Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
7. 4. 2015,
15.29

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

pametni telefon Matic Tomšič

Torek, 7. 4. 2015, 15.29

6 let, 7 mesecev

Kako pametni telefon spremenimo v e-bralnik

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Želite brati knjige v elektronski obliki, pa nimate e-bralnika? To lahko postane tudi vsak sodoben pametni telefon. Kaj moramo storiti, da iz Galaxyja ali iPhona naredimo Kindla?

Izbira primerne aplikacije Pametni telefoni datotečnih formatov e-knjig, kot so EPUB, MOBI in AWZ (izjema je bolj kot ne univerzalni format PDF), praviloma ne razumejo privzeto, zato je treba namestiti aplikacijo, ki bo to počela namesto njih. Našli smo nekaj najboljših tako za Android kot iOS: - Moon+ Reader: naša najljubša aplikacija za branje na pametnem telefonu. Moon+ Reader podpira številne datotečne formate in je izredno prilagodljiva, saj bralcu ponuja več različnih shem listanja in upravljanja besedila. Omogoča tudi neposreden dostop do na milijone brezplačnih e-knjig v spletnih knjižnicah Project Gutenberg, ManyBooks in Feedbooks ter izdelavo lastne knjižne police, ki jo je mogoče sinhronizirati z oblakom Dropbox. Uporabnik lahko v Moon+ Reader vnaša tudi lastne e-knjige, pridobljene iz drugih (tudi vprašljivih) virov.

- Ebook Reader: podaljšek ene največjih digitalnih knjigarn na svetovnem spletu, eBooks.com, je na voljo za Android in iOS. Aplikacijo Ebook Reader najbolje opiše pridevnik preprost – uporabniku omogoča hitro listanje, iskanje odlomkov besedila, ustvarjanje zaznamkov za nadaljevanje branja in uvoz e-knjig iz lastne zbirke.

- iBooks: Applova knjižna polica, namenjena uporabnikom iPhonov in iPadov.

- Amazon Kindle App: mobilne naprave imajo dostop tudi do največje digitalne knjižne zbirke na svetu – Amazonove. Kindle App ni le zmogljiv bralnik, temveč uporabniku ponuja tudi dostop do več tisoč brezplačnih in več kot milijon plačljivih e-knjig, med katerimi so vse največje aktualne in nekdanje uspešnice. Aplikacija je brezšivno povezana s slovarjem, Googlovim iskalnikom in Wikipedio, zaradi česar lahko uporabnik takoj preveri nerazumljive izraze in se pouči o vsebinah, ki ga zanimajo. Amazon Kindle App podpira tudi sinhronizacijo z bralnikom Kindle – uporabnik, ki začne brati v aplikaciji, lahko po prekinitvi branje na istem mestu nadaljuje na Kindlu. Do oči prijazen zaslon E-bralniki, kot je Amazonov Kindle, besedilo prikazujejo s pomočjo e-črnila na zaslonu brez osvetlitve v ozadju, kar pomeni, da je z njimi brez luči nemogoče brati v temi. Pametni telefon to težavo odpravi, a obenem ustvari novo – daljše strmenje v zaslon tipa LCD ali LED od blizu utruja oči. Če to počnemo tik pred spanjem, pa je stanje obratno; strmenje v vir svetlobe v telesu upočasni izločanje hormona melatonina, zaradi česar težje zaspimo. Logična rešitev je zatemnitev zaslona, zadeve pa se je mogoče lotiti še učinkoviteje. Uporabniki pametnih telefonov z Androidom lahko namestijo aplikacijo Twilight, ki ob intenzivnosti osvetlitve omogoča tudi spreminjanje toplote barv. Privzeto modrikasto svetlobo Twilight podobno kot računalniški program F.lux zamenja s toplejšimi rumenimi in oranžnimi toni, ki ne utrujajo oči.

Uporabniki iPhonov lahko namestijo F.lux za iOS, a pozor – telefon bo treba pred uporabo odkleniti s postopkom, imenovanim jailbreak.

Knjige! Vse opisane aplikacije, ki pametni telefon spremenijo v e-bralnik, ponujajo tudi dostop do brezplačnih digitaliziranih knjig, a je večina v angleškem jeziku. Slovenskega bralca bo bolj zanimala ponudba e-knjig, ki jih lahko prebira brez poznavanja tujih jezikov. Eno največjih zbirk pri nas ima spletna knjigarna Emka.si. Bralec lahko izbira med deli v številnih žanrih, od potopisov, erotičnih romanov do učbenikov. Za prebiranje Emkinih e-knjig na pametnih telefonih je potrebna namestitev aplikacije eKnjige Emka (različica za Android, različica za iOS). Izbrane e-knjige se po nakupu pojavijo na uporabnikovi digitalni knjižni polici v aplikaciji.

Dela v slovenskem jeziku ima v ponudbi tudi spletna e-knjižnica in e-knjigarna Biblos.si. Kupljene ali izposojene knjige je mogoče prebirati v namenski aplikaciji, ki je tako kot Emkina namenjena napravam z Androidom in iOS-om.

Če jezik ni ovira, je dobro izhodišče za iskanje brezplačnih e-knjig spletni portal Project Gutenberg. Gre za digitalni knjižni arhiv, v katerem je skoraj 50 tisoč vnosov. Med njimi je ogromno literarnih klasik, kot so dela Marka Twaina, Charlesa Dickensa in Julesa Verna.

Ne spreglejte