Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
23. 1. 2018,
4.07

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

2

Natisni članek

Twitter Facebook ameriške volitve Donald Trump Hillary Clinton bot Rusija propaganda

Torek, 23. 1. 2018, 4.07

6 let, 2 meseca

Novi namigi o ruski vpletenosti v ameriške volitve

Na Twitterju je bilo več ruskih botov, kot so sprva povedali

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

2

Twitter | Foto Reuters

Foto: Reuters

Twitter je ukinil več kot 50 tisoč uporabniških računov, ki naj bi bili povezani z Rusijo in so samodejno objavljali pristranske vsebine o zadnjih ameriških predsedniških volitvah.

Upravljavci družbenega omrežja Twitter so te dni priznali, da je več kot 50 tisoč uporabniških računov, povezanih z Rusijo, samodejno objavljalo vsebine, povezane z ameriškimi volitvami leta 2016. To je bistveno višje število od tistega v prejšnjih objavah.

Sledilce ruskih botov bodo pisno opozorili

Kot še ocenjujejo pri Twitterju, so objave ruskih botov dosegle najmanj 677.775 Američanov. Vsem bralcem bodo poslali opozorilo prek elektronske pošte, podatke o natančno 50.258 ukinjenih samodejno delujočih uporabniških računih, ki so po njihovih ugotovitvah povezani z Rusijo, pa so posredovali preiskovalcem ameriškega kongresa, ki ugotavljajo vpletenost Moskve s predlansko ameriško volilno kampanjo.

Družbenim omrežjem očitajo, da niso preprečili propagande in dezinformacij

Pri Twitterju poudarjajo, da gre za majhen delež njihovih uporabnikov, a da je "vsako takšno dejanje izziv demokratičnim družbam po vsem svetu" in da so "predani nadaljnjemu delu za reševanje tega pomembnega vprašanja".

Twitter in Facebook sta na močnem udaru ameriške politike in javnosti. Očitajo jima, da jima v času ameriške volilne kampanje leta 2016 na svojih omrežjih ni uspelo preprečiti plaza propagande in dezinformacij o ameriški politiki.

Pri Facebooku ocenjujejo, da je prek njihovega družbenega omrežja do 126 milijonov Američanov prišlo v stik z vsebinami, za katerimi stoji Rusija | Foto: Reuters Pri Facebooku ocenjujejo, da je prek njihovega družbenega omrežja do 126 milijonov Američanov prišlo v stik z vsebinami, za katerimi stoji Rusija Foto: Reuters

Ameriški obveščevalci so na podlagi svojih ugotovitev sklenili, da je Moskva izvajala večplastni napad na ameriško volilno kampanjo, tudi z uporabo družbenih omrežij. S tem so želeli pomagati republikanskega kandidata Donalda Trumpa in škoditi njegovi protikandidatki iz vrst demokratov Hillary Clinton.

Vedno večje ocene

Septembra je Twitter poročal o 201 uporabniškem računu, ki so ga povezali z rusko državo in operativci, že mesec dni pozneje pa so poročali o 36.746 ruskih uporabniških računih, ki so samodejno objavljali vsebine o ameriških volitvah, med katerimi naj bi bilo 2.752 takšnih, za katerimi so stali operativci ruske države.

Nove Twitterjeve številke so le nekaj mesecev pozneje spet občutno višje, a še vedno daleč od ocen, ki jih je objavil Facebook. Oni namreč menijo, da je prek njihovega družbenega omrežja do 126 milijonov Američanov prišlo v stik z vsebinami, za katerimi stoji Rusija, je še poročal britanski The Guardian.

Ne spreglejte