Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
2. 12. 2016,
4.06

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

digizgodbe Apple Steve Wozniak Steve Jobs

Petek, 2. 12. 2016, 4.06

6 let, 7 mesecev

Očeta podjetja Apple zaprli zaradi bombe

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Steve Wozniak, ki je leta 1976 s Stevom Jobsom ustanovil podjetje Apple, je bil zelo nadarjen, a težaven mladostnik. Nekoč so ga zaprli v poboljševalnico, ker je sošolce in učitelje prepričal, da je v eni od garderobnih omaric bomba. Težave je nato povzročal tudi v prevzgojnem zavodu za mlade prestopnike. 

Steve Jobs (levo) in Steve Wozniak (desno) med preizkušanjem prvega Applovega osebnega računalnika. Foto: Arhiv univerze Berkeley | Foto: Steve Jobs (levo) in Steve Wozniak (desno) med preizkušanjem prvega Applovega osebnega računalnika. Foto: Arhiv univerze Berkeley

Pred dnevi smo znova prelistavali knjigo Steve Jobs, obsežno biografijo ustanovitelja Appla, ki jo je napisal znani avtor in biograf Walter Isaacson, izšla pa je nekaj tednov po Jobsovi smrti 5. oktobra 2011.

Naleteli smo na zanimivo in pri prvem branju spregledano zgodbo o Stevu Wozniaku, Jobsovem najboljšem prijatelju, s katerim sta 1. aprila 1976 ustanovila podjetje Apple (ob ustanovitvi je bil zraven še Ronald Waynezgodbo o tem, kaj počne danes, preberite tukaj). 

Steve Jobs (levo) in Steve Wozniak (desno) med sestavljanjem prvega Applovega računalnika, Appla I | Foto: Getty Images Steve Jobs (levo) in Steve Wozniak (desno) med sestavljanjem prvega Applovega računalnika, Appla I Foto: Getty Images

Mladi Wozniak, značilni "geek" (ljubitelj vsega, kar je povezano z računalniki), ni imel uspeha z dekleti. Svojo mladostno energijo je zato namesto v obiskovanje zabav in druženje s sošolci raje usmeril v načrtovanje potegavščin, v knjigi Steve Jobs piše Isaacson:

V zadnjem letniku srednje šole je Wozniak doma sestavil metronom, napravo, ki tiktaka in pri glasbi meri čas, šteje sekunde, in ugotovil, da zveni podobno kot števec na filmski bombi. Vzel je več velikih baterij, z njih vzel nalepke in jih zlepil skupaj z metronomom. Nato je "eksplozivno napravo" zaprl v eno od šolskih garderobnih omaric in jo nastavil tako, da je ob odprtju omarice metronom začel biti hitreje. 

Čez nekaj dni so ga poklicali k ravnatelju. Menil je, da zato, ker mu bodo čestitali za novo zmago na šolskem tekmovanju iz matematike, a pri ravnatelju ga je čakala policija. Ugotovil je, da si je ravnatelj ob najdbi njegove "bombe" to pritisnil k prsim, da bi zaščitil učence, in z njo, misleč, da bo vsak hip eksplodirala, stekel na šolsko igrišče in jo tam razstavil. 

Wozniaka je policija med zadrževanjem smeha odpeljala v prevzgojni zavod za mlade prestopnike (tako imenovano poboljševalnico). Tam je moral sicer preživeti samo eno noč, a to je bilo dovolj časa, da je druge fante v zavodu naučil, kako lahko žice, ki napajajo stropne ventilatorje, odklopijo in z rešetkami na vratih sob povežejo tako, da bo elektrika stresla paznike. 

Wozniak ali Woz, kot ga kličejo prijatelji, se je leta 1969 po končani srednji šoli vpisal na univerzo Colorado Boulder, kjer pa ni ostal prav dolgo. Ker je vdrl v univerzitetni računalniški sistem, so ga izključili, še preden je dokončal prvi letnik.  | Foto: Reuters Wozniak ali Woz, kot ga kličejo prijatelji, se je leta 1969 po končani srednji šoli vpisal na univerzo Colorado Boulder, kjer pa ni ostal prav dolgo. Ker je vdrl v univerzitetni računalniški sistem, so ga izključili, še preden je dokončal prvi letnik.  Foto: Reuters

Če Wozniak ne bi bil šaljivec, morda nikoli ne bi bilo Appla

Kako sta se spoznala Steve Wozniak in Steve Jobs?

V intervjuju za ameriški medij ABC News je Wozniak pojasnil, da ju je leta 1968 predstavil skupni prijatelj Bill Fernandez, ki je pozneje tudi nekaj časa delal za Apple. Fernander je Wozniaku dejal: "Poslušaj, ti, spoznati moraš tega tipa Steva Jobsa. Je namreč tak kot ti, rad ima računalnike in rad se zafrkava."

'Woz'

Steve Wozniak | Foto: Reuters Foto: Reuters
Danes 66-letni Steve Wozniak je Apple zapustil leta 1985. Na odločitev, da preneha delati v podjetju, ki ga je ustanovil, je pomembno vplivala letalska nesreča, v kateri je bil udeležen štiri leta prej. Rehabilitacija je trajala izredno dolgo, zato pri delu za Apple ni mogel več biti produktiven. Za odhod se je, to je priznal veliko let pozneje, odločil tudi zato, ker mu ni bila všeč smer, v katero je Steve Jobs želel razvijati računalnik Macintosh, takratnega Applovega paradnega konja. 

Wozniak je pozneje ustanovil podjetje CL9, ki je razvilo prvi univerzalni televizijski daljinec, in imel pomembno vlogo pri ustanavljanju organizacije Electronic Frontier Foundation, ki se zavzema za pravice uporabnikov svetovnega spleta. 

V prvi polovici prejšnjega desetletja je v svojem podjetju WoZ razvijal navigacijsko tehnologijo GPS, ena od njegovih zadnjih zaposlitev pa je bil položaj glavnega inženirja v podjetju Fusion-io, ki je razvilo na pomnilniku flash osnovane medije za shranjevanje podatkov. 

Ne spreglejte