Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
5. 4. 2016,
21.03

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

iPhone Apple

Torek, 5. 4. 2016, 21.03

6 let, 7 mesecev

Kako lahko Apple postane še bogatejši

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Apple Logo | Foto Reuters

Foto: Reuters

Apple sedi na več kot 50 milijard dolarjev vrednem zlatem jajcu, ki ga precej vlagateljev ne pozna, v zadnji analizi poslovanja ameriškega tehnološkega giganta ugotavlja švicarska banka Credit Suisse.

Zlato jajce so spletne storitve, področje, na katerem po podatkih revije Fortune najvrednejše podjetje na svetu danes zaostaja za največjima tekmecema Googlom in Microsoftom.

Applove spletne storitve – oblak iCloud, platforma za poslušanje glasbe Apple Music, plačilni servis Apple Pay, trgovina z aplikacijami App Store – so v letu 2015 predstavljale 15 odstotkov Applovih letnih prihodkov, ugotavljajo v banki Credit Suisse.

Prodaja pametnega telefona iPhone (na fotografiji) predstavlja več kot 65-odstotni delež Applovih prihodkov. Preostanek si v večji meri razdelijo tablice iPad in osebni računalniki Mac. | Foto: Reuters Prodaja pametnega telefona iPhone (na fotografiji) predstavlja več kot 65-odstotni delež Applovih prihodkov. Preostanek si v večji meri razdelijo tablice iPad in osebni računalniki Mac. Foto: Reuters

 

A Applov letni prihodek iz naslova spletnih storitev bi se lahko do leta 2020 več kot podvojil, menijo v Credit Suisse in napovedujejo, da lahko do leta 2020 doseže 53 milijard dolarjev (46 milijard evrov). Lani je znašal 21 milijard dolarjev (18,4 milijarde evrov). Zakaj?

Jabolčniki so najbolj zvesti uporabniki

Odgovor je priljubljenost Applovih naprav od telefonov, tablic do osebnih računalnikov. V uporabi jih je trenutno okrogla milijarda, vseh uporabnikov pa je malce manj kot 600 milijonov. V povprečju ima vsak uporabnik Appla v lasti 1,7 naprave z logotipom jabolka.

 

Polovica uporabnikov Applovih telefonov iPhone spada v višje ekonomske razrede in ima do 50 odstotkov višje prihodke od povprečja v njihovih državah.   | Foto: Reuters Polovica uporabnikov Applovih telefonov iPhone spada v višje ekonomske razrede in ima do 50 odstotkov višje prihodke od povprečja v njihovih državah.   Foto: Reuters

Uporabniki iPhonov se s telefoni ukvarjajo skoraj trikrat več in za aplikacije ter spletne storitve zapravijo tudi do sedemkrat več kot njihovi sodobniki, ki uporabljajo telefone na platformah Android ali Windows Phone.

Kar 90 odstotkov uporabnikov Applovih naprav se po izteku njihove življenjske dobe, kritični poškodbi ali izidu nove različice tudi odloči za nov Applov izdelek in ne za izdelek druge znamke. | Foto: Reuters Kar 90 odstotkov uporabnikov Applovih naprav se po izteku njihove življenjske dobe, kritični poškodbi ali izidu nove različice tudi odloči za nov Applov izdelek in ne za izdelek druge znamke. Foto: Reuters

Vse to so po mnenju analitikov Credit Suisse razlogi za napoved povečevanja uporabniških baz Applovih spletnih storitev in s tem tudi rasti Applovih prihodkov ter vpliva med konkurenčnimi ponudniki spletnih storitev (Google, Microsoft, Amazon, Facebook).

Ob ugodni napovedi skok Applovih delnic

Credit Suisse je podjetje Apple ob analizi potenciala spletnih storitev (znova) tudi uvrstil na svoj seznam ameriških podjetij, v katera se splača vlagati. Cena delnice Appla je ob koncu ponedeljkovega trgovanja na ameriški borzi Wall Street zato poskočila za 1,34 odstotka.

 

Ne spreglejte