antene GPS omogočil natančno sledenje lokaciji balona.

A v dobri uri in pol po vzletu, ko je balon na višini približno 30 kilometrov počil, so študentje izgubili stik s pametnim telefonom, saj ni več oddajal signala GPS. Plastične škatle s telefonom in kamero zato niso mogli najti.

Z nekaj sreče do neprecenljivega videoposnetka A kot je vodja projekta, študent Bryan Chan, zapisal v temi na forumu Reddit, je škatlo pred nekaj dnevi v bližini ameriškega Velikega kanjona, le nekaj deset kilometrov od točke vzleta balona, našla mimoidoča turistka. Polomljen telefon je odnesla na prvo izpostavo telekomunikacijskega operaterja AT&T, ki je prek kartice SIM našel njegovega lastnika Bryana Chana.

Bolj kot telefon je študenta seveda zanimalo, kaj je posnela kamera GoPro, ki je 30-kilometrski in pol ure trajajoč padec na Zemljo preživela nepoškodovana. Presunljivo podobo Zemlje, za katero so študentje zapravili samo en vremenski balon, nekaj helija in pametni telefon Samsung Galaxy S3, si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku:

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin