SiolNET. Digisvet Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako prijateljem preprečiti, da bi brskali po vašem mobilnem telefonu

1

termometer

Vas vsakič, ko pametni telefon posodite ali pokažete prijatelju, zaskrbi, da bi brskal po sporočilih ali fotogaleriji in videl stvari, ki niso za njegove oči?

Podatke je razmeroma preprosto ohranjati zasebne, kadar je mobilni telefon v vaši roki oziroma na varnem mestu. Uporabljajte močna in zapletena gesla ter poskrbite za enkripcijo, pa jih ne bo videl nihče.

Precej bolj ranljivi so takrat, ko napravo v začasno uporabo predate drugi osebi, na primer prijatelju. Morda vas prosi, da mu telefon posodite za hiter klic, morda kar sami želite, da si ogleda določeno fotografijo. Vas ob tem zaskrbi, da bo izkoristil vaše zaupanje in mimogrede preveril še preostale fotografije v galeriji in za šalo pobrskal po SMS-ih? Zaklenite jih!

Smart App Lock Z več kot desetimi milijoni prenosov je aplikacija Smart App Lock eno najbolj priljubljenih orodij za zaščito vsebin na pametnih napravah z Androidom. Uporabniku omogoča, da dostop do katerekoli nameščene aplikacije (galerija slik, Facebook, centrala SMS, imenik, digitalna denarnica) zaščiti z geslom, številčno kodo, vzorcem ali celo ročno gesto, če jih telefon podpira.

Smart App Lock ponuja tudi številne druge napredne funkcije - zaklepanje naprave na daljavo s SMS-ji, nameščanje ključavnic za povezave 3G, 4G, Wi-Fi in USB in celo fotografiranje osebe, ki vnese nepravilno geslo, s pomočjo kamere na sprednji strani telefona. Aplikacija je brezplačna, a to pogojuje s prikazovanjem oglasov.

Skrite datoteke in mape Na napravah z Androidom je podatke mogoče skriti tudi z zelo preprostim trikom - v upravitelju datotek (File Manager) imenom map z ukazom Preimenuj (Rename) na začetek dodajte piko. Aplikacije, kot so galerija slik, predvajalniki multimedijskih vsebin in pisarniška orodja, datotek, ki so v skritih mapah, nato ne prikazujejo več.

Ker vsi privzeti upravitelji datotek ogledovanja skritih map brez naprednega poseganja v sistem ne omogočajo privzeto, si pred morebitnim skrivanjem vsebin raje namestite kakšnega s servisa Google Play. Priporočamo ES File Explorer.

Focus Z aplikacijo Focus lahko v galeriji slik izberete želeno fotografijo (ali več njih) in v meniju izberete možnost za deljenje vsebin. S tem telefon pravzaprav zaklenete na razkazovanje točno določenih vsebin - od vsakega uporabnika, ki ni njegov lastnik, bo naprava ob morebitnem poskusu zapiranja galerije zahtevala kodo PIN in ga pozvala, naj jo nemudoma vrne pravemu lastniku. Na nepooblaščeno dostopanje do drugih vsebin lahko Focus opozori celo s piskanjem, a to možnost uporabite le, ko telefon posojate osebam, ki jih ne poznate (ali pa, če vašim prijateljem ne zaupate najbolj).

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin