Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 3. 2021,
17.08

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

3

Natisni članek

epidemija Koronavirus cepivo cepljenje Pfizer

Petek, 26. 3. 2021, 17.08

3 leta

Pfizer in BioNTech cepivo testirata na mlajših od 11 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

3

Koronavirus otroci | Foto Reuters

Foto: Reuters

Podjetji Pfizer in BioNTech svoje cepivo proti covidu-19 zdaj testirata tudi na otrocih, starih od šest do enajst let. Prve testirane osebe so prve odmerke cepiva prejele v četrtek, a testiranje je šele v prvi fazi, so danes potrdili pri BioNTechu. Če bo šlo vse po načrtih in se bo cepivo izkazalo kot varno in učinkovito tudi pri mlajših, bi lahko ustrezno dovoljenje zanj pridobili nekje v začetku prihodnjega leta, so še sporočili v podjetju. Testiranje izvajajo v Evropi in ZDA, zajelo pa naj bi okoli 4500 otrok.

Že v tretji fazi je medtem testiranje cepiva pri mlajših med 12. in 16. letom starosti, s katerim sta podjetji začeli lani jeseni. V tej raziskavi sodeluje 2259 otrok, rezultate, ki naj bi bili obetavni, pa naj bi objavili v kratkem, poročanje nemške tiskovne agencije dpa navaja STA.

Obenem podjetji že načrtujeta tudi skorajšnji začetek testiranja cepiva pri otrocih, starejših od šest mesecev.

"Mlajši otroci, ki predstavljajo velik del svetovnega prebivalstva, igrajo odločilno vlogo v našem boju proti covidu-19," so poudarili pri BioNTechu.

Trenutno ima cepivo Pfizerja in BioNTecha v EU pogojno dovoljenje za uporabo pri osebah, starejših od 16 let.

Shranjevanje Pfizerjevega cepiva pri običajnih temperaturah

Viale Pfizerja in BioNTecha je mogoče za kratek čas shranjevati pri običajnih temperaturah farmacevtskih zamrzovalnikov, namesto pri ultra nizkih temperaturah, je danes sporočila Evropska agencija za zdravila (Ema).

Koronavirus Avstrija
Novice Deset mrtvih, 500 hospitaliziranih, od tega več kot sto na intenzivni negi #video

Pozitivno mnenje bo pripomoglo k pospešitvi cepljenja proti covidu-19 po vsej Evropi, kjer se zaradi težav pri dobavi ter logističnih težavah soočajo z zastoji pri poteku cepljenja proti covidu-19, je sporočila Ema.

Kot so pojasnili, je agencija sedaj odobrila prevoz ter shranjevanje vial cepiva Pfizer/BioNTech pri temperaturah od -25 to -15 stopinj Celzija za enkratno obdobje dveh tednov, kar so "temperature standardnih farmacevtskih zamrzovalnikov". Dodali so, da je to alternativa dolgotrajnemu shranjevanju vial na temperaturi med -90 do -60 stopinj Celzija v posebnih zamrzovalnikih.

V ZDA so podobno odločitev glede cepiva Pfizer/BioNTech kot danes Ema po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sprejeli 25. februarja.

Komisar Breton: Zaenkrat ne bo izvoza AstraZenecinega cepiva

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je danes sporočil, da EU ne bo dovolila nobenega izvoza cepiva britansko-švedskega podjetja AstraZeneca proti covidu-19, dokler to podjetje ne bo izpolnilo svojih obvez do držav članic EU.

"Zagotovili bomo, da bo vse ostalo v Evropi, dokler podjetje ne izpolni svojih obvez," je na prek spleta predvajani novinarski konferenci v Španiji dejal Breton. Dodal je, da je instrument za uresničitev tega prav ta teden sprejeta zaostritev mehanizma za nadzor izvoza.

Nemčija koronavirus
Novice Pristojni v Nemčiji svarijo: Tretji val hujši od minulih

Astrazeneca je EU za prvo četrtletje po Bretonovih besedah obljubila 120 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19, sedaj pa naj bi EU dobila le 30 milijonov odmerkov. "Smo v pogovorih s podjetjem, da bi razumeli, kaj se je zgodilo," je dodal evropski komisar.

Breton je tudi dal jasno vedeti, da z drugimi proizvajalci cepiv ni nobenih težav, ter da sta Pfizer/BioNTech in Moderna celo presegli svoje obveze do EU.

Norveška podaljšala ustavitev cepljenja z AstraZeneco

Norveški organi so se odločili začasno ustavitev cepljenja s cepivom proti covidu-19 podjetja AstraZeneca, ki velja že približno dva tedna, podaljšati še do 15. aprila. Potrebujejo namreč več časa, da preučijo morebitno povezavo med cepivom in nastankom nevarnih krvnih strdkov.

Ema dala zeleno luč še dvema obratoma za proizvodnjo cepiva

Ema je danes uradno dvema obratoma, enemu na Nizozemskem, drugemu v Nemčiji, izdala dovoljenje za proizvodnjo cepiva proti covidu-19. Obrat v nemškem Marburgu proizvaja cepivo Pfizerja in Biontecha, podjetje Halix v nizozemskem Leidnu pa cepivo AstraZenece.

Ema je že minuli teden dovolila proizvodnjo cepiva proti covidu-19 ameriške Moderne v obratu podjetja Lonza v švicarskem Vispu.

Novice Poklukar: Smo v tretjem valu, v bolnišnicah vedno več mladih #video

"Odobreno je novo proizvodno mesto za proizvodnjo aktivne snovi AstraZenecinega cepiva proti covidu-19," je v sporočilu za javnost objavila Ema. Ob tem so dodali, da se bo s Halixovim obratom v nizozemskem Leidnu število proizvodnih obratov z dovoljenjem za proizvodnjo aktivne snovi cepiva povečalo na štiri.

Ema je še sporočila, da bodo "pomembne" odobritve novih obratov "povečale proizvodne zmogljivosti in ponudbo cepiv proti covid-19 v EU".

V obeh obratih so doslej že izdelovali cepiva, a jih brez Eminega dovoljenja niso smeli tudi dobavljati. Kakšne so trenutne zaloge v obeh obratih, po poročanju nemške tiskovne agencija dpa ni znano.

Ne spreglejte