SiolNET. Digisvet Novice
1,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako je obogatel 18-letni fant, ki gre v vesolje

1,43

termometer

Erik Finman ni navaden najstnik. Pri petnajstih je že ustanovil svoje podjetje, pri osemnajstih vrednost njegovega premoženja presega milijon evrov. Srednjo šolo je zapustil, na fakulteto ne namerava iti. S svojo iznajdljivostjo je raje navdušil ameriško vesoljsko agencijo Nasa, ki mu bo pomagala uresničiti zelo ambiciozen projekt, pri katerem lahko sodelujete tudi vi.

Erik Finman Erik Finman Foto: Erik Finman / Instagram

Kaj bi kupil povprečni 12-letnik, ki bi dobil tisoč dolarjev?

Ameriški deček Erik Finman je leta 2011 za 12. rojstni dan in dober šolski uspeh od babice za darilo dobil okroglih tisoč ameriških dolarjev.

Denar naj bi shranil in si z njim pomagal ob začetku študija na fakulteti, a Finman je starša prepričal, da sta mu tisočaka dovolila porabiti drugače - kupil je zalogo digitalne valute bitcoin. 

Cena enega bitcoina se je v času, ko je tisoč dolarjev zanje zapravil Finman, gibala okrog deset evrov.  Cena enega bitcoina se je v času, ko je tisoč dolarjev zanje zapravil Finman, gibala okrog deset evrov.  Foto: Reuters

Ko je bil star 15 let, v vmesnem času je cena bitcoina precej zrasla, je Finman staršema podal zanimiv predlog, pravzaprav stavo.

Pustil bi srednjo šolo, saj je menil, da jih tam ne učijo uporabnih stvari, in s svojim kapitalom v bitcoinu ustanovil podjetje za izobraževanje mladih prek spletnih videopredavanj. Če do dopolnjenega 18. leta ne bi postal milijonar, bi ugodil želji staršev, ki sta upala, da bo šolanje nadaljeval na fakulteti. 

Bi tudi vam starši dovolili, da bi se pri petnajstih preselili na svoje?

Starša sta se s Finmanovim predlogom strinjala in Erik se je pri petnajstih letih preselil v Silicijevo dolino in ustanovil podjetje Botangle. Začetni kapital je pridobil tako, da je za sto tisoč ameriških dolarjev prodal del svojih bitcoinov. 

Finman je v času, ko je delal v svojem podjetju Botangle, kot govorec gostoval na številnih tehnoloških konferencah. Na tej fotografiji predava na odru dogodka, ki ga je organiziral svetovno znani medij Wired. Finman je v času, ko je delal v svojem podjetju Botangle, kot govorec gostoval na številnih tehnoloških konferencah. Na tej fotografiji predava na odru dogodka, ki ga je organiziral svetovno znani medij Wired. Foto: Erik Finman / Instagram

Botangle pod vodstvom Erika Finmana ni deloval prav dolgo, saj je začel razmišljati o stvari, ki ga veseli najbolj - raziskovanju vesolja. Podjetje je zato prodal, a ne za dolarje, temveč za 300 bitcoinov. Slutil je, da bi kljub volatilnosti, ki jo je kazala digitalna valuta, še enkrat lahko šlo za dobro naložbo. Za zdaj kaže, da se ni motil.

Milijonar je postal že pred 18. rojstnim dnevom

Finman je letos dopolnil 18 let in dobil "stavo" s starši. Trenutno je lastnik 403 bitcoinov, kar ob zdajšnji ceni bitcoina (v času pisanja 3.485 evrov, vir: Bitstamp) pomeni, da je vrednost njegovega premoženja v bitcoinih 1,4 milijona evrov.

Finman ima v lasti tudi neznano količino enot digitalne valute Ethereum, ki je po tržni kapitalizaciji (skupna vrednost vseh kovancev v obtoku) takoj za bitcoinom (vir: Coinmarketcap). 

Čeprav ima precej več denarja od vrstnikov, mu to ni stopilo v glavo, je že večkrat zagotovil Finman. Takšne fotografije ustvarja samo za zabavo. Čeprav ima precej več denarja od vrstnikov, mu to ni stopilo v glavo, je že večkrat zagotovil Finman. Takšne fotografije ustvarja samo za zabavo. Foto: Erik Finman / Instagram

Ljubezen do vesolja je podedoval, zdaj jo bo unovčil

Erik Finman je velik navdušenec nad raziskovanjem vesolja. Da je to tisto, kar si v življenju želi početi, je prvič vedel, ko je na spletu opazoval prvi uspešen pristanek rakete Elona Muska. 

A ljubezen do vesolja je bila Finmanu položena že v zibelko. Njegova mama je v 80. letih prejšnjega stoletja delala za ameriško vesoljsko agencijo Nasa in bila celo na seznamu astronavtov za misijo Challenger, ki se je 28. januarja 1986 že 73 sekund po vzletu nosilne rakete končala tragično.

Ker je v tistem času Finmanova mama izvedela, da je noseča z njegovim starejšim bratom, so pri Nasi zanjo našli zamenjavo. Bratu se Finman torej lahko zahvali, da se je leta 1999 sploh rodil. Na fotografiji nesreča misije Challenger. Ker je v tistem času Finmanova mama izvedela, da je noseča z njegovim starejšim bratom, so pri Nasi zanjo našli zamenjavo. Bratu se Finman torej lahko zahvali, da se je leta 1999 sploh rodil. Na fotografiji nesreča misije Challenger. Foto: Reuters

Kako bo Finman unovčil svojo vesoljsko strast? Letos se je prijavil in zmagal na natečaju Nase za najboljši projekt v čast 40. obletnice nastanka zlate plošče Carla Sagana, ki je v vesolje leta 1977 poletela pripeta na raziskovalno plovilo Voyager 1. 

Slavni ameriški astronom Carl Sagan je ameriški vesoljski agenciji pred začetkom misije Voyager predlagal, naj istoimensko raziskovalno plovilo opremi z zlato ploščo, na kateri bodo podobe in zvoki človeške civilizacije. Plošča, ki je v vesolje kasneje poletela tudi na plovilu Voyager 2 (na tej Nasini grafiki), bi nezemeljskim bitjem lahko pomagala razumeti, kdo jo je naredil, je bil Saganov argument.  Slavni ameriški astronom Carl Sagan je ameriški vesoljski agenciji pred začetkom misije Voyager predlagal, naj istoimensko raziskovalno plovilo opremi z zlato ploščo, na kateri bodo podobe in zvoki človeške civilizacije. Plošča, ki je v vesolje kasneje poletela tudi na plovilu Voyager 2 (na tej Nasini grafiki), bi nezemeljskim bitjem lahko pomagala razumeti, kdo jo je naredil, je bil Saganov argument.  Foto: Reuters

Projekt Da Vinci: sodelujeva lahko tudi ti in jaz

Erik Finman je na natečaju ameriške vesoljske agencije Nasa zmagal s študijo projekta Da Vinci. Gre za časovno kapsulo v obliki miniaturnega satelita, ki bo okrog Zemlje začela krožiti predvidoma v prvih mesecih leta 2018.

V časovni kapsuli bodo na digitalnih medijih zbrane multimedijske vsebine ki najbolje predstavljajo človeštvo, pravi Finman. Zbrati želi prizore ljudi iz prav vsake države sveta, zato vse uporabnike spleta poziva, naj mu svoje videoposnetke pošljejo prek te povezave

Predstavitveni videoposnetek projekta Da Vinci:

Stroške za izdelavo satelita časovne kapsule bo plačala ameriška vesoljska agencija Nasa, Erik Finman pa bo s skupino nadarjenih vrstnikov nadzoroval razvoj satelita in zbral ter uredil vse prejete videoposnetke.

Projektu so se že priključili nekateri znani Zemljani - podpisano kopijo svojega albuma 1989 s pripisom "Grem v vesolje!" je primaknila ameriška glasbenica Taylor Swift (na fotografiji), videoposnetek je posnel tudi zvezdnik YouTuba Logan Paul. Projektu so se že priključili nekateri znani Zemljani - podpisano kopijo svojega albuma 1989 s pripisom "Grem v vesolje!" je primaknila ameriška glasbenica Taylor Swift (na fotografiji), videoposnetek je posnel tudi zvezdnik YouTuba Logan Paul. Foto: Erik Finman

Ambicije najstnika pritegnile vesoljsko smetano

Erik Finman je k sodelovanju pri projektu Da Vinci pritegnil tudi nekaj svetovno znanih strokovnjakov na področju raketne tehnologije in poletov v vesolje.

Z nasveti in znanjem so mu na pomoč med drugim priskočili Peter Diamandis, ustanovitelj in prvi mož organizacije X Prize, ki nagrajuje ambiciozne projekte na področjih raziskovanja vesolja in izboljšanja prihodnosti človeštva, razvijalec letal Erik Lindbergh (vnuk Charlesa Lindbergha, ki je kot prvi človek brez postanka preletel Atlantik), Burt Rutan, ki je zasnoval vesoljsko letalo SpaceShipOne, Julian Guthrie, avtorica knjige Kako narediti vesoljsko plovilo, in John Phillips, nekdanji Nasin astronavt. 

Prihodnjim podvigom Erika Finmana lahko sledite na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Viri: Project Da Vinci, TechCrunch, CNBC, Business Insider


Preberite tudi:

Izjemno življenje bogatega 17-letnika, ki bi rad spremenil svet

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 16
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin