Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
4. 3. 2015,
16.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Telekom Slovenije internet

Sreda, 4. 3. 2015, 16.20

8 let

Najhitrejši mobilni internet v že 200 slovenskih krajih

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Hiter internet po vsej Sloveniji pri Telekomu Slovenije zagotavljajo tudi z gradnjo optičnih povezav in izboljšanjem stacionarnega širokopasovnega omrežja.

Z vklopom nove bazne postaje LTE/4G v kraju Starše na Dravskem polju se je število krajev v Sloveniji, kjer je na voljo mobilno omrežje četrte generacije (LTE/4G) Telekoma Slovenije, povečalo na 200. Danes je po vsej državi nameščenih več kot 400 baznih postaj LTE/4G, ki pokrivajo več kot 80 odstotkov prebivalstva, do konca leta pa načrtujejo to pokritost povečati nad 92 odstotkov.

Več naprav LTE, več mobilnega podatkovnega prenosa Telekom Slovenije je letos naložbam v posodobitev mobilnega in stacionarnega omrežja namenil do 107 milijonov evrov, v zadnjih šestih mesecih pa so v omrežje vključili sto baznih postaj LTE/4G. V tem omrežju lahko uporabniki pričakujejo prenose podatkov s hitrostmi do 150 megabitov v sekundi do uporabnika in do 50 megabitov v sekundi od uporabnika.

Razvoju mobilnega omrežja LTE/4G Telekoma Slovenije sledi tudi rast števila naprav, ki to omrežje uporabljajo – v preteklem letu se je povečalo za trikrat. Skupna količina mobilnega prenosa podatkov v mobilnih omrežjih Telekoma Slovenije se je v istem letu povečala skoraj za četrtino.

Razvoj omrežja LTE/4G se bo nadaljevali tudi v prihodnje, na lokacijah z večjo obremenjenostjo pa potrebi tudi s tehnologijo LTE-Advanced (LTE-A), ki omogoča višje prenosne hitrosti kljub večjemu številu sočasnih uporabnikov mobilnega prenosa podatkov. Pred nekaj meseci so s to tehnologijo pokrili območje dvorane Stožice v Ljubljani, kjer se ob prireditvah na razmeroma majhnem prostoru zadržuje veliko število dejavnih uporabnikov mobilnega podatkovnega prenosa.

Okrepitve in nadgradnje stacionarnega širokopasovnega omrežja V preteklem šestmesečnem obdobju je Telekom Slovenije svoje stacionarno širokopasovno omrežje okrepil s 56 novimi objekti, kar je skrajšalo štiri tisoč bakrenih paric in uporabnikom na njih omogočilo bistveno višje hitrosti podatkovnega prenosa. Leta 2014 je optično omrežje Telekoma Slovenije pridobilo 6500 novih priključnih točk FTTH (Fiber to the Home), kar je omogočilo nove priklope gospodinjstev neposredno na optično omrežje.

Ne spreglejte