Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
29. 9. 2015,
17.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Windows 10 Microsoft zasebnost Matic Tomšič

Torek, 29. 9. 2015, 17.57

6 let, 6 mesecev

Kako Microsoft odgovarja na obtožbe, da Windows 10 vdira v zasebnost uporabnikov

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Čeprav je večina uporabnikov z Windows 10 zadovoljna, mnoge moti, da operacijski sistem premalo ceni njihovo zasebnost. Kaj pa o tem pravi Microsoft?

Če določenih funkcij ne izklopimo, bo operacijski sistem Windows 10 po namestitvi privzeto zbiral podatke o naših aktivnostih in jih posredoval Microsoftu. Zasebnost skrbi mnoge uporabnike, zato je na račun Microsofta v slabih dveh mesecih po izidu Windows 10 padla marsikatera obtožba. Računalniški velikan se je nanje končno javno odzval.

Microsoft: Zbiranje podatkov služi izključno bolj osebni uporabniški izkušnji Kot je v objavi na Microsoftovi spletni strani zapisal podpredsednik oddelka za razvoj operacijskih sistemov Terry Myerson, Microsoft podatkov o uporabnikih ne posreduje naprej, temveč jih zbira izključno zato, da jim lahko v Windows 10 ponudi bolj osebno uporabniško izkušnjo. Myerson je izpostavil, da je prvi tip podatkov, ki jih zbira Windows 10, namenjen zagotavljanju varnosti in zanesljivosti operacijskega sistema. Gre za poročila o delovanju in sesuvanju sistema, ki Microsoftu pomagajo pri določanju morebitnih težav, ki jih ima Windows 10. Myerson zagotavlja, da so vsi zbrani podatki popolnoma anonimni.

Osebni podatki, kot sta zgodovina brskanja in iskanja po spletu, pa Microsoftu olajšajo personalizacijo Windows 10 za vsakega uporabnika posebej, je zapisal Myerson. Kot pa pravi, je zbiranje teh informacij mogoče izklopiti. Kako to storiti, smo opisali v tem prispevku.

Nihče se ne naslaja nad vašo zgodovino brskanja po spletu, zagotavlja Microsoft Microsoft podatkov o uporabnikih ne preučuje podrobneje, zato ni nobene bojazni, da bi kdo prečesaval vašo e-pošto ali se naslajal nad zgodovino spletnega brskalnika, v zapisu na Microsoftovi spletni strani še pomirja Terry Myerson.

Pojasnil je tudi, da bodo prihodnje posodobitve Windows 10 spremenile družinski filter, ki ga lahko za nadzor računalniških aktivnosti svojega naraščaja vklopijo starši. Ponudili jim bodo ločene profile za mlajše otroke in najstnike, s čimer bodo drugim omogočili več internetne svobode in zasebnosti.

Ne spreglejte