Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
7. 1. 2016,
17.05

Osveženo pred

7 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Bluetooth pitna voda voda IoT internet stvari

Četrtek, 7. 1. 2016, 17.05

7 let, 8 mesecev

Kako (pametna) prha prispeva k pametnemu domu?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Varčevanje s pitno vodo je lahko tudi zabavno, informativno, poučno in okolju prijazno, je prepričan snovalec pametne prhe Hydrao.

Gotovo se ne zavedamo, kako pomembna dobrina je pitna vodovodna voda, saj z njo neredko ravnamo zelo nesmotrno. Redkokdo ima občutek, koliko je v resnici vsak dan porabimo. Za desetminutno prhanje lahko pri starih pipah porabimo tudi do 200 litrov, prhe, natančneje njihove glave, ki kapljice vode razpršijo, pa lahko to porabo zmanjšajo za polovico. A to še vedno pomeni sto litrov vode, česar se malokdo zaveda.

Pod prho in v kadi namreč porabimo okrog 40 odstotkov vse vode v gospodinjstvu, po podatkih ustanove Pacific Institute v Oaklandu v ZDA pa se je v zadnjih desetih letih poraba vode v gospodinjstvih povečala za 33 odstotkov. Poraba je vedno večja, zanesljivih vodnih virov pa vedno manj.

Barve povedo veliko – in sproti

Snovalec pametne prhe Hydrao Gabriel della Monica iz francoskega mesta Grenoble je izhajal iz svojega domačega okolja. Doma ima štiri hčerke, ki preživijo veliko časa pod prho, zato se mu je zdelo pomembno, da ustvari preprost način, kako opozarjati na porabo vode.

To je dosegel tako, da je prho Hydrao opremil z barvno indikacijo porabe vode. Ena barva LED-svetlobe za en dosežen prag porabe, druga za drugega in tretja za tretjega.

Hydrao je energetsko neodvisen

Šlo naj bi za prvo tovrstno rešitev, ki ne porablja nobene dodatne zunanje energije, saj je v glavi majhna turbina, ki ustvarja energijo za svoje delovanje kar iz vodnega curka. Namestitev glave Hydrao je preprosta, povsem enako se navije na cev prhe kot katerakoli druga običajna glava.

Hydrao je po dveletnem razvoju dočakal svojo premiero za javnost na letošnjem sejmu CES, a lični merilec porabe vode je šele začetek njegove pameti. Poleg osnovne različice, ki barvito nakazuje porabo vode, je razvil tudi naprednejšo z dodatno majhno napravo, ki se lahko prek povezave Bluetooth poveže z mobilnimi napravami z operacijskim sistemom Android ali iOS. S tem se odpirajo vrata za razvoj mobilnih aplikacij za – marsikaj.

Pravo pamet ustvarjajo aplikacije

Za zdaj je na voljo le nekaj mobilnih aplikacij. Ena izmed njih omogoča določanje treh pragov porabe, ob čemer Hydrao spremeni barvo osvetlitve curka ter obenem dolgoročna spremlja in nadzira porabo vode. Ker imajo različni ljudje različne navade, je prek programa mogoče nastaviti različne uporabniške profile in ustrezne parametre porabe vode – gospod s kratkimi lasmi bo gotovo potreboval manj vode iz prhe kot gospodična z zelo dolgimi lasmi.

Tisoč kosov je že, v pričakovanju zagona proizvodnje

Projekt Hydrao je, kot je na svoji sicer ne najbolj vsebinsko ažurni spletni strani zapisal snovalec, v prototipni fazi tretje generacije, tisoč kosov pa je že izdelanih. Sredstva za razvoj naprednejših prototipov si je uspešno zagotovil tudi prek množičnega financiranja (crowdfunding), zdaj pa je, kot zatrjuje, že zelo blizu zagonu proizvodnje.

Na spletnih straneh projekta Hydrao ni navedbe o ceni osnovne ali komunikacijsko bogatejše izvedbe, iz virov blizu obiskovalcev sejma CES pa je slišati namige, da bi bila cena pametnejše prhe lahko malo pod sto evrov.

Ne spreglejte