Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
19. 9. 2014,
13.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

mobilna telefonija stacionarna telefonija

Petek, 19. 9. 2014, 13.00

8 let

Kratka in večpredstavna sporočila strmo navzgor

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Statistični urad ugotavlja, da je v mnogo segmentih uporaba mobilne telefonije v drugem letošnjem četrtletju večja kot v enakem lanskem obdobju.

Aprila, maja in junija letos smo slovenski uporabniki mobilne telefonije poslali nekaj več kot 590 tisoč kratkih sporočil (SMS), kar je 13 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Kar 92 odstotkov poslanih kratkih sporočil letošnjega drugega četrtletja so ustvarili zasebni uporabniki.

Enako 13-odstotno letno rast so dosegla tudi večpredstavna sporočila v slovenskih mobilnih omrežjih: v drugem letošnjem četrtletju so jih prešteli skoraj 12 milijonov. Tudi tu je močna prevlada zasebnih uporabnikov, a vendarle nekoliko manjša kot pri kratkih sporočilih: zasebnim uporabnikom pripisujejo 87 odstotkov večpredstavnih sporočil v opazovanem letošnjem obdobju. Prek mobilnih telefonov tudi govorimo več Toda kratka in večpredstavna sporočila, ugotavlja Statistični urad, nista bili edini storitvi mobilne telefonije, ki je slovenske uporabnike mobilne telefonije letošnje pomladne mesece navduševala bolj kot lani spomladi. Povečalo se je tudi število minut mobilnih pogovorov, in sicer za tri odstotke glede na enako lansko obdobje. Od 17,1 milijona ur mobilnih pogovorov v slovenskih mobilnih omrežjih od začetka aprila do konca junija letos je skoraj tri četrtine, natančneje 74 odstotkov, na račun zasebnih uporabnikov. Mednarodni klici predstavljajo komaj tri odstotke vseh klicev iz slovenskih mobilnih omrežij, a se je tudi njihova "minutaža" glede na enako lansko obdobje povečala za pet odstotkov. V nacionalnem prometu prevladujejo klici znotraj istega mobilnega omrežja. Kljub nasičenosti trga rast mobilnih naročnikov, predplačniki stabilno Konec junija letos je bilo v Sloveniji 2.310.591 uporabnikov mobilne telefonije (več kot prebivalcev), od tega 1.687.102 naročnikov (samo petina naročnikov je pravnih oseb) in 623.489 predplačnikov. V primerjavi z istim datumom lani imajo slovenski mobilni operaterji skoraj štiri odstotke več naročnikov in skoraj za en odstotek več predplačnikov. Stacionarna telefonija še naprej bledi Veliko manj pa telefoniramo prek stacionarnih omrežij – vsako leto manj. V drugem letošnjem četrtletju je bilo v slovenskih stacionarnih omrežjih opravljenih 3,85 milijona ur pogovorov ali 13 odstotkov manj kot v enakem lanskem obdobju. Za enak odstotek se je zmanjšala tudi količina nacionalnih pogovorov, ki sicer predstavlja 92 odstotkov vseh pogovorov v slovenskih stacionarnih omrežij.

Pri klicih iz stacionarnih omrežij je delež zasebnih uporabnikov (samo še) 56 odstotkov, čeprav kar tri četrtine od 736.433 tisoč slovenskih stacionarnih priključkov uporabljajo zasebni uporabniki. Klasičnih telefonskih priključkov je samo še 272.666 ali za dobro šestino manj kot ob enakem lanskem času, preostalih 463.767 ali 8,5 odstotka več kot leto poprej pa uporablja tehnologijo VoIP (Voice over IP). Raste število širokopasovnih priključkov, zlasti na optiki V enem letu je število slovenskih stacionarnih širokopasovnih priključkov zraslo za skoraj pet odstotkov na 545.655. Kar 86 odstotkov teh pripada zasebnim uporabnikom, še vedno pa prevladujejo priključki xDSL ("baker"). Njihovo število se je v zadnjem letu sicer zmanjšalo za približno štiri odstotke, saj je veliko število uporabnikov nadgradilo svoj priključek na optičnega: število teh se je med lanskim in letošnjim koncem junija povečalo za 18 odstotkov.

Ne spreglejte