Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
21. 1. 2013,
15.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Rudolf Skobe Žiga Turk

Ponedeljek, 21. 1. 2013, 15.50

8 let

Najbolj je prepričal Fylet

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Podjetništvo je v ideji, je ob podelitvi nagrad povedal minister Turk. Nagradi Telekoma Slovenije je najboljšima idejama izročil predsednik uprave Telekoma Slovenije Rudolf Skobe.

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je izpostavil TSstartup kot primer, kako lahko slovensko gospodarstvo spodbuja podjetništvo: "Spodbujanje podjetništva je naložba in ne strošek, zato je TSstartup odličen vzgled za gospodarstvenike." Prispevek gospodarstva je toliko bolj pomemben, je prepričan Turk, kajti moramo se odvaditi, da bo država poskrbela za vse. "Podjetništvo je v ideji," je poudaril minister.

O tem je prepričan tudi predsednik uprave Telekoma Slovenije Rudolf Skobe. Spomnil je, da je TSstartup prvi korporativni pospeševalnik podjetništva pri nas in da si ga bodo prizadevali nadgraditi v regijskega ob sodelovanju svojih hčerinskih podjetij zunaj Slovenije. "TSstartup je primer, kako lahko veliko podjetje pomaga podjetništvu in v tem najde tudi svoj interes," je dodal.

Komisija ni imela lahkega dela Strokovna komisija, kot je povedal njen predsednik Sašo Savič iz Telekoma Slovenije, ni imela preproste naloge, ko se je morala odločiti, kako izbrati najboljše izmed enajst odličnih kandidatov, udeležencev prve generacije TSstartup. Po skrbnem premisleku – upoštevali so predvsem inovativnost in možnosti uspeha na trgu tudi zunaj meja domovine – so se odločili razdeliti 30 tisoč evrov dvema nagrajencema. Dokončni sodnik bodo seveda trg in uporabniki, ki bodo s svojim zanimanjem in obsegom uporabe novih aplikacij dali svoje mnenje in oceno.

Fylet: funkcionalnost oblaka brez oblaka Prvo nagrado 20 tisoč evrov je prejel projekt Fylet, ki omogoča neposreden prenos fotografij med mobilnim telefonom in oddaljenim računalnikom. Rešitev so razvili predvsem za tiste, ki imajo pri obstoječih storitvah pomisleke glede posredovanja svojih fotografij v oblak, in teh je, kot so pokazale raziskave, približno ena šestina, so povedali nagrajenci. Prenos je šifriran, posnetek, pravkar ustvarjen na mobilnem telefonu, pa je že v nekaj trenutkih tudi na domačem računalniku. Peekster: nova digitalna obzorja za tiskane članke Druga nagrada deset tisoč evrov gre v roke razvijalcev projekta Peekster, ekipi Aventa+. Peekster privržencev tiskanih medijev odpira nova obzorja v digitalnem svetu – s slikovnim zajemom tiskanega članka prek fotoaparata mobilnega telefona se uporabniku takoj prikažejo vse povezane vsebine v spletu, od spletne različice tega prispevka, če je na voljo, do pripadajočih fotografij, videogradiv in sorodnih prispevkov. Bralci časopisov in revij po vsem sveti so kaj takega že dolgo pričakovali, so prepričani Peeksterjevi ustvarjalci.

Že kmalu drugi krog TSstartup bo v kratkem objavil razpis za izbiro udeležencev v drugi generaciji. "Gre za logičen korak zaradi izjemno velikega zanimanja kandidatov za prvi krog in odličnih odzivov tudi v Telekomu Slovenije in širše," je pojasnil vodja projekta TSstartup pri Telekomu Slovenije Aleš Smokvina. Prepričan je, da se bodo tudi v drugem krogu prijavile številne ekipe z zanimivimi in ustvarjalnimi idejami za mobilne in spletne aplikacije. Spomnimo, za mesto v prvi generaciji TSstartup se je potegovalo 78 ekip, med katerimi so jih izbrali 11, ki so zadnje tri mesece svoje ideje plemenitili ob podpori Telekoma Slovenije.

Ne spreglejte