Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
14. 12. 2017,
4.06

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,95

4

Natisni članek

digizgodbe Facebook

Četrtek, 14. 12. 2017, 4.06

6 let, 4 mesece

Kontroverzna izpoved, ob kateri bo stisnilo uporabnike Facebooka

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,95

4

Marsikoga je ta teden z izjavami presenetil Chamath Palihapitiya, nekdanji zelo pomemben član ekipe, ki je razvijala družbeno omrežje Facebook. Palipapitiya je izrazil mnenje, da so pri Facebooku ustvarili pošast, ki uničuje sodobno družbo ter širi neresnice in laži. Palihapitiya tudi verjame, da ga ljudje ne bi več smeli uporabljati. Podobno mnenje je pred časom izrazil še en nekdanji Facebookov veljak. 

Chamath Palihapitiya | Foto: Reuters Foto: Reuters Enainštiridesetletni Chamath Palihapitiya je pri Facebooku delal od leta 2005, ko je bilo družbeno omrežje staro le nekaj mesecev, do leta 2011, ko se je od Facebooka poslovil kot vodja oddelka, zadolženega za rast števila uporabnikov. 

Ko je zapustil Facebook, kjer je zaslužil ogromno denarja, je Palihapitiya ustanovil naložbeni sklad ter začel vlagati v zanimiva in morebiti donosna podjetja in posle. Med drugim je tudi delni lastnik aktualnega prvaka ameriške košarkarske lige NBA Golden State Warriors

Facebooka ne uporablja, ker ne želi biti "programiran"

V začetku tega tedna je bil Palihapitiya gost na prestižni ameriški univerzi Stanford, kjer je med razpravo povedal nekaj kontroverznih stvari o nekdanjem delodajalcu. "Čutim izredno krivdo. Mislim, da smo vsi (pri Facebooku, op. p.) že čisto na začetku vedeli, da bo naše delo imelo velike posledice, da bi se lahko zgodilo nekaj slabega."

Palihapitiya je svoje občutke krivde argumentiral s pojasnilom, da so pri Facebooku po njegovem mnenju ustvarili orodje, ki je namenjeno uničevanju sodobne družbe in medčloveških odnosov. Ljudje po njegovem mnenju danes živijo samo za kratek odmerek dopamina, hormona zadovoljstva, ki ga dobijo, ko nekdo všečka njihovo objavo ali pa jim komentira fotografijo, je dejal Palihapitiya. 

Fotografija iz časov, ko je Chamath Palihapitiya (skrajno levo) še delal za Facebook. Na njegovi levi se mu smeje Mark Zuckerberg, ustanovitelj družbenega omrežja.  | Foto: Facebook Fotografija iz časov, ko je Chamath Palihapitiya (skrajno levo) še delal za Facebook. Na njegovi levi se mu smeje Mark Zuckerberg, ustanovitelj družbenega omrežja. Foto: Facebook

"Facebook je samo to, iskanje takojšne zadostitve žeji po pozornosti, in nič drugega. Nobenih pristnih medčloveških odnosov, nobene civilizirane komunikacije med uporabniki, za povrh vsega pa še ogromno neresnic in lažnih informacij," je našteval Palihapitiya. 

Sam Facebooka in preostalih družbenih omrežij ne uporablja, ker, kot pravi, ne želi biti "programiran" na način, kot ga je opisal. Brez dlake na jeziku je povedal še, da tega "sranja" ne dovoli uporabljati niti svojim otrokom. 

Facebook | Foto: Reuters Foto: Reuters
Pri Facebooku so se na navedbe nekdanjega sodelavca po poročanju medija Business Insider že odzvali s pojasnilom, da Chamath Palihapitiya zanje ne dela že šest let, Facebook pa je danes veliko drugačno podjetje kot takrat, ko ga je Palihapitiya zapustil.

"Z našo rastjo je zrasla tudi naša odgovornost do uporabnikov in tega se dobro zavedamo. Pri izboljšavi storitev nam pomagajo številni strokovnjaki, ki sicer niso zaposleni pri Facebooku," so na Palihapitiyeve obtožbe odgovorili iz podjetja. 

Chamath Palihapitiya sicer ni edina nekdanja "velika živina" Facebooka, ki je izrazila skrb zaradi vpliva družbenega omrežja na svet.

Pred približno enim mesecem je obžalovanje, da je sodeloval pri projektu, ki je tako zelo spremenilo odnose med ljudmi in uporabnike zvabilo v začaran krog objavljanja novih vsebin in čakanja na odobravanje drugih ljudi, izrazil tudi Sean Parker, prvi predsednik podjetja Facebook (vir). 

Parkerja, ki mu številni pripisujejo zasluge za to, da je Facebook danes tako ogromen, kot je, saj je verjel v velik potencial družbenega omrežja in pritegnil pozornost Petra Thiela, ki je bil prvi vlagatelj v Facebook, skrbi tudi vpliv Facebooka na najmlajše uporabnike. "Kdo ve, kaj ta reč dela z možgani naših otrok," je pred enim mesecem dejal Parker. | Foto: Reuters Parkerja, ki mu številni pripisujejo zasluge za to, da je Facebook danes tako ogromen, kot je, saj je verjel v velik potencial družbenega omrežja in pritegnil pozornost Petra Thiela, ki je bil prvi vlagatelj v Facebook, skrbi tudi vpliv Facebooka na najmlajše uporabnike. "Kdo ve, kaj ta reč dela z možgani naših otrok," je pred enim mesecem dejal Parker. Foto: Reuters

Preberite tudi:

Ste razmišljali o tem, da bi zapustili Facebook? Tu je nekaj razlogov, zakaj, in navodila, kako to storiti.

Ne spreglejte