Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
4. 7. 2019,
17.27

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17

Natisni članek

hipno sporočanje mobilna aplikacija Viber WhatsApp Messenger Skype Telegram

Četrtek, 4. 7. 2019, 17.27

4 leta, 9 mesecev

Uporabna bližnjica, ki jo premalo izkoriščamo

Kako najhitreje odgovoriti na sporočila v Viberju, WhatsAppu, Skypu in Messengerju?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17
hipno sporočanje, WhatsApp, chat, pametni telefon, mobilni telefon | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Funkcija, ki so jo v omenjene programe za hipno sporočanje uvajali v različnih obdobjih, nazadnje in postopoma tudi pri Viberju, je zdaj splošno dostopna. Najbolj prav vam bo prišla v hitrih in/ali skupinskih pogovorih.

Skupinski pogovori so ena od priljubljenih možnosti programov za hipno sporočanje, pri katerih sporočila sodelujočih prihajajo zelo hitro. Takrat je v plazu sporočil velikokrat v pomoč, da se ob pošiljanju svojega odgovora hkrati skličemo na prejeto sporočilo, na katero se odgovor nanaša, saj v nasprotnem primeru hitro izgubimo nit intenzivnega pogovora.

Intenzivni pogovori pa niso samo monopol skupinskih pogovorov – celo v zelo aktivnem klepetu zgolj dveh udeležencev se lahko istočasno "vrti" več tem, zato je tudi v takih primerih odgovarjanje z navedbo relevantnega prejetega sporočila zelo dobrodošla možnost.

Čeprav imajo enak namen, se aplikacije za hipno sporočanje razlikujejo po lastnostih in udobnosti svojih uporabniških vmesnikov. | Foto: Reuters Čeprav imajo enak namen, se aplikacije za hipno sporočanje razlikujejo po lastnostih in udobnosti svojih uporabniških vmesnikov. Foto: Reuters

Nekoč tri poteze …

Izvirni način takšnega odgovarjanja je zahteval tri korake. Najprej se je bilo treba dotakniti izvirnega sporočila za nekaj desetink sekunde.

Prikazal se je padajoči izbirnik, v katerem je bilo treba izbrati možnost Odgovori/Answer.

S tem se je nad podoknom za vpis sporočila prikazalo citirano prejeto sporočilo, ki je postalo sestavni del poslanega sporočila.

Na prvi pogled je morda videti, da postopek niti ni tako zamuden, a če bi to v neki zelo dinamični razpravi želeli (ali morali) narediti za vsako sporočilo, bi se prav gotovo hitro naveličali.

Telegram ima nekoliko drugačno bližnjico za citiranje sporočil. | Foto: Reuters Telegram ima nekoliko drugačno bližnjico za citiranje sporočil. Foto: Reuters

Telegram v levo, ostali v desno

V večini programov za hipno sporočanje (na tem seznamu so WhatsApp, Messenger, Viber, Skype in Telegram, ne pa tudi Signal) je enako mogoče doseči dobesedno z eno samo potezo.

Dovolj je, da po sporočilu, na katero želite odgovoriti, podrsnete z leve strani zaslona na desno, in ste že pripravljeni za pisanje svojega odgovora. Izjema je Telegram, v katerem je treba podrsniti ravno v nasprotni smeri, torej od desne proti levi.

Pri Messengerju je opisana bližnjica nekoliko drugačna. | Foto: Reuters Pri Messengerju je opisana bližnjica nekoliko drugačna. Foto: Reuters

Messenger je pač drugačen

V programih Viber, Skype in WhatsApp lahko na enak način "citirate" prejeto sporočilo katerega svojih sogovornikov ali pa svoje poslano sporočilo.

Pri Facebookovem Messengerju pa je nekoliko drugače – tam je za citiranje svojega poslanega sporočila treba podrsniti z desne na levo. Če v tem programu podrsnete po svojem poslanem sporočilu z leve na desno, boste dobili podokno za izražanje čustva – enako, kot če pri prejetem sporočilu podrsnete z desne na levo.

Zakaj bi bilo preprosto, če je lahko bolj zapleteno …

Ne spreglejte