Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
30. 3. 2021,
12.03

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,38

15

Natisni članek

COVID-19 cepivo BioNTech Pfizer

Torek, 30. 3. 2021, 12.03

3 leta

Pfizer razmišlja o prekinitvi partnerstva z družbo BioNTech

Konec ljubezni: BioNTecha ne potrebujejo več, pravijo na Pfizerju

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,38

15

Sepivo Pfizer | Ameriška farmacevtska družba Pfizer ocenjuje, da svojo (prodajno) pot s cepivi na osnovi mRNA lahko nadaljuje samostojno. | Foto Reuters

Ameriška farmacevtska družba Pfizer ocenjuje, da svojo (prodajno) pot s cepivi na osnovi mRNA lahko nadaljuje samostojno.

Foto: Reuters

Ameriška farmacevtska družba Pfizer načrtuje krepitev svojih proizvodnih zmogljivosti, a tudi konec sodelovanja z nemško biotehnološko družbo BioNTech, ki je "Pfizerjevo cepivo" Cominarty pravzaprav razvila.

Ne potrebujemo več družbe BioNTech, so po poročanju britanskega časnika Daily Mail sporočili iz ameriške farmacevtske družbe Pfizer, ki se tako odpoveduje partnerju, s katerim so na trg prinesli prvo cepivo proti bolezni covid-19, ki so ga registrirali v Evropi.

Pfizer načrtuje znatno povečanje svojih proizvodnih zmogljivosti, uporabljali bodo ravno tehnologijo, ki jo je izpopolnil BioNTech. V ta namen so že zaposlili 50 znanstvenikov, ki bodo začeli s preizkusi na temelju sporočilne ribonukleinske kisline (mRNA) v novih za to področje specializiranih Pfizerjevih laboratorijih v New Yorku. Njihovo področje delovanja ne bo samo boj proti covid-19, temveč tudi proti drugim virusom.

Koronavirus otroci
Novice Pfizer in BioNTech cepivo testirata na mlajših od 11 let

"Radi delamo z njimi, a nam ni treba"

"Naučili smo se dovolj o cepivih na osnovi mRNA, kar nam omogoča samostojno nadaljevanje poti," je povedal prvi mož Pfizerja Albert Bourla.

Trenutna pogodba o sodelovanju pri razvoju cepiv(a) med Pfizerjem in BioNTechom, ki sta jo sklenila leta 2018 predvsem za razvoj cepiv proti gripi, se izteče julija. "Radi delamo z BioNTechom, a nam ni treba delati z njimi, ker smo razvili lastno znanje," je med drugim povedal za newyorški časnik Wall Street Journal.

Sedež nemške družbe BioNTech, kjer so razvili "Pfizerjevo" cepivo Cominarty proti bolezni covid-19. | Foto: BioNTech Sedež nemške družbe BioNTech, kjer so razvili "Pfizerjevo" cepivo Cominarty proti bolezni covid-19. Foto: BioNTech

Pfizer si je že priskrbel specializirane surovine in oblikoval klinične preizkuse, kar mu bo omogočilo preučevanje in proizvodnjo cepiv brez delitve zaslužka.

BioNTech razvil, Pfizer trži

Ameriška farmacevtska družba Pfizer je najbolj znana po Viagri, pri cepivu Cominarty, ki ga je razvil nemški BioNTech, pa izvaja proizvodnjo, distribucijo in trženje.

Ugur Sahin, Özlem Türeci, BioNTech
Novice Zakonca, ki bosta svet odrešila karantene

Družbi si skladno s pogodbo enakomerno delita dobičke cepiva Cominarty, katerega obseg prodaje bi lahko letos dosegel 15 milijard evrov. Te vrednosti bodo lahko v prihodnjih letih še višje, če bodo novi sevi narekovali ponovitvena cepljena z vsakokrat prilagojenimi cepivi.

Vsak partner napoveduje (svojo) milijardo

BioNtech po navedbah tujih medijev ni pokazal nezadovoljstva nad Pfizerjevimi namerami. "Pozdravljamo takšno priznanje tehnologije, ki smo jo razvili," so zapisali v svojem skopem odzivu za tuje medije. Sam BioNTech naj bi letos zagotovil milijardo odmerkov cepiva, to povečano napoved pa bo omogočila tovarna v Marburgu, za katero so dobili odobritev.

Tudi Pfizer je napovedal, da bo zagotovil milijardo odmerkov iz svojih obratov.

Ne spreglejte