Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
7. 1. 2019,
10.10

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Twitter Yusaku Maezawa tvit družbena omrežja

Ponedeljek, 7. 1. 2019, 10.10

5 let, 3 mesece

Kaj bi vam zadoščalo, da bi delili neki tvit?

Japonski milijarder postal avtor tvita z največ posredovanji

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Yusaku Maezawa | Kako je japonski milijarder Yusaku Maezawa prepričal 4,4 milijona (in številka raste) uporabnikov družbenega omrežja Twitter v delitev svojega tvita? Preprosto! | Foto Reuters

Kako je japonski milijarder Yusaku Maezawa prepričal 4,4 milijona (in številka raste) uporabnikov družbenega omrežja Twitter v delitev svojega tvita? Preprosto!

Foto: Reuters

Veliko vprašanje je, ali si je ta naziv zaslužil, ker je uporabil taktiko, ki spominja na razne prevare na Facebooku.

Japonski milijarder Yusaku Maezawa se lahko pohvali, da je prav eden od njegovih tvitov tisti, ki so ga uporabniki družbenega omrežja Twitter največkrat delili (retvitali).

Maezawov tvit, ki ga je objavil v soboto, 5. januarja 2019, je presegel dozdajšnjega rekorderja, ameriškega najstnika Carterja Wilkersona, ki je s svojim tvitom iz leta 2017 želel pridobiti letno oskrbo s koščki piščanca (chicken nuggets) v verigi restavracij hitre prehrane Wendy's. Vprašal jih je, koliko retvitov mora doseči, in so mu odgovorili, da 18 milijonov.

Carterjev tvit je do trenutka nastajanja teh vrstic dosegel okrog 3,6 milijona delitev, Maezawa pa ga je prehitel za kakih 800 tisoč.

Vse se da kupiti

Toda razloge, zakaj so Maezawov tvit tako vneto delili, gre iskati drugje. Japonec je namreč obljubil, da bo stotim naključno izbranim uporabnikom tega družbenega omrežja, ki mu bodo sledili in delili njegov tvit, razdelil nagradni sklad v višini sto milijonov japonskih jenov, kar je okrog 810 tisoč evrov.

Maezawa, ki je lastnik spletne trgovine z oblačili Zozotown, je s tem tvitom proslavljal rekordno prodajo v decembrskem prazničnem času. Poročal je namreč, da je ustvaril prodajo v višini 10 milijard japonskih jenov (okrog 81 milijonov evrov).

Na spletu mrgoli sumljivih in celo zlonamernih ponudb

Ta taktika spominja na razne prevare, ki jih predvsem na Facebooku, a tudi na drugih družbenih omrežjih, kar mrgoli.

Ustvarjanje navideznega prometa je še najmanj, kar se lahko zgodi, če nasedete na takšno ponudbo, kajti s posredovanjem objav in zlasti s podajanjem svojih osebnih podatkov, vključno z naslovom e-pošte ali številko mobilnega telefona, lahko postanete prejemnik kupa neželene pošte ali kupec nečesa, česar ne boste nikoli želeli.

Vinjeta 2019, vinjeta
Novice Če še niste kupili nove vinjete, je nikar ne poskusite dobiti po tej poti #video

Kdo je pravzaprav Yusaku Maezawa?

Če se vam je zazdelo, da ste ime Yusaku Maezawa že kdaj slišali, čeprav ne kupujete v njegovi spletni trgovini, se najbrž ne motite. Postal je svetovno znan, ko so ga pred kratkim določili kot prvega zasebna potnika, ki se bo popeljal okrog Lune v vesoljskem plovilu SpaceX Elona Muska. Koliko bo Maezawa plačal za to doživetje, je ostalo javnosti neznano, a gotovo ni bilo malo (kot je tudi potrdil sam Elon Musk).

Maezawa je v svoji domovini zaslovel kot bobnar v punk skupini Switch Style, a je obogatel v svetu mode, med drugim poroča britanska medijska hiša BBC. Njegovo osebno premoženje ocenjujejo na več kot 2,5 milijarde evrov, a Maezawa velik del tega namenja umetnosti in umetninam.

Japonski milijarder Yusaku Maezawa je postal svetovno znan, ko so ga pred kratkim določili kot prvega zasebna potnika, ki se bo popeljal okrog Lune v vesoljskem plovilu SpaceX Elona Muska. | Foto: Reuters Japonski milijarder Yusaku Maezawa je postal svetovno znan, ko so ga pred kratkim določili kot prvega zasebna potnika, ki se bo popeljal okrog Lune v vesoljskem plovilu SpaceX Elona Muska. Foto: Reuters

Kot podporo umetnosti lahko razumemo tudi njegovo željo, da bi na svoje vesoljsko potovanje leta 2023 povabil skupino umetnikov.

Srečen konec

Carterju Wilkersonu sicer ni uspelo dobiti 18 milijonov delitev, a so mu vseeno podarili eno leto brezplačnih piščančjih medaljonov.

Njegova pobuda je omehčala še druga podjetja, pa je tako denimo dobil tudi brezplačno letalsko vozovnico za prihod do svoje priljubljene restavracije s hitro prehrano.

Ne spreglejte