SiolNET. Digisvet Novice
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Londonska policija z dvema milijonoma evrov nad internetno nasilje

0,08

termometer

Foto: Srdjan Cvjetović

V novi enoti, ki so ji za ustanovitev namenili dva milijona evrov, bo redno zaposlenih pet policistov, ki se bodo borili proti vsem vrstam internetnega nasilja.

Online Hate Crime Hub (vozlišče spletnega sovražnega kriminala), kakor so uradno poimenovali novo enoto, bo skrbela za pomoč žrtvam internega nasilja, hitro in zanesljivo določanje internetnih nasilnežev in krepitev vezi med skupnostjo, policijo in družbenimi omrežji. Eden od petih zaposlenih v tej enoti bo detektiv, ko pa bo ta enota identificirala storilca in njegovo lokacijo, bo nadaljnje delo prepustila krajevnim policistom.

Delu nove enote bodo pomagali tudi številni prostovoljci, ki bodo opozarjali tako na kaznive kot tudi druge oblike spletnega nasilja in nestrpnosti.

Želijo opogumiti javnost v boju proti spletnemu sovraštvu, a del javnosti ni navdušen

Ustanovitev specializirane policijske enote utemeljujejo z ničelno toleranco do kakršnegakoli spletnega nasilja in nestrpnosti, a tudi z nedosledno dozdajšnjo obravnavo primerov spletnega nasilja in sovraštva kot posledice neustrezne usposobljenosti večine policistov za to vrsto kaznivih dejanj. S tem tudi upajo, da bodo žrtve spletnega nasilja prijavljale vse tovrstne primere.

Toda prvi odzivi javnosti, vsaj njenega najbolj glasnega dela, gotovo niso bili po pričakovanjih. Na družbenih omrežjih se vrstijo kritike, da so prave nevarnosti terorizem in islamska država in da družba potrebuje policijo na ulicah, ne na internetu. Prav tako ni malo tistih, ki menijo, da je naložba v novo enoto previsoka v časih, ko se varčuje marsikje pri delu policistov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin