Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
3. 11. 2019,
19.48

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,76

7

Natisni članek

Internet Explorer Microsoft digizgodbe računalnik

Nedelja, 3. 11. 2019, 19.48

4 leta, 5 mesecev

Konec ere: od naših računalnikov se poslavlja veliki modri e

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,76

7

Microsoft Edge | Prepoznavni logotip spletnega brskalnika Microsoft Edge, ki je stalnica na vseh računalnikih z operacijskim sistemom Windows 10, še prej pa je v starejših Windowsih kar dve desetletji kraljeval njegov predhodnik Internet Explorer, bo kmalu nadomestil sodobnejši simbol. | Foto Matic Tomšič

Prepoznavni logotip spletnega brskalnika Microsoft Edge, ki je stalnica na vseh računalnikih z operacijskim sistemom Windows 10, še prej pa je v starejših Windowsih kar dve desetletji kraljeval njegov predhodnik Internet Explorer, bo kmalu nadomestil sodobnejši simbol.

Foto: Matic Tomšič

Microsoft bo po skoraj 24 letih upokojil modri logotip s črko e, ki ga je od leta 1996 uporabljal kot ikono svojega spletnega brskalnika Internet Explorer, zadnja štiri leta pa je v nekoliko spremenjeni obliki predstavljal še Microsoftov novi brskalnik Edge. Enega najbolj prepoznavnih računalniških simbolov bo zamenjal sodobnejši val, ki, čeprav nekoliko še spominja na črko e, s konkretno grafično osvežitvijo namiguje tudi na veliko spremembo v ozadju delovanja brskalnika Edge.

Računalniški velikan Microsoft se pripravlja na skorajšnji izid nove različice svojega spletnega brskalnika Edge, ki je uporabnikom skupaj z operacijskim sistemom Windows 10 na voljo od leta 2015.

Prenovljeni Edge za Microsoft pomeni velik korak vstran, saj ga niso razvili v hiši, kot je to navada v podjetju, temveč so ga osnovali na brskalniku Chromium, ki ga je naredil Google in ki je tudi temelj Chroma, trenutno z naskokom najbolj priljubljenega spletnega brskalnika. 

Internet Explorer
Novice Novo odkritje ogroža 80 odstotkov računalnikov: kaj morate vedeti?

Zelo mogoče je, da bo Edge nove generacije, ki bo izboljšal združljivost med glavnimi brskalniki in s tem razvijalcem spletnih aplikacij olajšal delo, Microsoft predstavil že v prihajajočem tednu na računalniški konferenci Ignite

Pri Microsoftu očitno tudi menijo, da bo prenovljeni brskalnik Edge toliko drugačen od predhodnika, da si konkretno prevetritev zasluži tudi njegov logotip.

Takšen bo novi logotip brskalnika Microsoft Edge. Grafična podoba precej spominja na slog novih ikon pisarniških programov Microsoft Office. | Foto: Microsoft Takšen bo novi logotip brskalnika Microsoft Edge. Grafična podoba precej spominja na slog novih ikon pisarniških programov Microsoft Office. Foto: Microsoft

Novi simbol, ki ga je Microsoft izbranim preizkuševalcem novih funkcij operacijskega sistema Windows 10 razkril prek serije namigov in spletne igre, predstavlja bistven odmik od dosedanje grafične podobe Microsoftovih spletnih brskalnikov. 

Internet Explorer 9
Novice Še uporabljate Internet Explorer? Čim prej namestite najnovejši nujni popravek!

V val, ki predstavlja deskanje po spletu, je sicer še vedno ujeta esenca črke e, ki je na računalnikih z operacijskim sistemom Windows že skoraj poltretje desetletje ikona privzetega brskalnika.

Za novi logotip brskalnika Microsoft Edge so prvi izvedeli člani programa Windows Insider, ki omogoča predčasen testni dostop do prihajajočih funkcij operacijskega sistema Windows 10.  | Foto: Microsoft Za novi logotip brskalnika Microsoft Edge so prvi izvedeli člani programa Windows Insider, ki omogoča predčasen testni dostop do prihajajočih funkcij operacijskega sistema Windows 10. Foto: Microsoft

A tokrat je navezava na predhodnika precej manj očitna kot pred štirimi leti, ko je prvič izšel brskalnik Edge, katerega ikona je bila zelo podobna tisti od starejšega Internet Explorerja. Microsoft si je zaradi tega takrat prislužil tudi nekaj kritik, češ da se preveč oklepa preteklosti

Prevlada, kakršne morda ne bo nikoli več

Bill Gates, ustanovitelj računalniškega podjetja Microsoft, leta 1997 na predstavitvi četrte različice spletnega brskalnika Internet Explorer. | Foto: Reuters Bill Gates, ustanovitelj računalniškega podjetja Microsoft, leta 1997 na predstavitvi četrte različice spletnega brskalnika Internet Explorer. Foto: Reuters
Spletni brskalnik Internet Explorer je s programsko kodo, ki si jo je izposodil od legendarnega brskalnika Mosaic, ta velja za popularizatorja svetovnega spleta, leta 1994 razvil Microsoftov programer Thomas Reardon.

Veliki modri e, enega najbolj prepoznavnih računalniških simbolov vseh časov, je Internet Explorer dobil leta 1996 z različico 3. 

Po hudem boju s konkurenčnim brskalnikom Netscape za prevlado na trgu, ki je zaznamoval devetdeseta leta prejšnjega stoletja, je Internet Explorer ob prelomu tisočletja postal dominantni spletni brskalnik. Do leta 2003 je imel že kar okrog 95-odstotni tržni delež.

Upad priljubljenosti Internet Explorerja se je začel z letom 2004, ko je po dolgem času znova dobil vrednega tekmeca, in sicer brskalnik Mozilla Firefox, njegovo usodo pa je po letu 2008 dokončno zapečatil Google z danes izredno razširjenim brskalnikom Chrome. 

Microsoft je zadnjo različico spletnega brskalnika Internet Explorer, ki ima trenutno le še okrog dvoodstotni tržni delež, izdal leta 2013 (Internet Explorer 11).  | Foto: Matic Tomšič Microsoft je zadnjo različico spletnega brskalnika Internet Explorer, ki ima trenutno le še okrog dvoodstotni tržni delež, izdal leta 2013 (Internet Explorer 11). Foto: Matic Tomšič

Bill Gates
Novice Bill Gates odgovoril na vprašanja, ki se jim izmika ogromno bogatašev

Čeprav so odzivi na novo grafično podobo spletnega brskalnika Edge na spletu večinoma pozitivni, so se hitro angažirali tudi šaljivci, ki prenovljeni logotip sarkastično primerjajo z ameriškim izdelkom za pranje posode Tide Pods in logotipom konkurenčnega brskalnika, Mozillinega Firefoxa:

Preberite tudi:

Don Valentine
Novice Umrl je človek, ki je s svojim denarjem krojil prihodnost sveta
Lego
Novice Skrbi za Lego: se veliki načrt za prihodnost sploh lahko uresniči?
Minecraft
Novice Microsoft razkril prelomno novost: čez pravi svet bodo postavili še enega
The North Face
Novice Zahrbtna poteza očrnila ugled velikana športne opreme: Zelo nam je žal
Google Maps
Novice Prihajajo neizogibne spremembe za najbolj znani zemljevid sveta
Bob Iger, Steve Jobs
Novice Smrt Steva Jobsa je morda preprečila največji posel vseh časov
Ne spreglejte